Lectia Bear Stearns

Sfarsitul saptamanii trecute si inceputul acesteia au adus un nou cutremur in lumea investment banking-ului. Una din bancile de top de pe Wall Street este in pragul colapsului. In mai putin de un an, capitalizarea companiei a ajuns la cote greu de imaginat, raportat la orice instrument de evaluare folosit de analisti in momentul de fata.

Week-end-ul a adus cu el si cavalerul alb (JP Morgan), care se pare ca ar oferi aproximativ 240 milioane de dolari pentru competitorul lor. Nu vreau insa sa vorbesc despre suma ridicol de mica (la prima vedere). Nici despre faptul ca raportul cu equity-ul este subunitar . Suma vehiculata este rezultatul si reflecta riscurile majore acumulate in spirala financiara.

Ceea ce mi-a atras atentia si m-a dus cu gandul la Romania este o observatie cu caracter pur jurnalistic a editorilor de la Bloomberg: sediul din Manhattan al bancii ar putea fi evalut la 1,2 miliarde de dolari la pretul pietei.

In Romania, ca urmare a evolutiei spectaculoase a pietei imobiliare, multe companii s-au trezit in bilant cu active imobilizate a caror valoare a sporit aparent de 3-4 ori in ultimii ani.

Unii analistii, si chiar si unii dintre manageri, furati de mirajul imobiliar, au inceput sa evalueze afacerile in functie de real estate, si au inceput sa uite ca pana la urma cash-ul este cel care conteaza. Cash care intr-o companie sanatoasa provine din operatiuni, operatiuni care folosesc activele imobilizate.

Decizii strategice de vanzare a unor active, relocare a activitatii, etc. pot desigur sa genereze cash si sa contribuie la valoarea unui business. Insa activele imobilizate ocupa o anumita categorie in bilant si datorita faptului ca lichiditatea lor este redusa si sunt (sau ar trebui sa fie) dedicate operatiunilor. Nu orice teren de sub o hala de productie poate fi evaluat prin comparatie cu terenul pe care se construieste un bloc sau un mall la cateva sute de metri distanta.

Mai mult, valoarea inflatata a activelor imobilizate poate sa ridice semne de intrebare atunci cand privim evolutia unor indicatori cum ar fi profit/active (ROA) sau vanzari/active (TAT).

Asa cum derivativele au lovit economia americana, spirala imobiliara se poate transforma in calcaiul lui Ahile pentru afacerile romanesti.

Setari Cookie-uri