Anul 2018 se preconizeaza a fi unul interesant pentru piata de energie din Romania, din perspectiva efortului sustinut al tuturor jucatorilor de a realiza programele de investitii recunoscute de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie.

In 2016, piata electricitatii a inregistrat o premiera la nivel mondial, si anume investitiile realizate in acest sector le-au depasit, pentru prima data, pe cele din domeniul petrolului si gazelor. Investitiile totale in energie, la nivel mondial, in 2016, au fost de peste 1700 de miliarde de dolari, reprezentand 2,2% din PIB-ul mondial, potrivit unui raport al Agentiei Internationale de Energie. Aceasta tendinta probabil se va mentine si cred ca ar trebui sa se reflecte si asupra Romaniei.

De altfel, cifrele sunt semnificative si pentru tara noastra. Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei pentru perioada 2016-2030, necesarul de investitii aferente retelelor electrice in Romania este estimat la aproximativ 500 milioane de euro anual, pana in 2030. Din aceasta suma, cei trei Operatori de Distributie din cadrul Grupului Electrica si-au asumat, pentru 2018, un plan record de investitii, in valoare de 200 milioane de euro (900 milioane de lei).

In vederea realizarii necesarului de investitii este nevoie de atragerea fondurilor pentru asigurarea reparatiilor capitale ale sistemelor nationale de distributie a energiei, precum si pentru modernizarea si extinderea acestora, astfel incat sa corespunda necesitatilor actuale. Finantarea unui asemenea program presupune un cadru de reglementare predictibil, stabil si clar, care stimuleaza investitiile.

Pe termen mediu, capacitati noi de productie cu intrare rapida in piata si cost al tehnologiei sau cost variabil scazut sunt necesare, insa este nevoie de predictibilitate si stabilitate legislativa pentru a da credibilitate planurilor de afaceri, astfel incat ele sa fie finantabile. Modele de piata de tipul pietei de capacitate (capacity market) pot fi solutii de stimulare a investitiilor.Este importanta gasirea unui punct de echilibru al unei industrii (respectiv unui pret final al energiei) care este esentiala pentru competitivitatea economiei Romaniei si nu numai.

Mai mult, este necesara alocarea fondurilor pentru extinderea interconectarii cu sistemele de energie din zona, in perspectiva realizarii pietei unice europene. Propusa de Comisia Europeana, uniunea energetica prevede un grad al interconectarii electrice de 10% pana in 2020. Uniunea energetica va contribui la stimularea economiei UE, securitatea energetica si angajamentul sau de combatere a schimbarilor climatice.

In acelasi timp, sunt necesare investitii importante in imbunatatirea si modernizarea infrastructurii informatice, a sistemelor de tehnologia informatiei, precum si investitii in securitate cibernetica (cyber-security) si continuitatea activitatii (business continuity), urmarind imbunatatirea protectiei datelor si, implicit, a calitatii serviciilor prestate.

La nivel mondial,aproximativ 47 miliarde de dolari au fost cheltuite in 2016 pe infrastructura si software orientate catre digitalizarea sectorului electricitatii, pentru a facilita o functionare mai flexibila a retelei, gestionarea cererii si integrarea resurselor regenerabile. Intre timp, industria de petrol si gaze isi intensifica utilizarea tehnologiilor digitale pentru a imbunatati performanta operatiunilor sale, mentinand in acelasi timp controlul costurilor. Sunt investitii absolut necesare, in conditiile realitatilor actuale, in care cerintele de digitalizare vin de pe toate palierele – de la consumatori, care vor sa beneficieze de confortul tehnologiei in toate aspectele vietii, din concurenta sporita, care pune presiune pe costuri, din zona de reglementare, unde tintele sunt tot mai ambitioase, in special in zona de protectie a mediului. Iar investitiile pot raspunde acestor cerinte. As mentiona doar ca investitiile in noile tehnologii energetice reduc poluarea aerului si ar putea duce la evitarea efectelor grave ale schimbarilor climatice.

Cel mai important de retinut este faptul ca toate aceste investitii se reflecta, in final, in calitatea vietii noastre – atat direct, cat si prin contributia pe care sistemul energiei electrice o aduce indirect la nivelul economiei, in general.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri