Ce este investitia tip “Core-Satellite”? Reprezinta o metoda de constructie a portofoliului, menita sa minimizeze volatilitatea pietei, creand simultan o oportunitate de a depasi benchmark-ul pietei bursiere. Obiectul este de a crea un portofoliu principal (nucleul) cu cateva portofolii mai mici (satelitii).

Portofoliul de baza va reprezenta de obicei 50% -90% din portofoliul global si va consta in investitii pasive, pe termen mediu si lung, cu risc scazut si mediu, care urmaresc reperele principalelor piete de actiuni si obligatiuni.

Portofoliile satelit vor alcatui restul de 10% - 50% din portofoliul global si vor consta din clase de active cu risc sporit care sunt gestionate in mod activ, cu scopul de a cauta profituri potentiale mai mari. Portofoliile satelit pot oferi si oportunitatea de acoperire (hedging) a portofoliului de baza in perioadele de scadere a pietei bursiere.

Portofoliul de baza (Nucleul)

Mai jos este prezentata o lista a unor clase de active tipice care pot fi considerate investitii principale.

  • Obligatiuni: Investitorii pasivi folosesc de obicei obligatiuni pentru generarea de venituri stabile. Riscul investitional al acestui activ este considerat unul scazut si generator de surse previzibile de venit.
  • Actiuni: Pietele bursiere sunt piete secundare in care proprietarii existenti de actiuni pot tranzactiona cu potentialii cumparatori. O piata cu doua fete consta in “bid” (cumparatorul) si “offer” (vanzatorul).
  • ETFs: au generat o parte semnificativa a fluxurilor de fonduri din ultimele doua decenii. ETF-urile functioneaza ca trusturi de investitii si se reseteaza la intervale regulate; cu toate acestea, ETF-urile difera in ceea ce priveste capacitatea lor de a fi tranzactionate liber pe bursa pe parcursul unei zile de tranzactionare obisnuite.

Va prezentam in cele ce urmeaza cateva strategii specifice de tranzactionare care pot fi utilizate in cadrul portofoliului de baza (nucleul):


Value Investing:
Aceasta implica identificarea actiunilor care sunt considerate a fi "subevaluate" de piata si de obicei se tranzactioneaza la un P/E (price/earnings) scazut, sau P/B (price/book) multiplu. Investitorii cauta sa profite de miscarile irationale percepute asupra pretului actiunilor, care ar putea fi cauzate de o supra-reactie generata de un avertisment privind profitul, downgrade-ul brokerului sau fluxul de stiri fundamentale nefavorabile.
Dividend Investing. Strategia ofera unui investitor posibilitatea de a crea un flux de venit consistent si fiabil, bineinteles imprenuna cu potentialul profit obtinut din aprecierea pretului actiunii. Obiectivul este de a identifica companii care ofera dividente considerabile si care se tranzactioneaza la valori atractive. In 2018, randamentul mediu al dividendelor din FTSE 100 din Marea Britanie a fost in medie de peste 5% pe an.

Portfolii Discretionare: “Clear Capital Markets gestioneaza un astfel de portofoliu discretionar pe termen lung. Strategia are la baza un model cantitativ de selectie care evalueaza companiile folosind 20 de valori investitionale metrice unice. Actiunile astfel identificate in procesul anterior (folosind modelul cantitativ de selectie), sunt supuse ulterior unui strat suplimentar de validare tehnica de catre echipa noastra de analiza si cercetare inainte de a se lua decizia finala de investitie. Companiile analizate fac parte din indicele FTSE100 pentru a ne asigura ca investim doar in cele mai lichide active. Portofoliul este re-echilibrat lunar pentru a mentine selectiile actiunilor la zi. “– declara Calin Nechifor – Senior Partner la Clear Capital Markets, London.

Range Trading: Se identifica atunci cand un activ se tranzactioneaza intre preturi ridicate si scazute consecvent pentru o perioada finita de timp. Daca o actiune se tranzactioneaza in mod constant intr-un interval bine stabilit, atunci un investitor poate cumpara atunci cand pretul ajunge la un suport tehnic (technical support) si vinde cand pretul ajunge la o rezistenta tehnica (technical resistance).

Momentum Trading: Strategia incearca sa profite de volatilitatea pietei prin deschiderea unor pozitii pe termen scurt in actiuni care se afla intr-un trend ascendent puternic si ulterior, vanzare atunci cand se identifica semnale de pierdere a impulsului ascendent. De obicei, investitorul va muta capitalul obtinut din tranzactionare, prin dechiderea unei noi pozitii bazata pe strategia de moment. Pentru a avea succes in sincronizarea valurilor de moment, este deosebit de important sa existe controale robuste de gestionare a riscurilor asupra pozitiilor si sa se utilizeze pierderile de oprire (stop loss) impreuna cu limitele profitului (profit limits).

Portofolii Satelit

Va prezentam in cele ce urmeaza o lista a unor clase de active tipice care pot fi considerate investitii prin strategia satelit.


• Small Cap or AIM:
Companiile mici au un potential imens de crestere. Cele mai de succes companii mari au inceput in trecut ca o mica afacere. Acestea ofera investitorilor oportunitatea de a intra la un nivel relativ redus de pret. La modul general aceste companii au tendinta de a implementa tehnologii, servicii sau produse noi pe piata. Cu toate acestea, exista riscul atat de esec al afacerii in sine, cat si cel al volatilitatii pretului pe bursa. Prin urmare, ne putem astepta la potentiale randamente mari, dar care vin la pachet cu un nivel de risc ridicat.
• IPOs: Oferta publica initiala (IPO) reprezinta modalitatea prin care o companie ofera pentru prima data, actiuni potentialilor investitori de pe bursa. IPO-ul poate sa ofere o oportunitate excelenta de a sustine compania in prima ei zi de tranzactionare publica.
• Index Trading: Un indice bursier, reprezinta o componenta extrem de importanta a pietelor financiare. Cu toate acestea, nu reflecta altceva decat un numar reprezentand valoarea cumulata a actiunilor constitutive ale unei burse. Investitorii pot deschide pozitii long sau short, avand la baza un indice ca si activ suport. Cand este vorba de tranzactionarea indicilor bursieri, este foarte important sa se gestioneze riscul aferent. Acest lucru se poate face prin utilizarea pierderilor de oprire (stop loss) sau a optiunilor (Call sau Put).
• CFDs: Pot fi utilizate pentru a implementa o varietate de strategii de tranzactionare.

“Fiecare investitor este unic. Abordarea Core Satelite este unul dintre modelele existente in piata si poate reprezenta un real ajutor in construirea unui plan investional pe termen mediu sau lung. Este indicat sa se realizeze un profil de risk inainte de se lua orice decizie investitionala. Documentul Know Your Client (KYC) este procesul initial de identificare a unei perspective detaliate asupra comportamentului investitorului, al tolerantei fata de risc si al asteptarilor investitionale. Prin completarea profilului de risc putem astfel evalua si toleranta clientului la rezultatele negative. Din pacate, ciclurile economice sunt din ce in ce mai greu de anticipat, iar valoarea portofoliului este deseori afectata de un cumul de factori. Asadar, randamentele din trecut nu pot reprezinta o garantie pentru performante viitoare.” – declara Calin Nechifor.

Sursa foto: Pushish Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri