De Ziua Nationala a Romaniei, liderii clasei politice au demonstrat, inca o data, singurul lucru de care sunt capabili la unison, fara sa se certe: dezbinare. In mod ironic, in ziua in care sarbatorim 99 de ani de la Marea Unire, vedem o Romanie dezbinata, astazi poate mai mult ca oricand.

Parada nationala de la Arcul de Triumf ar fi trebui sa fie un prilej de sarbatoare, un moment solemn, unde ar fi putut sta la aceeasi tribuna toti liderii clasei politice, indiferent de partid, orientare sau probleme. Ar fi trebuit sa fie un moment in care sa onoreze memoria celor care au luptat pentru Romania unita, celor care au infaptuit unirea acum 99 de ani, uitand, pentru cateva ore, de tensiunile politice.

Dar nu a fost asa. Inca o data si poate mai mult ca oricand, am vazut Romania dezbinata. Am vazut cum orgoliile personale sunt mai mari decat orice dragoste de tara, chiar si aceea aparenta, pe care o fluturam doar de 1 decembrie.

Dragnea si Tariceanu au ales sa nu raspunda la invitatia de a participa la parada. La fel si primarul Bucurestiului, Gabriela Firea. Coalitia de guvernare a fost reprezentata de premier si o parte dintre ministri, insa numarul 2 si numarul 3 in stat au sfidat. Au ramas dupa perdelute si au trimis, in schimb, niste autocare din teritoriu cu admiratori, care au confundat parada cu o adunare de sustinere a PSD.

Draga Romanie, te-au unit acum 99 ani, dar te-au dezbinat intre timp! Din pacate, aceasta dezbinare se resimte inclusiv la nivelul oamenilor, nu doar al liderilor politici. Astazi e cool sa fii mandru ca esti roman, sa pui tricolorul si mesaje patriotice pe Facebook, sa prinzi steagul la masina si sa te prefaci ca stii imnul national.

De maine, insa, ne vom intoarce la taberele noastre. In ultimul an, din cauza protestelor, am vazut o Romanie rupta in doua: psdistii si sorosistii. Am vazut ura, am vazut comentarii si postari instigatoare la violenta si ura, am vazut etichete.

Sustinatorii PSD sunt, cu totii, pusi in aceeasi oala: spalati pe creier, cumparati cu pomeni electorale, comunisti, rupti de realitate. Celalalta tabara, protestatarii, cei care ies in Piata Victoriei sau doar stau acasa si comenteaza, sunt sorosisti, ciolosisti, plati de multinationala, superficiali. Si multe altele, de ambele parti.

Am asistat, virtual, in ultimele luni, la o ruptura cumplita a acestei natiuni. De parca nu ne-am dori, cu totii, in final acelasi lucru: o tara civilizata. De parca am fi intr-un permanent razboi surd unii cu ceilalti. Iar mesajele subtile transmise de clasa politica la fel de dezbinata nu fac decat sa ne afunde in aceeasi stare.

De maine, cand trece singura zi din an in care e cool sa fii roman, ne intoarcem la taberele noastre. La injuraturile din social media, la certuri, la jigniri, la proteste. Ne intoarcem la ocolit sistemul, aruncat gunoaie pe strada, scuipat de seminte si comentat din fotoliu. La postat, injurat si dat cu parerea, pentru ca nu ne mai pricepem doar la politica, ci si la economie, fiscalitate, justitie sau stat paralel.

Pentru ca da, statul paralel exista. Este una din aceste doua tabere. Alegeti voi in care sunteti, iar cealalta este statul paralel. Si ajungem sa ne intrebam: cum am ajuns aici? Asa, intai prin indiferenta, apoi prin dezbinare.

La multi ani, Romania! Iti doresc sa fii din nou unita!

Sursa foto: Vladm | Dreamstime

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri