Hobby-urile tale îți pot pune în valoare personalitatea și conturează primele impresii despre tine în fața managerului de HR. Dacă hobby-urile tale se pliază pe industria dorită și cu postul pe care îl vizezi, acestea reprezintă un avantaj pentru tine. Până nu demult, hobby-urile erau destul de ușor trecute cu vederea de către recrutori, însă pot influența destul de mult procesul de selecție pentru că dezvăluie din personalitatea și competențele tale și, în acest fel, îi ajută pe angajatori să obțină o imagine mai complexă despre tine. Un recrutor cu experiență își poate da seama de aspecte care țin de atitudinea, flexibilitatea, motivația și entuziasmul tău în urma hobby-urilor pe care le ai. Astfel, partea finală a CV-ului tău, unde îți descrii pasiunile, poate fi o modalitate bună de a îți completa profilul, în special pentru tinerii cu puțină experiență. Dar ține cont că, în același timp, descrierea anumitor hobby-uri în CV poate crea o impresie negativă asupra personalității sau atitudinii tale.

Iată cum se văd în fața profesioniștilor de HR hobby-urile tale.

În primul rând, limitează-te la maximum patru hobby-uri și subliniază în timpul interviului și succesele, dacă ai atins obiective pe care ți le-ați propus în timpul liber. De exemplu, dacă ai participat la un maraton și ai terminat pe locul al III-lea, dacă pictura sau fotografia ta au fost premiate sau expuse în cadrul unei expoziții.

Dacă joci fotbal, volei sau baschet, indică faptul că ai o orientare spre succes și ești un bun jucător de echipă. Dacă, în schimb, îți place să joci tenis, înseamnă că poți fi sau deveni un bun team leader. Înoți, faci jogging în timpul liber sau participi la maraton? Acestea demonstrează că ai anduranță, orientare spre obiective și rezistență în situații de stres. De asemenea, arată preocupările tale pentru menținerea unei bune sănătăți fizice, cât și psihice.

Activități precum navigația, golful sau călăritul se numără printre hobby-urile care arată obișnuința cu anumite interacțiuni sociale și că te pricepi la stabilirea de contacte. Hobby-uri precum blogging, vlogging, YouTube reprezintă un indiciu al deschiderii tale către tendințe, fiind în pas cu digitalizarea și tehnologia, și că te adaptezi repede și ai deschidere către nou. Dacă pasiunea ta este gătitul, te prezinți ca fiind sociabil, implicat activ și creativ. Pictura sau fotografia pot arăta că ai creativitatea și te-ai potrivi în departamentul de marketing.

Profesioniștii din HR sunt de multe ori impresionați de munca de voluntariat. Asta dovedește că îți asumi și în timpul liber responsabilitatea pentru diverse proiecte, că ai inițiativă, că îi susții pe ceilalți și că ești un adevărat jucător de echipă.

Dacă, în schimb, îți place șahul, ești un foarte bun strateg, care ia decizii după ce analizează bine.

Ar fi bine să eviți să menționezi hobby-urile cu un risc ridicat de rănire, cum ar fi parașutismul, scufundările, motociclismul, boxul sau alpinismul. Astfel de activități indică o orientare spre asumarea de riscuri și, în general, nu dau bine în fața recrutorilor. Sunt pasiuni care te pot descalifica pentru locuri de muncă ce necesită grijă și strategie. Aceste hobby-uri îi fac pe managerii de resurse umane să se gândească dacă un job clasic, de la birou, ar putea deveni rapid prea plictisitor pentru tine. Și se tem că vei lipsi adesea din cauza unor accidentări. Sunt activități care descriu o energie debordantă și sunt potrivite pentru joburi dinamice, care implică mult călătorit și multe schimbări.

Hobby-urile standard precum lectura, întâlnirea cu prietenii sau ascultarea muzicii sunt de cele mai multe ori etichetate ca fiind plictisitoare și sunt considerate clișee, deci pot indica o lipsă de creativitate și de inițiativă. Dacă îți plac jocurile pe calculator și nu aplici pentru un post de IT, specialiștii de resurse umane te pot asocia cu o persoană singuratică, introvertită și fără o rețea socială. Aceste lucruri îți răpesc șansa de a te poziționa ca un jucător de echipă motivat și care se integrează rapid într-o comunitate.

De asemenea, ai grija să nu minți cu privire la hobby-urile tale deoarece poți fi în situația de a răspunde la întrebări punctuale, despre cartea pe care o citești în prezent, câți kilometri alergi, ce fel de circuite ai făcut sau unde ai călărit sau navigat. Dacă te vei încurca în răspunsuri sau vei spune ceva ce se va dovedi a fi neadevărat, îți vei crea cu siguranță o imagine negativă.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri