Ocolul Pamantului, saptamana a treia

Incep acest comentariu cu o mentiune speciala pentru Vodafone Romania, incapabili sa ofere niste servicii satisfacatoare de roaming, dupa atatia ani de esecuri lamentabile in acest domeniu.

www.ghenea.ro

In multe dintre tarile indepartate in care am fost in ultimii 8-9 ani de cand a aparut roaming-ul (dar uneori chiar si aproape de casa, in Europa), Vodafone Romania nu avea inca servicii de roaming, in schimb Orange Romania avea (am testat in numeroase situatii accesul in roaming in paralel pe cele doua retele): bravo, Orange Romania! Si rusine, Vodafone Romania! Ca sa fie si mai mare rusinea pentru Vodafone RO, am ajuns azi in Fiji, unde operatorul GSM local este chiar Vodafone, si totusi Vodafone Romania a fost incapabil sa semneze un acord de roaming?!

Ca sa fie si mai mare rusinea pentru cei de la Vodafone Romania, am aflat azi ca de fapt Orange Romania are roaming in Fiji chiar cu Vodafone Fiji! Cred ca in aceste conditii, alte comentarii sunt de prisos. A bon entendeur, salut! Inainte de a trece Marea Tasmaniei catre Noua Zeelanda, as mai ramane totusi putin in Sydney pentru petrecerea de Anul Nou: au fost probabil peste un milion de participanti, toate zonele din apropierea Cheiului Circular (inclusive gradinile de langa Opera) au fost luate cu asalt de turisti in noaptea dintre ani. A fost o petrecere extraordinara, care a demarat la 21:00 cu o prima repriza de focuri de artificii, si a culminat la miezul noptii cu probabil cel mai frumos spectacol de artificii pe care l-am vazut vreodata (organizatorii estimau ca a costat vreo 3 milioane dolari pentru cele 12 minute, adica vreo patru mii de dolari "explodati" in fiecare secunda :-).

Pe la ora unu si jumatate lumea a inceput deja sa se indrepte catre hoteluri sau catre alte distractii in oras (ce am remarcat in strainatate este ca, spre deosebire de petrecerile noastre romanesti care incep tarziu seara si dureaza pana dimineata, acolo lucrurile incep mai repede dar se si termina la ore rezonabile) iar a doua zi, pe la ora 10 cand am iesit din nou la plimbare prin oras, acesta era deja curat: noaptea cei de la rebul lor au curatat inclusiv cu jet de apa sub presiune toate trotuarele si strazile de tot gunoiul lasat in urma de turisti cu o noapte in urma.

O organizare de exceptie in ansamblu, dar pentru australieni aceasta petrecere de Anul Nou este un element de mare mandrie nationala si vor sa il pregateasca asa cum se cuvine. Si acum, catre Noua Zeelanda sau Aotearoa ("tara norului lung", daca am retinut bine traducerea din Maori), o tara de "tranzitie" intre traditia britanica/europeana si cea polineziana a insulelor Pacificului.

De fapt, Noua Zeelanda demonstreaza din multe puncte de vedere ca oscileaza intre cele doua, aproape orice in Noua Zeelanda avand o natura oarecum duala: tara este alcatuita din doua insule principale (Nord si Sud), coasta de est si coasta de vest sunt net diferite una de cealalta (cea de vest, dinspre Marea Tasmaniei, este in general foarte stancoasa si salbatica, avand in plus mare foarte agitata, valuri mari potrivite pentru surferi si temperaturi ceva mai scazute, cu putine plaje de nisip negru; cea dinspre est, dinspre Pacific, este dimpotriva o coasta cu multe plaje de nisip fin, cu apa mai calda si mai putin adanca).

Lasand la o parte aceste dualitati ale naturii Noii Zeelande, exista o dualitate interesanta la nivelul populatiei, care este alcatuita din europeni si maori in proportii oarecum asemanatoare (ce e drept, maori castiga net la capitolul "greutate pe cap de locuitor", deoarece foarte multi dintre ei sunt supraponderali, ca sa nu spun chiar obezi). Kia ora: o seara la un marae traditional maori este foarte interesanta atat din punct de vedere cultural, dar si ca spectacol.

Maori sunt foarte buni ca si showmen, iar spectacolele realizate de ei sunt foarte interesante, antrenante si amuzante. Cu toate acestea, sunt si parti foarte serioase, de exemplu dansul haka (dansul razboinicilor maori inainte de plecarea la lupta), chiar daca umflarea narilor, holbarea ochilor si scosul limbii pot parea distractive si, in mod reflex, te fac sa iti vina sa razi. Si pentru ca am inceput cu Fiji si problema Vodafone de acolo, saptamana viitoare ajungem acolo si cu povestea calatoriei in jurul lumii...

Setari Cookie-uri