Există o confuzie între cauză și efect, care se manifestă foarte mult în zilele noastre. Și anume… că atunci când toți oamenii vor avea exact aceleași drepturi, atunci toți oamenii vor fi egali.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

Și pe cât consider că toți oamenii, de orice culoare, de orice religie, de orice sex sau orientare sexuală ar trebui să aibă exact aceleași drepturi… să crezi că asta va duce la o societate cu oameni egali… este o idioțenie de mari proporții.

Dacă dai drepturi egale bărbaților și femeilor… asta nu înseamnă că va fi egalitate între ei. Nevoile bărbaților pentru împlinire sunt foarte diferite față de cele ale femeilor. Și în consecință… vor dedica mai mult timp și resurse în direcții diferite. Iar asta va duce la o discrepanță între numărul bărbaților în posturi de conducere și numărul femeilor. Nu pentru că nu au drepturi egale, sau oportunități egale. Ci datorită nevoilor primare de împlinire.

Iar asta nu este rău.

Ceea ce este rău este ca o femeie sa nu aibă exact aceleași drepturi și oportunități ca un bărbat. Însă faptul că egalizezi aceste lucruri nu înseamnă că vei avea în top management, în toate organizațiile, o împărțire egală de 50%-50% între bărbați și femei.

Revin, toți ar trebui să luptăm pentru egalitatea în drepturi și oportunități. Doar să nu ne așteptăm că asta va duce la egalizarea oamenilor. Pentru că asta este o fantezie.

Majoritatea înșelătoriilor sunt create prin înlocuirea cauzelor cu efectele

Femeile de la țară au mult mai multe riduri. Tot femeile de la țară nu folosesc creme de față. Pe când femeile din mediul urban nu au la fel de multe riduri și folosesc creme de față. Asta înseamnă că dacă vrei o față cu mai puține riduri… cremele de față sunt soluția.

Or fi… nu sunt nici femeie și nici nu folosesc creme de față. Însă… orice dermatolog cu diploma meritată îți va spune că principala cauză a ridurilor este expunerea la soare, nu lipsa cremelor. Iar femeile din mediul rural sunt mult mai expuse la soare decât cele din orașe.

Aceeași poveste se întâmplă în business. Angajații tăi se plâng pentru că au prea multe lucruri de făcut. Poate 1-2 pe an, când își dau demisia, spun acest lucru ca și motiv de plecare. Așa că tu… consideri că dacă dai mai puține lucruri de făcut, oamenii vor fi mai fericiți și mai motivați.

Ceea ce ajungi să observi însă, este că deși le împuținești responsabilitățile, în maximum 6 luni oamenii ajung exact la sentimentul de dinainte.

Asta se întâmplă atunci când confunzi cauzele cu efectele. Lucrurile sunt mult mai complexe decât par. Însă logica ne îndeamnă mereu la a căuta cea mai rapidă relație între cauză și efect, și a considera că descoperirea noastră este de fapt adevărul.

Și folosindu-se de această hibă în gândirea noastră, înșelătorii profesioniști (sau cum le spune în popor… marketeri) pot să ne împingă să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie.

Sursa foto: Razvan Cazanescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri