Cand eram in scoala generala si luam o nota mai mica de 10 sau 9, defensiva mea in fata parintilor era una din reflex “pai si restul clasei a luat note mici!”. Replica lor? “Si tu cu cei care iau note mici vrei sa te compari, sau cu cei mai buni?”. Si taceam. Stiam ca au dreptate, ca ar trebui sa ma compar cu cei buni, nu cu cei slabi, daca vreau sa ajung ceva in viata asta.

Din pacate, mentalitatea aceasta de a compara un rau tot cu un rau este ceva puternic inradacinat in cultura si mintea multor romani, iar acest lucru nu se limiteaza, din pacate, la nivelul scolii generale. Este o cultura care, efectiv, simt ca ma striveste si, chiar daca nu-ti dai seama, NE striveste zi de zi.

Pe grupul de Facebook “PSD Partidul Eroilor” 90% dintre argumentele impotriva Guvernului, impotriva vreunui personaj condamnat din Partidul Social Democrat sau a unei decizii se lovesc de urmatoarele replici: “Si ce, pe vremea lui Basescu era mai bine!?” sau “De parca PNL nu ar fi facut la fel!” sau, bineinteles, “Toti sunt o mizerie, macar astia ne-au marit pensiile”.

Noaptea mintii. Practic, este acceptabil ca PSD sa fie o mizerie sinistra, PENTRU CA si in trecut tot in mizerie am trait. Romanii NU sunt invatati sa ridice privirile si sa tinteasca spre ALTCEVA. Spre o viata ca in Elvetia, Norvegia, Olanda sau Suedia. Nu, noi comparam ce se intampla acum cu ce s-a intamplat pe vremea lui Basescu sau Nastase. Atat putem.

“De parca tarile astea nu au si ele coruptie! Sa isi vada de problemele lor si sa ne lase in pace!”.

Alte replici de oameni care sunt obisnuiti sa traiasca de pe o zi pe alta, fara aspiratii, fara sperante reale de mai bine, fara ambitii? “De ce nu ati protestat si cand Basescu a facut……” si completati “…” cu ce vreti voi. Sau, daca indraznesti sa le spui ca uite, chiar si Franta, SUA, Germania si Marea Britanie se arata ingrijorate de coruptia din Romania si de modificarea legilor justitiei, replica nu intarzie sa vina: “De parca tarile astea nu au si ele coruptie! Sa isi vada de problemele lor si sa ne lase in pace!”.

Practic, romanul vede partile negative, urate, mizere, si compara prezentul doar cu ele. Nu are perspective, sperante, a fost si este obisnuit cu o viata sub-mediocra si nu aspira spre o normalitate vestica. Compara laturile de astazi cu laturile de alaltaieri, fara sa se gandeasca ca le-ar putea inlocui cu o supa de rosii.

M-am saturat sa ne comparam cu prostii scolii! Haide sa ne comparam cu cei mai buni decat noi!

Este o mentalitate extrem de periculoasa si care ne tine captivi in trecut si, da, TOTUL se reduce la educatie. Ma intreb si acum: daca parintii mei ar fi acceptat explicatia mea, ca am luat un 7 pentru ca trei sferturi din clasa a luat tot atat sau mai putin, ce s-ar fi intamplat? Exceptand sansa de a ajunge ministru in guvernele PSD, cel mai probabil as fi considerat si eu ceva normal sa compar raul cu raul, nu raul cu binele, retezandu-mi astfel orice ambitii, deziderate si perspective (normale pentru mine) de mai bine.

Si acest lucru nu se rezuma doar la nivel guvernamental, parlamentar sau prezidential! Comparam pe Dragnea cu Boc pe Iohannis cu Basescu sau Iliescu! Nu, acest lucru se vede si in administratiile locale! Treci pe langa o strada plina de mizerie? O ignori zicand "lasa, sunt si alte strazi asa, si asa erau si in trecut", in loc sa pui mana pe telefon, pe aplicatii precum Civic Alert si sa tragi de urechi autoritatile.

M-am saturat sa ne comparam cu prostii scolii! Haide sa ne comparam cu cei mai buni decat noi! Da, nu exista pe Terra niciun stat PERFECT, insa haideti sa luam ce este BUN din acele state si sa luptam, IMPREUNA, cu totii, pentru a implementa acele reusite si in Romania! Daca vom continua sa cautam doar lucrurile negative si sa le imbratisam si acceptam, nu o sa ajungem decat un stat cu atat de mare potential, dar care s-a pierdut, undeva, inspre estul Europei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri