Foarte putine s-au spus si se cunosc in Romania despre REITs (Real Estate Investment Trusts) si cum acestea pot reprezenta instrumente alternative de finantare a pietei imobiliare.
REITs-urile au aparut in anii 1960 in SUA si reprezinta un mijloc prin care orice persoana poate beneficia de avantajele investirii in piata imobiliara. La acest moment investitorii in aceasta piata sunt persoane sau entitati cu capacitati financiare semnificative, de obicei finantate de institutii bancare, intrucat achizitia sau construirea unei proiect imobiliar (rezidential, comercial sau industrial) necesita resurse financiare substantiale, astfel incat acest tip de investitii este accesibil doar unei categorii foarte limitate de persoane.

Real Estate Investment Trusts-urile ar putea schimba aceasta realitate permitand si persoanelor care detin sume mai mici pe care nu doresc sa le pastreze in instrumente de economisire bancara (mai cu seama avand in vedere dobanzile remuneratorii insignifiante din ultimii ani) sa le investeasca in piata imobiliara. Avantajele unei astfel de investitii constau in: venituri constante rezultate din inchiriere si cresterea de valoare determinata de evolutia pietei imobiliare.

In plus, conform unor studii investitiile in piata imobiliara se dovedesc mai profitabile pe termen lung si foarte lung decat investitiile in piata de capital (actiuni, obligatiuni, titluri de stat etc.).

Importanta REITs-urilor a determinat ca aproximativ 80 milioane de americani sa investeasca in astfel de instrumente.

Esenta REITs-urilor consta in aceea ca prin intermediul acestora se finanteaza investitii in proprietati imobiliare (rezidentiale, comerciale, industriale) care ulterior sunt inchiriate, iar veniturile rezultate din inchiriere sunt distribuite investitorilor.

Daca exemplul SUA poate parea indepartat, este de retinut ca state precum Franta, Germania, Belgia, Italia, Spania (ca sa ne referim doar la cateva exemple din Uniunea Europeana) detin o legislatia speciala aplicabila REITs-urilor. Mai aproape de noi, Bulgaria sau Ungaria detin legi aplicabile acestui domeniu inca din anii 2003, respectiv 2011.

Avantajele unei astfel de structuri sunt substantiale din punct de vedere fiscal, in multe cazuri fiind scutite de la plata impozitului de profit, in masura in care anumite conditii sunt indeplinite (spre exemplu, cel putin 90% din veniturile anuale sa fie distribuite sub forma de dividende investitorilor).

Trust-urile care in SUA reprezinta structura clasica de organizare a REITs-urilor isi gasesc un echivalent partial in legislatia romana in forma Fiduciei, un instrument juridic care exista in Romania inca din anul 2011 (a se vedea „Fiducia si Trust-ul”, autor: D. Moreanu, 2017) si care in ultima perioada cunoaste o utilizare din ce in ce mai extinsa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri