Mai e putin timp pana cand ANAF isi va indeplini obiectivul mult visat, acela de a monitoriza direct si permanent veniturile incasate de operatorii economici direct de la populatie. Peste 1 milion de case de marcat vor trimite informatii catre ANAF prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Asistam practic la o ,,minirevolutie’’ in domeniul fiscalizarii veniturilor incasate. Daca ne dorim sa transpunem aceasta operatiune in termeni medicali, serverele ANAF se transforma in adevarate ,,electrocardiografe’’ ale incasarilor. Asta inseamna ca inspectia fiscala isi va da seama cand “bataile” pe case de marcat, se raresc sau inceteaza.

Cine este obligat sa utilizeze case de marcat

Potrivit OUG 28/1999, toti operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Pana acum incasarile realizate cu aparatele de marcat nu se puteau urmari de catre ANAF decat in baza declaratiilor fiscale depuse de contribuabili si cu ocazia inspectiilor fiscale efectuate.

La nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se intocmeste in forma electronica un registru national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti.

In vederea realizarii supravegherii si monitorizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, operatorii economici au obligatia de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale, in vederea transmiterii de date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Termen si sanctiuni pentru noile case de marcat

Sanctiunile pentru neindeplinrea acestei obligatii se vor aplica in cazul contribuabililor mari sau mijlocii incepand cu 1 septembrie 2018 in loc de 1 iunie 2018, iar in cazul contribuabililor mici incepand cu 1 noiembrie 2018 in loc de 1 august 2018.

Este evident ca ANAF se grabeste in implementarea acestui sistem de urmarire a incasarilor desi nu este suficient de pregatita din punct de vedere informatic, iar faptul ca nu a mai acordat un nou termen cu toate ca majoritatea operatorilor economici si distribuitorilor de aparate se asteptau la acest lucru, demostreaza ca devine o certitudine ca nu este o gluma dotarea cu noi case de marcat .

De ce trebuie sa contactam urgent un distribuitor autorizat de aparate noi
Promovarea ordonantei de urgenta 44/2018 privind prelungirea termenului de dotare cu noi case de marcat a fost determinata in primul rand de intarzierile producatorilor si distribuitorilor in pregatirea prototipurilor de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic.

In al doilea rand, procesele de implementare a noilor aparate de marcat, respectiv autorizarea distribuitorilor, productia noilor modele de aparate de marcat, aprovizionarea distribuitorilor, achizitia aparatelor de marcat si fiscalizarea acestora, sunt mari consumatoare de timp.

Atentie!!! Trebuie sa va dotati numai cu aparate de marcat pentru care s-a obtinut avizul tehnic.

Termenul limita este 1 septembrie pentru contribuabilii mari si mijlocii, respectiv 1 noiembrie – pentru contribuabili mici. De asemenea numarul operatorilor care trebuie sa se doteze cu case de marcat este foarte mare intrucat sfera exceptiilor de la emiterea bonurilor fiscale s-a restrans continuu.

Pana in prezent numarul operatorilor care s-au dotat cu noile case de marcat este foarte scazut, astfel ca va fi dificil ca intr-o perioada relativ scurta de timp furnizorii autorizati sa poata satisface cerintele clientilor privind achizitia de aparate noi.

Pana cand mai putem folosi vechile case de marcat si ce sanctiuni riscam dupa acesta perioada
OUG 44/2018 prevede amanarea cu trei luni a aplicarii sanctiunii prevazuta de OUG 28/1999 pentru nedotarea la termen a operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic, care se va aplica in cazul contribuabililor mari sau mijlocii incepand cu 1 septembrie 2018 in loc de 1 iunie 2018, iar in cazul contribuabililor mici incepand cu 1 noiembrie 2018 in loc de 1 august 2018.

Dupa acest termen, operatorii economici care vor continua sa foloseasca vechile case de marcat fiscale vor fi sanctionati cu amenzi destul de usturatoare si chiar cu suspendarea activitatii, situatii care pot duce uneori la falimentul unor firme cu potential financiar redus.

Sanctiuni aplicate pentru neconformare

Iata principalele sanctiuni prevazute de lege pentru nerespectarea ordonantei de urgenta care reglementeaza activitatea de dotare cu noile aparate de marcat electronice fiscale:

  • amenzi care pot ajunge chiar la suma exorbitanta de 50.000 lei
  • confiscarea sumelor nejustificate;
  • suspendarea activitatii operatorului economic !!!!! la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, organului constatator;

Ce a facut ANAF pentru simplificarea procedurii de fiscalizare a noilor case de marcat

ANAF a creat posibilitatea operatorilor economici de a depune, prin intermediul Spatiului Privat Virtual, documentele aferente procesului de solicitare si atribuire a numarului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale.

Astfel, prin intermediul Spatiului Privat Virtual, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale pot depune "Cererea de atribuire a numarului de ordine din Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judet/municipiul Bucuresti sau a numarului unic de identificare din aplicatia informatica a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala" - Formular C 801 si pot primi "Certificatul de atribuire a numarului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale".

Formularul C 801 este disponibil pe site-ul www.anaf.ro la rubrica Servicii Online - Declaratii Electronice.

Cum se fiscalizeaza noile aparate

Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale solicita Directiei generale regionale a finantelor publice, respectiv Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, in a carei raza se va instala aparatul, pe baza de cerere, atribuirea numarului de ordine din registrul intocmit in acest sens.

Directiile generale regionale ale finantelor publice sau Directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa caz, au obligatia ca, in termen de 2 zile de la data primirii cererii,sa comunice utilizatorului numarul de ordine atribuit pentru fiecare aparat.

Cererea de atribuire a numarului de ordine din registrul va fi insotita de urmatoarele documente:

a) copia facturii si a documentului de plata care atesta achizitionarea aparatului de marcat electronic fiscal, copia contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate sau, dupa caz, copia contractului de leasing financiar incheiat cu clauza expresa privind asumarea obligatiei partilor ca la expirarea contractului de leasing se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra aparatului;
b) copia procesului-verbal de sigilare a memoriei fiscale si a aparatului de marcat electronic fiscal;
c) declaratia pe propria raspundere a utilizatorului privind adresa de la locul unde va fi instalat aparatul de marcat electronic fiscal sau, dupa caz, declaratia privind desfasurarea activitatii in regim ambulant ori in regim de taxi, insotita de certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comertului, privind deschiderea punctului de lucru;
d) declaratia pe propria raspundere a utilizatorului privind numarul de inmatriculare al autovehiculului pe care se va instala aparatul de marcat electronic fiscal, insotita de copia autorizatiei taxi, in cazul activitatii de taximetrie.

Dupa emiterea certificatului de atribuire a numarului unic se trece la fiscalizarea casei de marcat. Numarul unic de identificare astfel atribuit si comunicat utilizatorului este inscris de catre tehnicianul de service in memoria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal la instalarea acestuia.

Dupa instalarea aparatului de marcat electronic fiscal se intocmeste «Declaratia de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale, semnata de utilizatorul aparatului de marcat electronic fiscal si de tehnicianul de service care a efectuat instalarea.

Un exemplar al declaratiei se transmite de catre utilizator, a doua zi, organului fiscal competent, care il preia in vederea luarii acestuia in evidenta.

Ce date se vor exporta electronic catre ANAF

Racordarea caselor de marcat la serverele ANAF nu va fi singura noutate pentru firme in perioada urmatoare. Acestea vor fi obligate sa exporte datele stocate in aparatele de marcat pana la data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate.

Se va exporta un fisier de date catre un mediu de stocare extern, insa procedura de transmitere a acestor informatii pare destul de complicata la prima vedere.

Potrivit Ordinului ANAF nr. 627/2018 fisierele XML cu datele prevazute de legislatia in vigoare sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern, sunt validate si atasate unui fisier pdf, care este semnat cu certificat digital calificat si se comunica organului fiscal lunar, pana la data de 20 a lunii pentru luna anterioara, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.Programul de validare si de generare a acestui fisier pdf nu este disponibil deocamdata. La sectiunea “Descarcare declaratii” din portalul ANAF sunt disponibile doar programele de asistenta pentru urmatoarele formulare:

C801 - Cerere de atribuire a numarului unic de identificare din aplicatia informatica a ANAF
F4101 - Formulare utilizate pentru declararea in etapa pre-operationalizare a Registrului Aparatelor de Marcat Electronice Fiscale
F4102 - Formular pentru inregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) instalate
F4103 - Formular pentru inregistrarea unor schimbari privind starea/ situatia aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) instalate.
F4105 - Notificare privind situatia aparatului de marcat electronic fiscal (Anexa 2E la Metodologia si procedura de inregistrare a aparatelor de marcat electronice fiscale in etapa pre-operationalizare a Registrului), in conformitate cu OPANAF nr.4156/ 28.12.2017.

In concluzie, nu neglijati dotarea cu noile aparate de marcat electronice fiscale, intrucat statul nu va da inapoi de la acest obiectiv prin care spera sa reduca evaziunea fiscala.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri