O serie de studii la nivel international arata ca, din totalul activitatilor de resurse umane, costul cu selectia gresita are cel mai mare impact in business. Practic, un post neocupat chiar si o singura zi inseamna ca o echipa nu functioneaza la capacitatea optima, deci pierde bani, chiar daca este vorba de o pozitie de simplu angajat. Pentru top management, pierderile sunt mult mai mari.

De exemplu, estimarile Korn Ferry (Hay Group) estimeaza costurile anuale cu selectia unui CEO nepotrivit la aproximativ 12-18 salarii medii lunare ale acestui. De asemenea, datele Society for Houman Resources Management ajung pana la de 5 ori salariul anual, crescand proportional cu durata ramanerii in companie. Chiar daca nepotrivirea este sesizata in primele 6 luni, costul poate ajunge la 30 de salarii lunare, minim.

Doin Bodea este speaker la conferinta HR 2.0, in care vom discuta despre cele mai interesante tendinte din piata muncii. Vezi mai multe detalii despre eveniment si inscrie-te gratuit pentru participare.

La nivel de CEO, o alegere nepotrivita poate avea un impact atat de mare asupra afacerilor, incat acestea sa nu isi revina. Am vazut cateva companii care s-au prabusit pentru ca au facut alegerea gresita. Si nu am putut sa nu intreb: de ce nu ai luat pe cineva competent? De ce te-ai uitat doar la cum comunica si ai fost pacalit?

De asemenea, sa nu uitam si de costurile de oportunitate – toate oportunitatile pe care compania le pierde in perioada in care executivul nepotrivit este in functie, mai ales daca incepe sa opereze modificari in structura de management. Efectele sunt imense si costurile pe masura.

De unde pleaca aceste greseli? De la fondatorii de afaceri care se cred atotstiutori si ajung, inevitabil, la clasica dilema: banii sau puterea? Din pacate, majoritatea alege puterea. Cei care fac asta sfarsesc, de regula, prin a pierde si bani. Tocmai de aceea, in intreaga lume, organizatiile in care fondatorul este si CEO au si cel mai incompetent management – acelasi lucru fiind valabil si in politica. Vorbim de patronul (nu doar roman) care crede ca le stie pe toate. Aici este cea mai slaba competenta manageriala si din aceasta cauza multe companii esueaza.

O alta nuanta importanta este confuzia intre recrutare si selectie. Recrutarea presupune sa ai niste candidati inscrisi in baza de date, pe care sa ii aloci unui job disponibil. Nu include si partea de selectie. Daca vrei sa cresti calitatea mediului organizational, nu poti sa ai doar oameni in medie. Trebuie sa gasesti oameni peste medie, treci trebuie sa faci o selectie. In varianta ideala, ar fi minunat sa existe coerenta intre potrivirea pe job si competente, sa isi doreasca sa inoveze, sa construiasca. Din pacate, insa, multe companii fac doar recrutare si asta complica foarte mult lucrurile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri