Prima luna din 2008 pentru mediul de business, de la A la Z

Agitatia a cuprins prima luna din 2008 in materie de evenimente economice. Evenimentele de business, care tin prima pagina in presa de specialitate, nu au lipsit la inceput de an. De astazi, vom prezenta, prin intermediul unui index, bilantul lunar al mediului de business. De la A la Z, luna ianuarie i-a tinut in priza pe cititorii interesati de stirile economice.

A este pentru A&D Pharma, cel mai mare jucator din industria farmaceutica locala, care si-a anuntat la inceput de an, atat structura de conducere executiva, cat si strategia de extindere regionala pentru 2008. Dragos Dinu, CEO-ul A&D Pharma, a analizat, intr-un interviu acordat Wall-Street, avantajele si dezavantajele listarii unei companii romanesti la BVB.

B este pentru Banca Transilvania, care a obtinut anul trecut un profit net record 102 mil. euro, de 2,8 ori mai mare decat cel inregistrat in 2006. Chiar daca vanzarea BT Asigurari catre grupul francez Groupama a contribuit semnificativ la acest avans, cresterea procentuala nu este de neglijat.

C este pentru Carrefour Romania. Retailerului a raportat, in 2007, vanzari de 866 milioane de euro, cu 54,5% mai mult decat veniturile inregistrate la finele lui 2006. La nivel european, Romania conduce la cresterea vanzarilor, find urmata de Spania si Portugalia.

D este pentru Dogus Group din Turcia care a cumparat de la divizia de servicii financiare de retail a companiei General Electric 49,9% din actiunile companiilor controlate de GE Money pe piata romaneasca, respectiv Motoractive, Ralfi si Domenia Credit.

E este pentru eMag, cel mai mare magazin online din Romania. Oficialii companiei estimeaza, pentru acest an, un volum de afaceri aproape egal cu nivelul incasarilor de anul trecut estimat pentru Flamingo, unul din liderii retailului clasic de IT, si jumatate din cat au batut, in 2007, casele de marcat ale Altex, cel mai mare jucator din zona retailerilor de produse electronice, electrocasnice si IT&C.

F este pentru Flamingo, companie care a trecut anul trecut pe profit. Retailerul a raportat in 2007 un profit de 500.000 euro, ca urmare a procesului de restructurare si consolidare a afacerilor derulat anul trecut.

G este pentru GTC, care vede un castig de peste 100 de milioane de euro din vanzarea celor 1.100 locuinte construite in proiectele rezidentiale Rose Garden si Felicity.

H pentru Hard Rock Café, lant international de cafenele renumit pentru colectia de obiecte care au aparitinut vedetelor rock internationale, lansat in aceasta luna in Romania.

I este pentru ING, liderul pietei de pensii private. ING Fond de Pensii are 1.279.955 participanti si o cota de piata de 32,07%.

J este pentru Jerome Kerviel, traderul care a cauzat pierderi de 4,9 miliarde euro grupului francez Societe Generale. Chiar daca Kerviel este anchetat pentru fals, folosirea abuziva a sistemului computerizat si inselarea increderii, acest caz a readus in lumina mecanisme financiare din care unii investitori pot castiga sau pierde peste noapte milioane de euro.

K pentru KBC Securities. Firma de brokeraj ocupa prima pozitie intr-un top al firmelor de intermediere la Bursa de Valori Bucuresti intocmit in functie de valoare tranzactiilor din luna ianuarie.

L nu se acorda in aceasta luna.

M este pentru Mercedes, care poate fi construit din acest an la Cluj. In ultimele zile, au aparut informatii, conform carora, grupul auto german Daimler analizeaza optiunea de a construi o noua unitate de productie in Romania.

N este pentru Nokia. Investitia companiei Nokia la Cluj va duce, pe termen mediu, la crearea a nu mai putin de 15.000 de locuri de munca, iar aceste cifre sunt elocvente pentru a motiva aceasta alegere.

O este pentru Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al companiei Farmexim, unul din liderii distributiei pharma din Romania, care spune ca firma nu este de vanzare in urmatorii 2-3 ani, Chiar daca tocmai oferta de preluare de 55 de milioane de euro a Celesio, este foarte greu de crezut ca nu vom asista foarte curand la un exit.

P este pentru Publicis, care a facut, prin parteneriatul cu The Practice, un pas decisiv pentru consolidarea pozitiei pe piata romaneasca. Grupul Publicis este deja bine reprezentat in tara, prin nume ca Leo Burnett, Publicis Worldwide, Saatchi & Saatchi, Starcom sau Zenith Media.

R este pentru Romtelecom. Chiar daca o stire care anunta ca Romtelecom va da afara 2.500 de persoane este negativa, masura este, necesara pentru atingerea obiectivelor de eficienta prevazute in strategia de dezvoltare a operatorului de telecomunicatii. Practic, vorbim aici de o restructurare masiva, ca in cazul Flamingo, care va duce la o un castig pentru consumatori.

S este pentru Saudi Oger. Grupul Saudi Oger din Arabia Saudita a cumparat de la compania americana Qualcomm 50% din actiunile Inquam, firma care furnizeaza in Romania, prin subsidiara Telemobil, servicii de telefonie mobila.

T este pentru Theocharopoulos Stefanos. Grecul este noul sef al Cosmote Romania, inlocuindu-le pe Nikolaos Tsolas, ce s-a retras dupa doi ani de conducere.

U este pentru UniCredit Tiriac. Banca, devenita operationala anul trecut, odata cu finalizarea fuziunii dintre HVB, Banca Tiriac si UniCredit Romania, a comunicat cu presa cel mai mult si, cred eu, cel mai bine in prima luna a acestui an.

V este pentru Vienna Insurance Group, actionarul Asirom. Austriecii vor aduce la capitalul asiguratorului inca 50 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare majoare de capital a unei companii romanesti de la inceputul acestui an.W este pentru Wall-Street, care a inregistrat un record de 635.000 de cititori in prima luna a acestui an. Aceasta este cea mai mare audienta din istoria publicatiei.

X nu se acorda in aceasta luna.

Y este pentru YouTube. Cel mai mare portal cu continut video a extins accesul la clipuri prin telefoanele mobile.

Z este pentru Zapp. Compania care opereaza reteaua Zapp si-a revizuit structura de conducere. Chris Batalliard a fost numit CEO al companiei inlocuindu-l pe Piermario Di Pietro. Chris Bataillard este fondatorul si CEO Zapp Holdings, fiind implicat intr-un mod activ in dezvoltarea a companiilor Zapp Romania si Zapp Portugalia.