Evident că o astfel de ofertă (0% comision la tranzacționarea de acțiuni și ETF-uri cu deținere la un rulaj mai mic de 100.000 EUR pe lună) poate trezi suspiciuni cu privire la existența unor alte costuri, mai mult sau mai puțin transparente. Ce ne facem, însă, atunci când, la o studiere mai atentă a grilei de comisionare, observăm că alte costuri ascunse chiar NU există?

Iar după ce testăm câteva tranzacții observăm că efectiv costul este 0 și oferta este chiar "pe bune".... ce ne mai rămâne? Cum se explică așa ceva?

Lucrurile sunt simple. Și ușor de înțeles la o privire mai atentă. Un broker de talie internatională, precum XTB, care oferă în aceeași platformă nu doar instrumente cu deținere, cât și multe instrumente derivate, nu doar o singură piață, cât zeci de piețe internaționale de pe întreg globul, care are venituri din multe alte linii de business decât cel al instrumentelor cu deținere, își poate permite să investească o parte din veniturile imediate, pentru a câștiga beneficii mai mari și mai valoroase pe termen lung, precum creșterea notorietății, consolidarea poziționării în piață, creșterea cotei de piață și a satisfacției clienților.

Este adevărat că un broker mai mic, care oferă exclusiv sau preponderent instrumente cu deținere, nu își va putea permite să ofere comisioane 0 pentru că acesta câștiga exclusiv sau preponderent din aceste instrumente și nu are alte venituri. Iar brokerii trebuie mai întâi să reușească să existe și apoi să genereze profit.

Acest lucru nu înseamnă însă că un broker de talie mare, internațional, de tip one stop shop, așa cum este XTB, nu o poate face sau că, atunci când o face, trebuie neapărat să ascundă ceva.

În fapt, cei mai mari brokeri la nivel global au dovedit că adoptând astfel de strategii de 0 comision pe anumite linii de business pe termen scurt, au avut succes mult mai mare pe termen lung. Sunt aspecte care țin de strategie, de valori, de maturitate organizațională, de viziune pe termen lung.

Dar în loc să mă credeți pe cuvânt, haideți să vedem un exemplu concret. Să presupunem că vreți să cumpărați 1 acțiune Tesla, listată pe piața NASDAQ din Statele Unite și cotată la 500 USD/acțiune.

1. Pentru a face tranzacția, dacă aveți cont în USD comisionul de conversie valutară este 0 (și astfel procedează marea majoritate a clienților care doresc tranzacționarea de acțiuni americane, special pentru a evita taxa de conversie). Doar dacă aveți cont în altă monedă decât USD, trebuie să convertiți RON sau EUR (valuta contului) în USD (valută în care este listată Tesla). În acest caz, taxa de schimb valutar RON/USD este 0.5%, adică 2.5 USD.

2. Comisionul de tranzacționare este zero. Cumpărați acțiunea Tesla.

3. Să spunem că doriți să păstrați acțiunea Tesla în portofoliu timp de 6 luni. Nu trebuie să plătiți niciun comision de inactivitate deoarece ați avut activitate în ultimele 365 de zile. Și nicio taxă de custodie deoarece expunerea voastră medie zilnică în interiorul unei luni este mai mică de 250.000 EUR.

4. Dacă la finalul celor 6 luni decideți să vindeți acțiunea Tesla la 550 USD/acțiune, spre exemplu, și vreți să retrageți profitul obținut, rezultatul investiției voastre este de 50 USD. Dacă aveți contul în USD nu se percepe nicio taxă de conversie. Dacă aveți cont în RON, taxa de schimb valutar RON/USD va fi de 0.5%, adică 2.5 USD. De asemenea, nu există nicio taxă de retragere.
Adunând toate taxele menționate rezultă:

0 taxă de conversie + 0 taxă de custodie + 0 comision per tranzacție + 0 taxă de inactivitate + 0 taxă de reconversie (pentru ca aveți contul în USD) + 0 taxă de retragere = 0 USD

CONCLUZIE FINALĂ: Costul total cu această tranzacție este de 0 USD și doar în situații excepționale în care clienții nu tranzacționează de pe un cont în USD, poate fi de 5 USD.

Acest exemplu este pentru o singură acțiune Tesla cumpărată și păstrată în portofoliu timp de 6 luni.

Vă invităm să citiți AICI mai multe informații despre motivele și beneficiile care se găsesc în spatele eliminării comisioanelor pentru instrumente cu deținere la XTB.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri