Editia 2016 a raportului Global Information Technology a fost prezentata recent la Forumul Economic Mondial. In ansamblu, studiul releva faptul ca, desi capacitatea de inovare creste, foarte putine tari au reusit sa transpuna aceste inovatii in masuri cu impact economic si social major. Printre aceste tari se numara Finlanda, Elvetia, Suedia, Israel, Singapore, Olanda si SUA. Ce se intampla insa cu celelalte tari, ce se intampla cu Romania?

Facem parte din cei peste 3,2 miliarde de oameni din intreaga lume care utilizeaza internetul. Beneficiem de uriasa cantitate de informatii pe care ne-o ofera in mod gratuit. Il folosim ca pe o platforma pentru cumparaturi si afaceri. Il folosim atat de mult, incat tot acest flux de date si comunicatii dintre tari, companii si indivizi a devenit un factor vital al cresterii economice. Potrivit statisticilor, fluxurile de date au generat acum doi ani 2,8 trilioane de dolari din PIB-ul mondial (evaluat la 77,8 trilioane de dolari). Prin urmare, este important sa intelegem ce functioneaza si ce ar trebui imbunatatit in aceasta tranzitie. Fiindca traim momente istorice, ne aflam in pragul celei de-a patra revolutii industriale. Ce trebuie sa facem pentru a nu ramane in urma?

Network Readiness Index este o componenta importanta a raportului Global Information Technology publicat de Forumul Economic Mondial si reprezinta un indicator al modului in care economiile lumii utilizeaza tehnologiile informatiei si comunicatiilor cu scopul de a creste competitivitatea si bunastarea. Raportul analizeaza pe de o parte, gradul de disponibilitate a tehnologiilor digitale in diferite tari si, pe de alta parte, modul in care acestea sunt folosite pentru a genera un impact economic si social.

Performanta Romaniei este medie, tara noastra aflandu-se undeva pe la mijlocul clasamentului si fara sa prezinte o evolutie spectaculoasa comparativ cu anul trecut, fiind clasata pe locul 66 din cele 139 de tari incluse in raport. Infrastructura si continutul digital ne-au saltat un pic in clasament, in special datorita acoperirii retelelor de telefonie mobila si a unei pozitii confortabile pe care o detinem printre tarile cu cele mai bune viteze de internet.

Suntem, de asemenea, peste medie in ceea ce priveste „competentele” – calitatea invatamantului tehnic este din nou recunoscuta, la fel si accesibilitatea serviciilor. Ne situam, de asemenea, peste medie in ceea ce priveste utilizarea individuala. Desi datele sunt interesante, sa ne concentram pe miezul acestui raport: corelatia puternica intre digitalizare si capacitatea de inovare a economiilor.

Ce ne lipseste

Lumea in care traim devine tot mai digitala si interconectata, iar datele devin activul strategic al oricarei companii sau tari. Capacitatea de a securiza datele, de a actiona asupra datelor si de a oferi servicii bazate pe date vor fi factori determinanti pentru succes. Nu in ultimul rand, trebuie sa investim in competente digitale.

Ne lipseste o mai buna sincronizare intre cerere si oferta si o mai mare deschidere din partea sectorului guvernamental la acest nou mod de a face administratie. Produsele si serviciile digitale sunt cerute de un numar tot mai mare de oameni si abordate de un numar relativ mic de companii sau institutii.

Raportul Global Information Technology publicat de Forumul Economic Mondial arata ca guvernele cu o agenda digitala implementata sunt capabile sa accelereze inovarea si cresterea economica. Prin urmare, aceste tari isi depasesc vecinii in clasamentul din cadrul raportului. Elementele cheie ale strategiei digitale a unei tari sunt educatia, infrastructura digitala si economia inovativa. Iar acest lucru traseaza un viitor in care cei mai importanti indicatori pentru dezvoltarea durabila si succesul unei tari sunt date de cunostintele digitale avansate si maturitatea colectiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri