Anul 2018 a cunoscut o dezbatere intensa pe tema „criptomonedelor” vazute drept un adevarat El Dorado pentru cei dornici de imbogatire rapida, alimentata de cresterea extraordinara a valorii celei mai cunoscute dintre acestea, si anume bitcoin.

Despre ce sunt criptomonedele si tehnologia blockchain care sta in spatele acestui instrument virtual au fost scrise numeroase articole, deopotriva intr-un limbaj tehnic si mai putin tehnic, despre o tehnologie dificil de explicat si, mai ales, de inteles.

Piata imobiliara nu a ramas departe de acest trend, mai intai in SUA aparand primele oferte de vanzatori dispusi sa primeasca in schimbul terenului sau casei vandute aceste „criptomonede”, drept pret al vanzarii.

Si in Romania de cateva luni au aparut pe site-urile de specialitate anunturi prin care vanzatori se declara dispusi sa accepte in schimbul terenului, casei sau apartamentului vandut plata in „criptomonede”, iar aceste anunturi ne-au determinat sa scriem articolul de fata in care incercam sa explicam daca asemenea tranzactii sunt sau nu valabile din punct de vedere legal. Incercam sa nu intram in foarte multe detalii tehnico-juridice, desi discutia comporta mai multe aspecte de legalitate pentru a caror explicare trebuie facute referiri la legi si alte acte normative in vigoare, care exced cadrului acesti articol.

In mod traditional, in general, in Romania pretul pentru bunuri de mare valoare cum ar fi terenuri, case, apartamente (imobile) se stabileste si se negociaza in moneda nationala a statelor UE care se afla in zona euro (EUR), iar nu in moneda nationala a Romaniei (LEU). Insa plata efectiva a pretului se poate realiza, conform Regulamentului BNR privind regimul valutar, numai in moneda nationala intre rezidenti, cu exceptia situatiei in care vanzarea are loc intre persoane fizice, iar aceasta are caracter ocazional, caz in care plata pretului se poate face si in valuta.

Incepand din anul 2015 plata pretului in numerar pentru tranzactii, in general, si pentru tranzactii imobiliare, in special, a fost limitata. Spre exemplu, in ipoteza in care 2 persoane fizice doresc sa vanda, respectiv cumpere, un imobil, plata in numerar nu este posibila daca pretul depaseste 50.000 lei, iar in cazul in care vanzatorul este o societate limita este de 10.000 lei, ambele limite aproape insignifiante in cazul cumpararii unui teren, casa sau apartament.

Una dintre conditiile legale esentiale ale pretului oricarei vanzari, deci inclusiv imobiliare, conform Codului civil, este ca acesta sa constea intr-o suma de bani. Daca pretul nu consta intr-o suma de bani tranzactia nu este o vanzare.

Emiterea de moneda se poate realiza conform legii in forma fizica (numerar) sau sub forma monedei electronice ultima guvernata de o lege din anul 2011 care stabileste conditiile si emitentii de moneda electronica. O ipotetica plata a pretului unui imobil print-un alt instrument decat moneda in forma fizica sau moneda electronica ce nu este emisa de un emitent autorizat conform legii, comporta, asadar, problema legalitatii din prisma valabilitatii unei asemenea „plati” printr-un instrument autodenumit „criptomoneda”, care nu cunoaste o reglementare legala si al carui emitent este incert, in conditiile in care exista, in prezent, peste 1.600 de asa-numite „criptomonede”, iar numarul acestora poate deveni virtual nelimitat.

In concluzie, vanzarea unui bun imobil cu plata pretului in „criptomonede” nu este legala in Romania, un asemenea act nefiind valabil din punct de vedere juridic, in baza legilor existente in vigoare, pe langa problematica de natura fiscala aferenta taxarii si platii impozitelor aferente unei asemenea tranzactii. Asadar, anunturile in care vanzatorii declara ca accepta plata pretului in „criptomonede” trebuie evitate fiind propuse de persoane care nu cunosc sau doresc cu intentie sa incalce legea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri