Piata fortei de munca a judetului Teleorman s-a depreciat in ultimii cinci ani, atat din perspectiva volumului, cat si a oportunitatilor. Rata somajului a ramas relativ constanta, desi rata medie nationala a scazut. Intrarea in insolventa a companiilor de productie industriala si agricola ale magnatului Ioan Nicolae a dus la pierderea a mii de locuri de munca. Companiile din top 10 angajatori sunt in general mici (sub 500 de angajati), iar multi teleormaneni migreaza sau fac naveta in Bucuresti pentru un loc de munca.

Analiza a fost realizata de ICSS Romania.

La o populatie activa civila a judetului de aproximativ 147.300 de oameni (ianuarie 2018), rata somajului din ultimii opt ani a ramas relativ constanta, variind intre 10% si 11%, aproape de trei ori peste rata nationala de 3,4% (septembrie 2018). Stabilitatea ratei somajului este sustinuta mai ales de migrarea sau naveta populatiei active catre Bucuresti, altfel decalajul ar fi mult mai mare.

Peisajul angajatorilor, ca numar de firme, este mai sarac decat in urma cu zece ani, in figura 1 putand fi comparata distributia firmelor, in functie de numarul de angajati si localizare, intre anul 2007 si 2017. Prin intrarea in insolventa a doi dintre cei mai mari angajatori locali, apartinand omului de afaceri Ioan Nicolae, piata fortei de munca a fost grav afectata: Donau Chem (producator ingrasaminte) din Turnu Magurele a scazut de la aproximativ 1.050 de angajati (2007-2013) la sub 150 (2017), respectiv a Interagro SRL (producator agricol) are acum sub 200 de angajati, comparativ cu ~1.500 in 2014.

Pierderea acestor peste 2.000 de locuri de munca explica de ce in 2017 cei mai mari 10 angajatori telormaneni aveau cumulat ~5.300 de angajati, cu 2.500 mai putin decat in anii 2007-2008 (figura 2). Tendinta de scadere a locurilor de munca la nivelul marilor angajatori este o particularitate a judetului Teleorman, care se opune trendului crescator la nivel national, unde s-au recuperat constant locurile de munca pierdute in timpul crizei economice.

In prezent, producatorul japonez de rulmenti Koyo Romania SA domina autoritar topul judetean al angajatorilor (1.474 de angajati in 2017), de doua ori cat urmatoarea companie din top, firma de servicii de paza Europrotect Security SRL (792 de angajati). Koyo a scazut pe timpul crizei economice de la peste 2.000 de angajati, stabilizandu-se la nivelul actual, in vreme ce Europrotect a crescut in ultimii sase ani de la zero (figurile 3 si 4).

Sectoarele economice care mai contribuie la top 10 angajatori sunt: constructii (compania Tel Drum SA cu 580 de oameni, recent intrata in insolventa), productia de imbracaminte si incaltaminte (doua companii care cumulat au ~800 de angajati), echipamente electrice (~500 de angajati), servicii publice de apa si medicale (doua companii care impreuna au ~700 de angajati) si productie agricola (doua companii).

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri