În februarie 2019 scriam că Google Pay amâna intrarea în România și alte 3 piețe din regiune, deși băncile se apucaseră de implementare. Era o decizie strategică, luată la nivel central, care prioritiza piețele din Asia, în timp ce pe cele din Europa de Sud-Est probabil că gigantul american a așteptat ca plățile mobile să confirme.

Acum, punând cap la cap toate informațiile și mesajele din aplicația Google Pay, pe care o aveam instalată încă de acum 2 ani, cred că (re)lansarea Google Pay în România este iminentă, informație confirmată și de utilizatori din comunitatea Mobilissimo.

La momentul publicării acestei opinii, serviciul nu este disponibil în România, chiar dacă ai Google Pay instalat. În plus, pentru a putea fi utilizat, fiecare bancă trebuie să încheie parteneriate cu Google și să facă anumite implementări. Prin urmare, nu toate cardurile vor putea fi înrolate în Google Pay, cel puțin nu de la început.

Prin deducție și testare, cred că cel puțin 7 bănci și Fintech-uri vor face parte din prima fază a lansării, urmând ca o bună parte din restul băncilor să implementeze serviciul de anul viitor.

Cele 7 instituții financiare ar fi: Banca Transilvania, Orange Money, UniCredit Bank, Revolut, Monese, Transferwise și Bunq.

Cum am ajuns la această concluzie?

Având nu mai puțin de 8 carduri în portofel, am putut încerca fiecare bancă și, în funcție de mesajele de eroare primite la înrolarea cardului în Google Pay, să îmi dau seama dacă lucrează sau nu la implementarea serviciului de plată mobilă.

Practic, în cazul băncilor în proces avansat de implementare, dintr-o scăpare sau nu, când înrolezi cardul în Google Pay ajungi în pagina de Termeni și Condiții, pe care trebuie să îi accepți pentru a trece mai departe.

De la stânga la dreapta în imaginea de mai jos, cardurile Băncii Transilvania, UniCredit Bank și Orange Money se numără printre cele care vor putea fi înrolate cât de curând în Google Pay.

Ce urmează după ce accepți termenii și condițiile?

Serviciul este încă blocat pe România, deci în pofida implementărilor în curs, nu poți să îl folosești dacă Google te geolocalizează în România, cel puțin până la lansarea oficială.

Astfel, în cazul băncilor care lucrează la implementare și probabil vor lansa în prima fază Google Pay în România vei primi un mesaj de eroare precum cel din următoarea poză (stânga).

Pentru băncile care nu sunt avansate cu implementarea, Google Pay îți livrează unul dintre cele 2 mesaje (centru și dreapta). Asta nu înseamnă neapărat că banca și cardul respectiv nu vor putea fi niciodată înrolate în Google Pay, dar presupun că nu în primă fază.

De asemenea, în cazul Fintech-urilor Revolut, Monese, Transferwise sau Bunq, ale căror carduri sunt deja acceptate de Google Pay, va fi o chestiune doar de deblocare a țării în care Google introduce serviciul.

Deci, când gigantul american va lansa soluția de plată în mai multe țări din Europa de Sud-Est (probabil în același timp), îți vei putea înrola instant și cardurile acestor Fintech-uri.

Pariul meu este că nici ING Bank, Raiffeisen Bank sau BCR nu vor lipsi din grupul băncilor care vor oferi Google Pay în România, având în vedere că în Polonia sau Cehia băncile mamă au parteneriate cu Google Pay și oferă deja serviciul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri