Avansul tehnologic din ultimii 2 ani a fost cel mai accelerat din istoria secolului 21, în contextul pandemiei care a obligat întreaga lume să gândească altfel, să creeze soluții la noile provocări și să conceapă instrumente de lucru adaptate noii realități.

Inovațiile și noile cuceriri în domeniul tehnologiei au început să prindă contur anul trecut, dar, cel mai probabil, vor deveni tot mai prezente și mai clare în viitor, începând chiar din acest an.

Domeniul care va avea cel mai mare număr de tehnologii revoluționare este cel al sănătății. În 2020 și 2021 au fost investite sume enorme în acest sector, atât în zona de farma, cât și în cea de echipamente și accesorii medicale. Pus sub presiune de un eveniment care apare probabil o dată la 100 de ani, sănătatea va înregistra progrese tehnologice uriașe în anii ce urmează, iar oamenii vor vedea aici produse și servicii revoluționare, cu efecte benefice majore.

Robotica este un alt domeniu care va înregistra un salt uriaș în acest an. Fie că vorbim de roboții hardware sau software, vom vedea multe noutăți, produse și servicii care vor face viața oamenilor mai ușoară, mai sigură și mai confortabilă. Pandemia a impus restricții în ceea ce privește contactul direct între oameni, iar roboții, ajutați și de evoluția AI, vor prelua o mare parte din sarcinile de rutină, dificile sau periculoase.

Inteligența Artificială (AI), alături de aplicațiile ei în foarte multe domenii, de la jocuri și instrumente online până la automobile și agricultură, la fel va cunoaște evoluții semnificative. Practic, nu ne putem imagina o industrie în care AI să nu-și aducă o contribuție decisivă în creșterea gradului de eficiență și adaptabilitate.

Pe lângă acestea, tot ce ține de mediul online și cel virtual va continua expansiunea accelerată începută în 2020. Blockchain, Metaverse, IoT sunt doar câteva dintre zonele care vor defini și ele anul 2022.

Desigur, nu trebuie să uităm de noile echipamente din clădirile de birouri, care vor face viața angajaților mai ușoară, mai sigură și mai confortabilă, mai ales că cerințele au crescut, iar pandemia nu pare să se apropie prea curând de final. În cadrul standardului IMMUNE Building Standard™, inițiat de Genesis Property în 2020, este recomandată folosirea celor mai noi tehnologii pentru a crește sănătatea spațiilor interioare.

Dragoș Cozma s-a alăturat Genesis Property încă de la început, în 1999, pentru a conduce și dezvolta departamentul IT și continuă să se ocupe de funcționarea și sustenabilitatea proceselor IT ale companiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri