Ultimele luni vor ramane, fara indoiala, in istoria noastra colectiva ca perioada eliberarii globale a vocii femeilor in lumea cinematografiei, in politica, in sectorul non-profit si chiar in afaceri. Exista, totusi, un sector in care vocile femeilor au ramas uimitor de tacute: stiinta. Asta, in ciuda faptului ca stiinta se confrunta cu inegalitati care ar trebui sa ne ingrijoreze pe toti, ca societate.

Chiar daca numarul femeilor angajate in cariere stiintifice a crescut, desi prea lent, multe dintre ele inca se confrunta cu obstacole in realizarea unei cariere lungi si infloritoare, in obtinerea unor pozitii cu nivel crescut de responsabilitate sau cand doresc sa obtina acces la finantare. Ca urmare, in Uniunea Europeana, de exemplu, doar 11% din rolurile de varf ale institutiilor academice sunt in prezent detinute de femei. Mai putin de 30% dintre cercetatori sunt femei si doar 3% din Premiile Nobel pentru Stiinta au fost acordate vreodata femeilor de stiinta.

Cum putem explica atunci ca, dupa ani de lupta pentru egalitatea de gen, subreprezentarea femeilor in domeniul stiintei este in continuare atat de evidenta? Si, mai presus de toate, stim care sunt consecintele pentru lumea noastra?

Consecintele sunt numeroase si trebuie sa incercam in mod colectiv sa le intelegem, atat pentru societatea pe care vrem sa o construim, cat si pentru avansul stiintei si a cunoasterii, care sunt esentiale pentru rezolvarea marilor provocari ale timpului nostru.

Absenta femeilor a avut si va avea consecinte importante. Sa luam doua domenii stiintifice.

In primul rand, in domeniul sanatatii exista mai multe exemple. De exemplu, ne-am dat seama, oare, ca, pentru mult timp, a premdominat ideea ca bolile cardiovasculare sunt o problema masculina? Principalele studii clinice privind reducerea factorilor de risc au fost conduse exclusiv de barbati. Chiar si in 1999, s-a observat ca medicii au efectuat un numar dublu de examinari de boli cardiace la barbate decat la femei. Studiul de referinta privind aspirina ca mijloc de reducere a riscului de stop cardiac a cuprins mai mult de 22.000 de barbati si nici macar o singura femeie. Din pacate, acest lucru a dus la un tratament inadecvat pentru femei.

Al doilea domeniu, care este la fel de important, este controlul barbatilor asupra revolutiei digitale si implicatiile ulterioare pentru femei. In primele etape ale recunoasterii vocale, nu a existat nicio indoiala cu privire la partinirea masculina in dezvoltarea de software. In consecinta, nu cu mult timp in urma, numarul de erori de transcriere atunci cand femeile foloseau aplicatii de recunoastere a vocii era considerabil mai mare decat in randul omologilor lor de sex masculin, deoarece aplicatiile erau concepute de la inceput de barbati. In domeniul inteligentei artificiale, care va avea un efect definitiv asupra viitorului nostru, studiile au aratat, de asemenea, ca bancile de imagine asociaza femeile cu sarcini interne si barbatii cu sport si ca software-ul de recunoastere a imaginii nu doar reproduce aceste prejudecati, ci le amplifica. Spre deosebire de oameni, algoritmii nu pot lupta constient impotriva prejudecatilor dobandite. Cum inteligenta artificiala invadeaza treptat viata noastra, problemele vor creste doar. Daca robotii sunt folositi pentru a modela lumea in viitorul apropiat, este vital ca acestia sa fie programati si de barbati si de femei.

Ideea nu este, in mod clar, sa spunem ca femeile ar fi oameni de stiinta mai buni decat barbatii, ci mai degraba, sa devenim constienti ca avem nevoie de o comunitate stiintifica mai echilibrata in ceea ce priveste reprezentarea de gen, pentru a nu ne priva de creativitatea si de talentul tuturor, si pentru a desena, prin progres stiintific, o societate mai incluziva. Crearea coalitiilor pentru o stiinta mai incluziva este urgenta, pentru a raspunde cel mai bine provocarilor cu care se confrunta lumea, si pentru a permite avansul cunoasterii in beneficiul tuturor.

Lumea are nevoie de stiinta, iar stiinta mai mult ca oricand, are nevoie de femei.

Sursa foto: Shutterstock / Likoper

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri