Sambata seara pe la 10 am plecat de la protest, cu ochii iritati de la gazele aruncate de jandarmi, desi am stat tot timpul intr-o zona fara huligani, galerii sau protestatari agresivi. Cand am ajuns acasa si am pornit televizorul, am sperat, pret de cateva minute, ca imaginile pe care le vedeam NU erau de la acelasi miting de la care tocmai plecasem. M-am asezat socata pe podea si am schimbat obsesiv posturile TV, sperand sa inteleg ceva.

Credit foto: Dan Mihai Balanescu

Eu am plecat la timp, dar am colegi si prieteni care au ramas prinsi chiar in haosul ce a urmat. Care au trait clipe de groaza (colegul meu Alex a relatat aici cum au fost acele momente).

Am urmarit tot weekendul video-uri, declaratii, opinii. Am privit socata manipularea incredibila a Jandarmeriei, la conferinta de presa, a Ministrului de Interne, la cele doua aparitii din ziua de sambata. Am asteptat nerabdatoare o implicare mai concreta de la presedintele pe care l-am votat. Am urmarit ambele bule. M-am uitat cu greata la televiziunile de propaganda ale Partidului si am citit postari halucinante in grupurile de sustinatori ai aceluiasi Partid de pe Facebook. Am dormit putin si prost de vineri seara pana azi. Dincolo de toate aceste imagini ale tarii in care traiesc astazi, dincolo de spectacolul grotesc de manipulare de pe toate canalele, pro si anti PSD, de lipsa de reactie sau de reactiile socante ale unor “lideri” politici, ma bantuie o intrebare: si acum ce facem?

Am protestat, ne-am luat gaze in fata, am fost raniti. Suntem revoltati, iritati, enervati. Teoretic, protestele continua. Practic, ele sunt din ce in ce mai slabe.
E clar ca daca violentele de vineri seara, victimele si haosul provocat de jandarmi nu au adus nicio demisie, nici macar una la nivel foarte foarte redus, cat pentru putin praf in ochii nostri, nu o sa se intample nimic doar pentru ca mai ies cateva zeci de oameni in strada, cateva seri la rand.

Partidul face politica, pentru ca doar asta urmareste. Reactia comandata pe linie de partid a fost ca Iohannis sa isi ceara scuze ca a instigat la violenta…asta in timp ce un CONSILIER al PREMIERULUI a declarat ca “protestatarii trebuiau mitraliati, nu stropiti cu apa”.

Deci scopul a fost atins, protestul de vineri seara s-a transformat in miza politica. Am vazut cu totii sambata, cand aceiasi jandarmi care ne gazau cu o seara inainte au venit imbracati lejer, de vara, strangeau parinteste copiii in brate.

Bun, dincolo de aceasta biploaritate dusa la extrema, de teatrul absurdului in care traim zilele astea, orice fac, orice scriu sau citesc, ma opreste din ritm aceasta intrebare: SI ACUM CE FACEM?

Doua idei nascute in vremuri de criza

Exista o teorie care spune ca in vremuri de criza se nasc lideri. Ca multimile furioase au nevoie de reprezentare. Ca vulnerbilitatea multimii poate fi usor capitalizata in astfel de momente.

Am vazut, insa, prea putine incercari in acest sens. De fapt, doua, punctuale. In timp ce liderii opozitiei se bat declaratii pe Facebook si plangeri penale, am vazut doua incercari de capitalizare a imaginii.

Pe de o parte, Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanatatii, vrea sa adune un milion de oameni, pentru a fi parte din planul lui pentru o Romanie mai buna. Intr-o postare pe Facebook, apelul sau, insotit de un formular in care doritorii se pot inscrie, a strans in cateva ore zeci de mii de distriburi si reactii. Probabil nu se va strange milionul foarte usor, insa initiativa sa a venit la momentul perfect.

Politica este un joc al numerelor. Degeaba reusim sa obtinem demisia guvernului actual, daca in locul lui vine guvernul Dragnea 4, sau Tariceanu 3, sau Tudose 2. Trebuie sa le aratam ca suntem multi. Trebuie sa ne gasim aceasta familie extinsa si sa luptam impreuna pentru o tara mai buna. Exact cum am facut la proteste. Tara noastra merita politicieni in care sa avem incredere ca nu vor da ordin jandarmeriei sa dea cu gaze in batrani si copii. Oameni carora le pasa, cu buna credinta si competenta dovedita. Oameni care nu pleaca in concediu atunci cand zeci de mii de romani vin suparati de la mii de kilometri sa ii traga la raspundere. Eu mi-am asumat un astfel de rol, dar nu pot face nimic singur. Am nevoie de ajutorul vostru, am nevoie sa pot comunica direct cu voi.

Vlad Voiculescu

Sincer, m-as fi asteptat sa vad ceva de acest gen de la Dacian Ciolos sau de la USR. Ma bucur, insa, ca vine de la Vlad Voiculescu – e foarte posibil sa fie chiar mai potrivit in acest context.

O alta miscare interesanta a venit ca raspuns la o intrebare reala: ce revendicari au protestatarii? Cei de la PACT pentru Romania, un partid lansat de cativa tineri de elita, indragostiti de Romania si cu visul comun de a schimba ceva, au lansat “proclamatia Adunarii Centenare de la Bucuresti”, in care sunt incluse mai multe solicitari, printre care demisia Guvernului Dancila si organizarea de anticipate, respectarea referendumului din 2009, interzicerea infractorilor in functiile publice si eliminarea imunitatilor, depolitizarea institutiilor publice, reprezentativitate proportionala pentru diaspora in Parlament sau facilitarea procesului electoral prin introducerea votului electronic si simplificarea votului prin corespondenta. Tudor Carstoiu, tanarul care a publicat in premiera aceasta proclamatie si a viralizat-o pe retelele sociale, cauta in online si o echipa de voluntari care sa ajute in acest demers.

Excelente ambele mobilizari si le doresc succes. Avem nevoie rapid de o schimbare la fata a clasei politice. Avem nevoie de variante reale, ca la urmatoarele alegeri sa nu mai existe replica “nu avem optiuni reale, nu iesim la vot”.

Sa nu uitam, insa, ca memoria colectiva e scurta. Uitam repede

Ce urmeaza, asadar, dupa aceasta zi neagra a democratiei? Nimeni nu isi asuma responsabilitatea pentru haosul de vineri seara.

Traim in realitati paralele: pe de o parte, PSD abereaza grav si il acuza pe Iohannis de instigare la violenta, anarhie, dezbinare. Pe de alta parte, Iohannis face declaratii abia luni seara, la 3 zile de la protestele violente. PSD ii cere lui Iohannis sa isi ceara scuze jandarmeriei, dupa ce a condamnat actiunea de vineri seara. In acelasi timp, lideri PSD fac afirmatii de genul “protestatarii trebuiau mitraliati, nu udati cu apa”, “o sa aducem un milion de oameni si o sa va calcam in picioare”. Nimeni nu se sesizeaza. Este ca si cum ne uitam la acelasi film prost, filmat din unghiuri diferite.

In timp ce razboiul lor politic merge mai departe, noi ce facem? Vor urma cateva zile de discutii si declaratii aprinse. Cateva anchete, cateva mesaje mai virulente si, incet-incet, fiorul pe care astazi il simtim va fi din ce in ce mai slab.

Romanii din diaspora se vor intoarce in tarile de unde au venit, continuand sa munceasca pentru un trai mai bun decat acasa. Noi o sa ne intoarcem la ale noastre. O sa mai iesim cativa in piata, timid. Din cand in cand, cand PSD o sa mai faca vreun abuz flagrant, o sa iesim mai multi, o sa strigam vreo doua zile si apoi o sa ne intoarcem iarasi la rutina zilnica. Si apoi ce facem? O sa ne implicam in politica? O sa iesim la vot data viitoare?

Sursa foto: Dan Mihai Balanescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri