Principiul briciului lui Occam spune că explicația cea mai simplă este de multe ori cea mai corectă.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

De fapt… așa se spune că a fost spusă. Însă relatarea corectă este următoarea:
“Atunci când ai de ales între mai multe ipoteze despre aceeași predicție, ar trebui să o alegi pe cea care face cele mai puține presupuneri”.

Și, de fapt, acesta este fundamentul pe care vreau să îl împărtășesc cu voi.

Cu cât numărul de presupuneri este mai mare în dezvoltarea unui plan, cu atât planul are șanse mai mari de eșec. Așa că… modalitatea de a construi un plan cât mai aproape de realitate, este să identifici toate presupunerile pe care le faci și să încerci să elimini cât mai multe dintre ele.

Încearcă mereu să verifici veridicitatea unei ipoteze prin numărul de presupuneri care au fost făcute pentru a alcătui o anumită predicție. Fie că este în bugetare, în planificare, în strategie sau în viața personală.

Optimismul și pesimismul sunt o unealtă, nu o aspirație în viață

Văd din ce în ce mai mulți oameni care aspiră către optimism. Vor să fie mai optimiști pentru că au convingerea că asta le va oferi o viață mai bună.

Însă optimismul și pesimismul nu sunt aspirații de viață. Sunt unelte.

Pesimismul este o unealtă greșită dacă vrei să găsești soluții la probleme.

Optimismul este o unealtă greșită dacă vrei să construiești un buget corect.

Pesimismul este o unealtă greșită pentru a rezolva problemele din relația de cuplu.

Optimismul este o unealtă greșită pentru a avea grijă de sănătate.

Nu vreau un contabil optimist, la fel cum nu vreau un vânzător pesimist.

Ce vreau să spun… este să încercăm să nu mai tratăm optimismul sau pesimismul ca lucruri radical bune sau rele. Sunt unelte potrivite în anumite contexte și nepotrivite în altele.

Dacă vrei să găsești soluții bune la probleme, te ajută mult mai mult să ai o atitudine optimistă. Permite creierului să inoveze mult mai bine. Însă dacă încerci să construiești un buget, încearcă să fii cât mai pesimist. Asta te va ajuta să creezi un buget mult mai aproape de realitate.

Nu încerca să rezolvi problemele din relația ta de cuplu cu pesimism. Vei săpa o groapă din care consideri că nu există nicio ieșire. Însă dacă vrei să ai grijă de sănătatea fizică, pesimismul te ajută mai mult. Nu te vei baza pe faptul că poți mânca orice, pentru că poate ție nu ți se întâmplă să te îmbolnăvești.

Folosește optimismul și pesimismul ca unelte să realizezi lucrurile pe care ți le dorești… nu pe post de cârje pentru ceea ce simți.

Sursa foto: Razvan Cazanescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri