Ocolul Pamantului, a doua saptamana (Down Under)

In a doua saptamana calatoria in jurul lumii continua prin Australia. Cand ma gandeam la Australia, inainte de a ajunge aici, cred ca ceea ce ma fascina cel mai mult la acest continent era tocmai distanta extraordinar de mare, care face atat de lunga si dificila calatoria din Europa, neexistand, din cate stiu eu, inca nici un zbor non-stop intre cele doua continente.

(Cititi aici si primul comentariu Ocolul Pamantului in douazecisiopt de zile)

Cu totii ne dorim lucruri imposibile, nu-i asa? Sau macar lucruri greu de obtinut si/sau realizat. In plus staruiau in mintea mea si toate cliseele cu Opera si podul portului din Sydney, canguri si koala, serpi si mai ales crocodili.

Ceea ce am vazut aici, in numai o saptamana intrece mult imaginile prefabricate pe care le aveam: probabil ca Australia merita o luna, daca nu cateva luni bune, pentru a fi vizitata cat de cat si inteleasa un pic. Totul este asemanator si in acelasi timp atat de diferit aici, fata de Europa. In primul rand, e aceasta natura extraordinara, plina de forta, dar si infricosatoare, uneori, a Australiei.

M-au convins de asta cele cateva zile petrecute pe Sunshine Coast si Gold Coast (la nord si respectiv la sud de Brisbane, unul dintre cele mai mari orase australiene si, in opinia mea, unul dintre cele mai frumoase orase din emisfera sudica, cel putin dintre cele pe care le-am vazut eu). Au fost 2-3 zile de furtuna (nu chiar un uragan, dar pe-aproape) in care oceanul a fost dezlantuit si toate plajele au fost inchise, din motive de siguranta. Au fost ploi torentiale si vanturi puternice, dar in acelasi timp, seceta a continuat.

Am inteles de la cei din zona ca sunt multe perioade de seceta foarte intensa cand la anumite intervale de timp ploua torential, inundand terenuri si drumuri, insa seceta continua, setea de apa a pamantului nefiind potolita. M-am convins de puterea si maretia naturii australiene o data in plus la Marea Bariera de Corali (o zona care se intinde pe vreo 2,000 kilometri, acoperind aproape toata zona de coasta din Queensland, un stat australian de dimensiunea Europei. Acolo au fost cateva zile excelente de diving (recife de corali extraordinar de frumoase si colorate, apa foarte calda, pe la 28 grade, asa ca nu e nevoie de wet-suit, in schimb este recomandat sa folosesti un costum foarte subtire tip lycra, pentru protectie), combinate cu calatorii in padurea tropicala (rainforest).

Fauna Australiei este extraordinara, desi dupa ce incepi sa o intelegi, realizezi ca seamana destul de bine cu cea europeana, numai ca toate animalele de acolo au cate o “ciudatenie” (fie un marsupiu unde nu te astepti, fie niste membrane intre degete sau chiar intre cele patru membre, asa cum are celebrul “sugar glider”, un fel de soarece skydiver foarte popular aici).

Si daca ati crezut ca iconicul cangur este o aparitie singulara in Australia, nu e deloc asa: in fapt, el este doar un mic reprezentant al macropodelor, din care mai fac parte si wallabies, pademelons, tree-kangaroos si tot felul de alte animale. Iar in ceea ce priveste marsupialele australiene, ele sunt atat de multe (de la koala pana la cangur sau wombat, inclusiv animale mai ciudate ca diavolul-tasmanian) incat e mai simplu sa facem o lista cu speciile endemice australiene care nu sunt marsupiale, decat invers.

Cu siguranta insa, partea cea mai importanta a vizitei in Australia ramane Sydney. Orasul este asa cum a fost descris si inca mai mult decat atat: in acelasi timp o metropola vibranta si un oras exotic, popular, vesel si agitat.

Mai ales acum, in preajma Anului Nou, oamenii sunt si mai agitati ca de obicei, deoarece Sarbatoarea Anului Nou in Sydney (sau Sydney NYE cum il initializeaza localnicii) este un eveniment urias, la care, se spune, anul acesta vor participa peste un milion de turisti. Se vand bilete speciale de intrare catre zonele outdoor ale parcului din preajma Operei si in zona docurilor, in port, acolo unde focurile de artificii se vor vedea cel mai frumos, se spune. Si totul va fi la temperaturi subtropicale, la putin peste 20 grade Celsius estimate la miezul noptii. Un alt “catch” al sarbatorii de Revelion de la Sydney este faptul ca e una dintre primele sarbatori de revelion din lume, in ordinea fuselor orare (cu 9 ore inaintea Bucurestiului, cu 11 ore inaintea Londrei si, spre exemplu, cu nu mai putin de 19 ore inaintea Los Angeles-ului!).

Asa ca, anul acesta, sunt unul dintre primii romani care sarbatoreste Revelionul (mai precis peste cateva ore), motiv pentru care dati-mi voie sa fiu primul care va doreste La Multi Ani si Un An Nou 2008 Fericit!

Saptamana viitoare calatoria continua in tara triburilor maori si a rugby-ului de calitate, Noua Zeelanda…

Setari Cookie-uri