Din experienta mea profesionala, reprezentarea Romaniei la nivel european prin actiunile demnitarilor, dar mai ales prin proiecte si participare proactiva, reprezinta un “pachet” de prim ordin pentru a face ca lucrurile sa se intample in domenii cheie ca economia, inovatia si antreprenoriatul.

Un exemplu de tipul “asa DA” este reprezentarea Romaniei prin proiecte, la nivel ministerial, in linia intai a Uniunii Europene in zona politicilor de stimulare a antreprenoriatului. O situatie hilara de tipul “asa NU” este cea prin care Executivul condus de Viorica Dancila decide prin non-actiune sa nu apropie statul roman de elita europeana specializata in Inteligenta Artificiala (AI) si in tehnologia Blockchain.

Fapt: Romania se numara printre foarte putinele state UE (alaturi de Cipru, Grecia, Croatia) care refuza sau amana o cooperare in domeniul Inteligentei Artificiale. Astfel, 24 de state membre UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie) + Norvegia au semnat la Bruxelles, la nivel ministerial, Declaratia de Cooperare privind Inteligenta Artificiala. Romania nu a semnat.

Obiectivul proiectului la care Romania nu a aderat (sper eu ca avem aici o non-decizie temporara!) este ca statele semnatare sa conlucreze pe cele mai importante probleme ridicate de AI, cu scopul sa asigure competitivitatea Europei in cercetarea si aplicarea Inteligentei Artificiale, in abordarea problemelor sociale, economice, etice si juridice din domeniul AI. Multe dintre tari au initiat deja strategii nationale, iar UE sustine o serie de proiecte de cercetare privind Inteligenta Artificiala. Evident, stim cu totii deja, Romania nu are la nivel guvernamental o atentie asupra acestui sector de activitate.
Inteligenta Artificiala are un impact vizibil asupra locurilor de munca, cu impact in educatie, piete financiare si mai ales in antreprenoriat. Da. Inclusiv in antreprenoriatul romanesc! Guvernul este decuplat de inovatiile mediului de afaceri romanesc si, personal, cred ca trebuie sa semnam neaparat acordul UE pentru AI si blockchain datorita urmatoarelor motive:

1. Businessul privat are deja rezultate si proiecte in domeniul Inteligentei Artificiale. Chiar la ora la care Bruxelles-ul anunta ca Romania nu a semnat acordul prin care tarile UE isi ipropun sa lucreze la dezvoltarea si implementarea Inteligentei Artificiale in Europa, in incercarea de a concura cu gigantii tech din Asia sau SUA, publicatia Business Insider publica o analiza despre impactul si realitatile prezentului din domeniul Inteligentei Artificiale. Articolul este laudativ la adresa tarii noastre, care este pusa in acelasi tablou cu China si SUA, datorita rezultatelor startup-urilor de AI pornite in Romania. Studiu de caz: UiPath, compania fondata in Bucuresti, evaluata la 1,1 miliarde de dolari, si cu sedii in mai multe tari, care a dechis, de asemenea, un centru de cercetare de AI in Statele Unite.

2. Statele membre UE au un anumit nivel de expertiza in anumite sectoare de activitate, dar nu pot sa conduca la nivel global printr-o maniera izolata, asa ca Romania nu trebuie rateze trenul inteligentei artificiala. Iar businessul romanesc a demonstrat ca are resurse in antreprenoriat si forta de munca specializata in tehnologiile inovatoare.

3. Mai multe firme romanesti mari investesc in platforme, proiecte si idei bazate pe inteligenta artificiala. Spre exemplu, o banca romaneasca integreaza inteligenta artificiala intr-o aplicatie financiara personalizata.


4. Impactul economic este urias:
inteligenta artificiala ar putea genera castiguri de 15,7 mii de miliarde de dolari la nivelul PIB-ului global prin cresterea productivitatii (studiu PwC). PIB-ul la nivel global va inregistra o crestere de 14% pana in 2030 datorita tehnologiilor de inteligenta artificiala - echivalentul a 15,7 trilioane de dolari.

5. Orice investitie in AI are efecte masurabile in economie: spre exemplu, Romania poate avea o abordare strategica in a canaliza efectul potential al acestor tehnologii in recuperarea unor decalaje economice fata de tarile vestice. Concret, acest lucru presupune punerea in aplicare a Strategiei Nationale privind Agenda Digitala, cu efecte concrete in dezvoltarea infrastructurii de comunicatii, de gradul de conectare a gospodariilor la internet si de alfabetizarea digitala a populatiei, care, impreuna, ar putea avea efect multiplicator in economie.

6. Romania se poate inspira de la presedintele francez, Emmanuel Macron, care a prezentat luna trecuta un plan concret (#FranceAI) in favoarea "inteligentei artificiale”. El anuntat ca 1,5 miliarde de euro vor fi investiti de Franta in urmatorii cinci ani pentru a creste atractivitatea tarii in ceea ce priveste inteligenta artificiala.

Asa cum organizatiile care nu vor reusi sa implementeze tehnologiile AI vor ramane in urma fata de concurenta, si guvernele vor inregistra esecuri daca nu se implica in intelegerea si stimularea tehnologiilor de AI. Astfel, Guvernul Romaniei trebuie sa semneze urgent acordul de cooperare in domeniul Inteligentei Artificiale. Jucati destept si semnati acordul UE pentru AI si blockchain!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri