Ca o consecinta a crizei financiare, o noua piata a inceput sa se dezvolte: piata creditarii alternative, o sursa flexibila de capital pentru companii (private) pe intreg spectrul de structura de capital – de la creditare de tip “senior debt” la investitii de capital minoritare.

Autorul acestui articol este Radu Dumitrescu, Partener suport in tranzactii Deloitte Romania.

Ca multe alte lucruri din zona financiara, piata creditarii alternative s-a dezvoltat pentru prima data in SUA, insa acum observam ca se dezvolta din ce in ce mai mult si in Europa, in special in Europa de Vest, in iar tari precum Marea Britanie, Franta, Germania si Spania au ajuns in topul pietelor cu cea mai mare dezvoltare. Europa ofera in acest moment cele mai interesante oportunitati de creditare alternativa, avand in vedere ca piata din SUA este deja la un nivel de saturatie.

Potrivit studiului “Deloitte Alternative Lender Deal Tracker Q2 2017”, numarul tranzactiilor de creditare alternativa monitorizate a ajuns la aproximativ 1.082 in ultimii aproape cinci ani. Din cele 70 de tranzactii monitorizate in trimestrul al II-lea 2017, peste 65% au fost incheiate in Europa (exceptand UK), reprezentand o crestere semnificativa comparativ cu trimestrul anterior.

Piata creditarii alternative a crescut in principal ca urmare a cresterii presiunii din perspectiva reglementarilor, fiind din ce in ce mai greu pentru bancile traditionale sa acorde toate tipurile de finantari pe care le acordau in trecut – in special in situatiile de risc crescut. De asemenea, cresterea se datoreaza si analizei de yield din partea fondurilor de hedging, companiilor de asigurari si companiilor de administrare de pensii care se uita la noi piete.

In termeni simpli, un furnizor de credite alternative este un furnizor de finantare structurata care nu este o banca (i.e. nu este un furnizor din cadrul activitatii operationale a unei companii). Majoritatea acestor furnizori sunt fonduri de capital care au primit resursele necesare din partea actionarilor. De asemenea, am intalnit si companii de asigurari si fonduri de pensii care furnizeaza resursele necesare unei creditari alternative.

Creditarea alternativa este un termen general folosit pentru a descrie o paleta larga de optiuni de creditare care sunt disponibile atat consumatorilor individuali cat si companiilor, optiuni care provin din afara sferei de finantare oferita de catre bancile traditionale. Aceste optiuni de finantare alternativa sunt de obicei accesate de catre clienti (individuali sau companii) care nu pot accesa un imprumut de la o banca traditionala, din motive variate.

Creditarea alternativa are avantaje in comparatie cu finantarea bancara: ofera clientilor termeni contractuali versatili si este mult mai flexibila din punct de vedere al executiei structurale (ex. modalitati de rambursare); se ofera un raspuns rapid la cererea de creditare si mult mai putina birocratie.

Totusi, aceste avantaje vin la pachet cu un cost crescut al finantarii – de cele mai multe ori, creditarea alternativa este mai scumpa decat variantele traditionale. Acest cost crescut se afla, de asemenea, in stransa legatura cu riscul mai ridicat pe care furnizorii de creditare alternativa sunt dispusi sa si-l asume.

Furnizorii de creditare alternativa incearca sa se diferentieze prin cateva aspecte: fie furnizeaza o solutie totala “One-stop solution” – o facilitate uni-transa care furnizeaza imprumutatului echivalentul unor tipuri de imprumuturi care pot varia de la senior debt la mezzanine, avand o felxibilitate structurala foarte mare; de asemenea, furnizorii de creditare alternativa sunt dispusi sa considere si alte tipuri de active in calculul garantiilor solicitate, active care nu ar putea fi usor acceptate de bancile traditionale prin prisma reglementarilor impuse. Furnizorii de creditare alternativa adesea iau in considerare solutii specifice, care sa raspunda in mod direct si practic nevoilor consumatorului, comparativ cu solutiile sau produsele “standard”, asa cum sunt ele oferite de catre bancile traditionale. De asemenea, furnizorii de creditare alternativa sunt recunoscuti pentru viteza de executie a tranzactiilor – avand in vedere dimensiunile lor relativ reduse, furnizorii de creditare alternativa pot lua decizii foarte rapid. De obicei, nu exista foarte multe nivele de aprobare a imprumuturilor noi.

Furnizorii de creditare alternativa nu concureaza in mod direct cu bancile traditionale, ci mai degraba, ofera servicii complementare. Jumatate dintre furnizorii de creditare alternativa lucreaza impreuna cu bancile pentru a furniza produse specifice nevoilor imprumutatilor. In acest moment, fondurile de creditare alternativa ar putea fi o solutie foarte buna si la indemana pentru dezvoltarea business-ului companiilor din Romania.

Studiul "Deloitte Alternative Lender Deal Tracker Q2 2017" acopera perioada celui de-al doilea trimestru din 2017 si include un numar de 70 de tranzactii de finantare alternativa, reprezentand o crestere cu 5% pe an comparativ cu baza de raportare a ultimelor 12 luni. In primul semestru din 2017, am observat o crestre exponentiala a volumului de resurse atrase mai ales in comparatie cu nivelul redus de atragere de fonduri din 2016; in cadrul perioadei de 6 luni incheiata la 30 iunie 2017 s-au atras 11,4 miliarde EUR fata de 2,5 miliarde EUR atrase in primul semestru din 2016 si, respectiv, 3,4 miliarde EUR atrase in primul semestru din 2015. Presiunea constanta asupra fondurilor de a investi capitalul atras a condus la o convergenta in crestere intre finantarea prin intermediul datoriilor si cea prin intermediul capitalurilor proprii. Daca, pana acum, multe dintre companiile active in piata au fost interesate de fondurile de investitii atunci cand doreau sa atraga capital suplimentar, acum acestea au inceput sa se uite cu multa atentie catre optiunile de creditare alternativa care ofera optiuni variate de finantare fara a afecta controlul companiei sau a dilua posibilitatea de control a actionarilor existenti.

Furnizorii de creditare alternativa sunt in general mai flexibili in comparatie cu bancile traditionale cand este vorba despre aprobari si scadentare de rambursare; de asemenea, de cele mai multe ori pot furniza cash-ul mult mai rapid decat pot bancile traditionale. Avand in vedere ca aceste tipuri de finantare implica un grad de risc mai ridicat pentru imprumutator, rata medie a dobanzii este de obicei mai mare in comparatie cu rata medie a dobanzii practicata de bancile traditionale. Pentru multe dintre afacerile mici o astfel de finantare este poate unicul tip de finantare ce poate fi accesat de catre actionari si management; de asemenea, accesarea unei astfel de finantari poate deschide oportunitati de afaceri pe care mai apoi bancile traditionale le pot aprecia, putand deveni interesate sa finanteze astfel de afaceri.

Este foarte important sa fie evaluate cu atentie optiunile de finantare disponibile, de la caz la caz, pentru a putea accesa forma de finantare adecvata si pentru a putea alege partenerul de afaceri cel mai bine pozitionat sa te sustina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri