"Cat ma costa notarul?" este una din cele mai intalnite intrebari dupa agreearea termenilor comerciali intre cumparatorul si vanzatorul de proprietati imobiliare. Pana pe 24 oct 2018, taxele notariale platite la antecontract se deduceau din costul final total, daca contractul de vanzare era semnat la acelasi Notariat. Dar, pe noile norme, conform Ordinul Ministerului Justitiei nr. 3926/C/2018 pentru modificarea si completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul MJ nr. 46/C/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 895 din 24 octombrie 2018, suma platita la semnarea antecontractului nu mai este dedusa din costul final.

Cu alte cuvinte daca luna acesta ai fi incheiat un antecontract pentru un apartament in valoare de 100.000 euro, costurile notariale totale ar fi fost de aproximativ 5.700 lei, in conditiile unei tranzactii facute din fonduri proprii, fara ipoteca. In cazul unei ipoteci / achizitie prin credit se adauga un cost de 1600 lei. Pentru acest antecontract, in situatia ipotetica in care plateai proprietarului sau dezvoltatorului un avans de 20%, aveai un cost la notar cuprins intre 150 lei plus TVA si 200 euro (1% din valoarea antecontractului), echivalent in lei.

Marea majoritatate a cabinetelor notariale tarifau conform grilei de 1%. La semnarea contractului final, saptamana viitoare / luna urmatoare / anul urmator, la plata restului de pret costul notarial ar fi de 5.700 minus ce ai platit la avans.

Pe noile norme, conform Ordinul Ministerului Justitiei nr. 3926/C/2018 pentru modificarea si completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul MJ nr. 46/C/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 895 din 24 octombrie 2018, suma platita la semnarea antecontractului nu mai este dedusa din costul final. Conform pct 11 din Ordinul mai sus mentionat dat fiind ca la pct 11 se specifica:

"11. La articolul 12, alineatul (6) se abroga."

Art. 12, alin. 6.

"(6) Pentru antecontractul sau promisiunea de vanzare, onorariul se stabileste in raport cu valoarea partii din pret platita, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. XII lit. a). In cazul in care contractul de vanzare-cumparare se va autentifica la acelasi birou notarial la care s-a autentificat si antecontractul de vanzare-cumparare, din onorariul final stabilit pentru contract se deduce onorariul achitat pentru antecontract. Pentru autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind instrainarea dreptului de proprietate sau constituirea altor drepturi reale imobiliare, daca nu se confirma primirea unei sume de bani, onorariul se calculeaza potrivit anexei nr. 1 pct. 6."

*Neconfirmat de documente oficiale: Din discutiile purtate cu reprezentantii notariatului unde semnam o mare parte din antecontractele, respectiv contractele de vanzare, inteleg ca exista un o completare a Ordinului de Ministru, nepublicata inca in Monitorul Oficial, astfel incat pentru antecontractele / promisiunile de vanzare semnate pana la data de 24.oct.2018, pe vechea lege, sumele platite la antecontract sa fie deduse din contractul final.

Referitor la suma platita la antecontract, Anexa 2 al OMJ 3926/C/2018 specifica un cost de 1% doar pentru actele in care se confirma si primirea pretului. Cu alte cuvinte pentru plati cash (mai mici de 10.000 euro) sau plati prin transfer op sau online pentru care vanzatorul prezinta dovada incasarii pretului la momentul semnarii. - in realitate in foarte putine cazuri se prezinta incasarea in momentul semnarii antecontractului.

Cu alte cuvinte, conform legii, marea majoritate a cumparatorilor de apartamente, case si terenuri, ar trebui sa plateasca la antecontract 150 lei plus TVA, in conditiile in care nu exista dovada incasarii pretului in momentul semnarii. De partea cealalta a baricadei nici genul acesta de tarif nu este ok dat fiind ca notarul presteaza 80% din munca inainte de semnarea antecontractului, contractul final fiind mai degraba o confirmare a faptului ca acele clauze trecute in antecontract au fost indeplinite si transmitand dreptul de proprietate.

"XII. Pentru alte acte evaluabile in bani: a) - promisiuni bilaterale sau unilaterale de vanzare-cumparare prin care se confirma si primirea pretului in parte sau in integralitatea sa, onorariul se stabileste la 1% din valoarea achitata, dar nu mai putin de 150 lei; - pentru fiecare exemplar in plus - 20 lei"

Anexa 2

"6. Autentificarea promisiunilor bilaterale sau unilaterale privind instrainarea dreptului de proprietate sau autentificarea promisiunilor pentru constituirea altor drepturi reale imobiliare daca nu se confirma si primirea unei sume de bani
a) primul exemplar 10% 5% X 75% 5% 5% 150 lei
b) pentru fiecare exemplar în plus X X 20 lei X X X 20 lei"

In concluzie, odata ce ati stabilit termenii comerciali cu vanzatorii, va indemn sa aveti grija ce semnati, unde semnati si in ce conditii.

Sursa foto: LeDarArt / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri