Piața muncii este astăzi mai competitivă ca oricând. Cu mai puțini specialiști disponibili în piață în raport cu cererea și o ofertă de joburi subdimensionată pentru angajații la început de carieră sau fără experiență tehnologică extinsă, în contextul creșterii automatizării și a stilului de lucru hibrid, angajatorii se confruntă cu nevoia transformării strategiilor de atragere și retenție a talentelor.

Pe lângă pachetele de beneficii, mediul de lucru și stilul de viață la și dincolo de birou devin tot mai importante.

Procesul de digitalizare a accelerat mult în perioada pandemiei, iar o mare parte dintre angajați s-au adaptat rapid noilor tendințe. Totodată, multe companii au demarat inițiative de automatizare a proceselor repetitive, ceea ce creează un cadru pentru dezvoltarea de noi abilități pentru activități mai relevante în rândul echipelor existente.

Utilizarea la scară tot mai largă a tehnologiilor de automatizare și expansiunea noilor tipuri de instrumente digitale duc la o cerere tot mai mare de oameni cu înaltă calificare și creează o competiție tot mai mare în rândul recrutorilor care caută astfel de specialiști. Astfel, 7 companii din 10 au dificultăți în a găsi angajați talentați, ceea ce reprezintă cel mai mare nivel din ultimii 15 ani, potrivit unui sondaj Manpower din 2021. Trendul este crescător, pe măsură ce corporațiile mizează tot mai mult pe utilizarea la scară largă a unor instrumente complexe.

În aceste condiții, pentru a fi atractive pentru specialiști și pentru a se diferenția în competiția pentru talente, companiile ar putea să le ofere nu doar condiții de lucru optime, dar și opțiuni în ceea ce privește viața de dincolo de birou. Importanța spațiilor de co-working și co-living devine tot mai mare, iar biroul trebuie să devină o destinație care să acopere nevoi tot mai complexe pentru timpul petrecut la birou și în dincolo de birou, fapt evidențiat și de sondajele inițiate de Genesis Property. Astfel, jumătate dintre angajații din România consideră că biroul trebuie regândit pentru a crea spații diferite care să le ofere mai multă flexibilitate și posibilități multiple de lucru, în funcție de tipul de activitate și de nevoile de colaborare, iar 43% se așteaptă să includă și zone flexibile de lucru, de tip cafenea sau inspirate din spații de co-working.

Un exemplu de proiect prin care spațiile de lucru pot fi transformate radical în acest sens este YUNITY Park (în prezent Novo Park) în București, Pipera, un campus ce va fi dezvoltat în extensia birourilor și care își propune să aducă oamenii mai aproape unii de ceilalți, în cadrul unei comunități formate în jurul unor idei și valori comune. Conceptul îmbină spații de lucru cu cele de socializare și evenimente, totul integrat în natură cu ajutorul unei păduri urbane.

Astfel, biroul viitorului va trebui să evolueze și să reprezinte o platformă cu un rol major în atragerea talentelor, dar și în formarea oamenilor care vor să avanseze atât în plan profesional, cât și personal.

Opinie de Teodor Stoica, HR Manager Genesis Property

Sursa foto: Genesis Property

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri