Oamenii de afaceri se intreaba probabil ce vor face dupa victoria stransa a campaniei “iesire” in recentul referendum “Brexit” din UK. Acest articol este evaluarea unui avocat comercial a situatiei actuale, cu referire specifica la activitatile de afaceri dintre UK si Romania.

In primul rand trebuie sa intelegem ce s-a intamplat si ce nu s-a intamplat de fapt. Cele mai evidente aspecte despre ce s-a intamplat pot fi rezumate dupa cum urmeaza:

  • Un referendum consultativ din UK referitor la iesirea sau ramanerea UK in UE a dus la victoria stransa a campaniei pentru “Iesire”;
  • Partidul Conservator aflat la conducere in UK se afla acum in procesul de a-si alege un nou lider care, la randul sau, va deveni prim ministru si va forma un nou guvern;
  • Piata a reactionat, prin scaderea imediata a valorii £ si a valorii actiunilor companiilor din UK, desi unele dintre aceste scaderi s-au inversat acum; si
  • Articolul 50 din Tratatul UE (care declanseaza mecanismul ca un stat membru sa paraseasca UE) a devenit subiectul unor dezbateri populare.

Orice altceva este politica…

Ce nu s-a intamplat?

  • UK nu a parasit UE;
  • UK nu a angajat nicio procedura juridica pentru a parasi UE;
  • UK nu s-a dezmembrat, nici una dintre tarile sale constituente nu a parasit Regatul Unit; si
  • Reformele negociate cu UE de primul ministru demisionar David Cameron, ce urmau sa fie implementate in situatia unui vot pentru “ramanere” in cadrul referendumului, nu au intrat in vigoare.

Asa ca, suntem exact acolo unde eram inainte de referendum, cu informatia suplimentara ca exista o parte substantiala din electoratul UK (sau acea parte careia i s-a permis sa voteze la referendum, in orice procent) care este nemultumita. Referendumul ne-a dat o idee despre profunzimea nemultumirii, dar referendumul a fost din nefericire un “instrument ciunt” ce nu ne-a aratat care au fost nemultumirile care i-au determinat pe votanti sa voteze asa cum au facut-o.

Ce va urma? Singurul lucru care este destul de sigur este ca in scurt timp UK va avea un nou prim ministru si ca acesta sau aceasta va schimba compozitia guvernului.

Nu este sigur ca vor avea loc alegeri generale anticipate in UK. Nu este de asemenea sigur ca va avea loc un al doilea referendum cu privire la Brexit.

Asadar, daca aveti afaceri sau investitii care implica si UK si Romania (si posibil si alte tari), ce puteti face ca sa le protejati?

Opinia mea este ca, in acest moment, nu puteti face mare lucru din cauza coordonarii in timp a unei iesiri reale a UK din UE, iar termenii in care o astfel de iesire ar avea loc (inclusiv relatiile comerciale post-iesire) sunt complet neclari.

Daca aveti drept de vot in UK, puteti cu siguranta sa faceti lobby pe langa parlamentarul din circumscriptia dumneavoastra in legatura cu ce se va intampla - si in ce termeni. Orice demersuri pentru a implementa parasirii UE de catre UK necesita actiuni din partea parlamentului UK. Realegerea membrilor parlamentului depinde – cel putin in teoria constitutionala – de gradul in care electoratul considera ca parlamentarii le-au protejat interesele.

Daca aveti (sau ati putea avea cu usurinta) dreptul la o a doua cetatenie (fie britanica, fie a unui alt stat membru UE), acesta este un lucru pe care merita sa il luati in considerare acum.

Aceasta este limita pana la care eu cred ca este necesar sa va angajati in planificarea “post-Brexit” pentru moment. In mod evident, investitorii sensibili vor lua masuri pentru monitorizarea situatiei pe masura ce problemele evolueaza, dar faptul ca exista un grad de nemultumire publica referitor la felul in care UE functioneaza in acest moment, nu trebuie sa fie o surpriza pentru nimeni. Se poate sustine ca referendumul Brexit este o expresie a vointei democratice si fara indoiala vor mai exista si alte expresii ale vointei democratice in UK si in alte parti ale UE. Politicienii de la nivel national si UE vor incerca fara indoiala sa foloseasca astfel de expresii ale vointei democratice pentru a “rezolva lucrurile”.

Trebuie totusi sa tinem cont ca prevederile Conventiei Europene asupra Drepturilor Omului (“CEDO”) si Protocoalele sale insotitoare sunt probabil relevante pentru actiunea politica care are un impact negativ asupra oamenilor, in special in ceea ce priveste viata de familie si proprietatea. Se pare ca, pentru unii dintre votantii din cadrul recentului referendum Brexit, nu a fost destul de clar ca CEDO nu reprezinta o creatie a UE. Referendumul nu a fost despre retragerea din CEDO (desi au existat discutii politice despre o Declaratie Britanica a Drepturilor care sa o inlocuiasca) si cel putin planificarea si negocierea termenilor unei iesiri care nu incalca drepturile in baza CEDO, este posibil sa dureze foarte mult timp.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri