Convenția de la Geneva privind statutul refugiaților este principala sursă de protecție juridică pentru refugiați. IRL oferă o definiție specifică a refugiatului, protejează dreptul de a solicita azil și protejează împotriva returnării forțate într-o țară în care cineva s-ar confrunta cu persecuție.

Aceeasi conventie nu exclude îndepărtarea solicitanților de azil în țări terțe sigure. Solicitanții de azil prezenți ilegal într-un stat pot fi obligați să caute protecție într-o altă țară, dar cei prezenți în mod legal nu pot fi expulzați de pe teritoriul acestuia (articolul 32).

Potrivit articolului 15 din Legea cu privire la statutul refugiaților, un refugiat din Convenție are dreptul de a rămâne pe teritoriul României și de a primi documente adecvate, de a lucra în România, de a urma toate formele de educație și de a primi sprijin rambursabil în limitele posibilitatilor financiare ale statului.

Străinul care solicită acordarea statutului de refugiat în România va depune o cerere scrisă, motivată, fie la una dintre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, fie la Direcția Generală Poliție de Frontieră, Străini, Probleme Migrație și Pașapoarte sau unitățile teritoriale ale acesteia.

În România, statutul de refugiat se acordă, la cerere, străinului care face dovada că are temerile justificate de a fi persecutat în țara de origine din motive de rasă, naționalitate, religie, apartenență la un anumit grup social sau pentru opiniile sale politice.

Convenția Națiunilor Unite din 1951 privind statutul refugiaților (Convenția privind refugiații) a fost elaborată ca răspuns la numeroasele mii de persoane strămutate din Europa după cel de-al doilea război mondial (1939-1945).

Prin semnarea Convenției privind Refugiații, fiecare țară își arată intenția de a implementa legislația și politica necesară pentru a sprijini procesul de protecție a refugiaților.

Țările care nu sunt semnatare ale Convenției privind Refugiații nu au nicio obligație internațională de a accepta persoane care solicită azil, deși multe încă o fac.

Nu există nicio cerință legală ca un refugiat să solicite azil într-o anumită țară. Nici Convenția privind Refugiații din 1951, nici legislația UE nu impun unui refugiat să solicite azil într-o țară mai degrabă decât în ​​alta. Nu există nicio regulă care să solicite refugiaților să solicite în prima țară sigură în care ajung

Potrivit articolului 14 din DUDO, toată lumea are dreptul de a căuta și de a beneficia de azil. Declarația este considerată o piatră de hotar în dreptul internațional al drepturilor omului. De atunci, dreptul la azil a fost încorporat în nenumărate tratate și constituții internaționale.

Urmărește AICI un LIVE UPDATE cu cele mai importante evenimente din Ziua 8 a războiului declanșat de Rusia în Ucraina

Ce drepturi au refugiații?

Dreptul refugiaților și dreptul internațional al drepturilor omului sunt strâns legate între ele; refugiații fug de guvernele care nu pot sau nu doresc să-și protejeze drepturile fundamentale ale omului. În plus, în cazurile în care teama de persecuție sau amenințare la adresa vieții sau securității apare în contextul unui conflict armat, dreptul refugiaților se intersectează și cu dreptul internațional umanitar.

Refugiatii mai au dreptul la libertatea de miscare, dreptul la libertate si securitate a persoanei, dreptul la viata de familie.

Convenția din 1951 protejează și alte drepturi ale refugiaților, cum ar fi drepturile la educație, accesul la justiție, angajare și alte libertăți și privilegii fundamentale consacrate în mod similar în tratatele internaționale și regionale privind drepturile omului. În exercitarea anumitor drepturi, cum ar fi accesul la instanțe, refugiații trebuie să beneficieze de același tratament ca cetățenii, în timp ce în cazul altora, cum ar fi angajarea salariată și drepturile de proprietate, refugiații trebuie să beneficieze de același tratament ca cetățenii străini. Convenția din 1951, art. 16 (refugiaților li se acordă acces egal la instanțe), art. 17 (refugiaților li se va acorda același acces la un loc de muncă salariat ca și cetățenilor străini), art. 13 (refugiaților li se acordă aceleași drepturi asupra bunurilor mobile și imobile ca și cetățenilor străini

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Justiție »


Setari Cookie-uri