Topul evenimentelor de business din septembrie, de la A la Z

Luna trecuta, starea de panica a dominat mediul de business international, in timp ce, pe plan local, proiectele greenfield au iesit in evidenta, iar linistea a patruns in piata de fuziuni si achizitii (doar o singura tranzactie anuntata in septembrie). Iata care au fost, de la A la Z, cele mai tari evenimente din zona de business din luna septembrie.

A este pentru American International Group (AIG), un personaj negativ din filmul cu cele mai importante evenimente de business din luna septembrie. In cele din urma, gigantul din asigurari a obtinut un imprumut de 85 miliarde dolari din partea Rezervei Federale americane pentru care banca centrala va prelua o participatie de 79,9% din cadrul asiguratorului.

B este Bank Leumi Romania, prima banca locala care s-a extins in afara in interiorul UE.

C este pentru Calin Tatomir, noul director general al Microsoft Romania, reprezentanta locala a producatorului american de software, care in inlocuieste in functie pe Silviu Hotaran.

D este pentru Deutsche Telekom. Oficialii OTE, actionarul majoritar al operatorului de telefonie fixa Romtelecom si Deutsche Telekom a anuntat luna trecuta ca Romania este o prioritate pentru investitiile pe care le vor face in viitor.

E este pentru Emilia Bunea, care a preluat conducerea ING Fond de Pensii.

F este pentru Financial View, noua firma lansata de analistii financiari Dragos Cabat si Catalin Dumitrescu.

G este pentru Google, care a luat luna trecuta cu asalt segmentul browser-elor, prin lansarea Chrome, aplicatie menita sa concureze cu celebrul Internet Explorer, oferit de Microsoft.

H este pentru compania de solutii financiare Hild, care a adus in Romania conceptul “equity release”, ce ofera un aranjament financiar prin care cumpara casele batranilor peste 65 de ani, care pot locui in continuare fara chirie si primesc un avans si o pensie.

I este pentru omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, care controleaza compania de dezvoltare imobiliara Iulius Group. Acesta a obtinut in septembrie un credit de 124,8 milioane de euro de la UniCredit Tiriac Bank pentru finantarea zonei rezidentiale a proiectului Palas din centrul Iasiului, acesta fiind cel mai mare imprumut obtinut anul acesta de o companie imobiliara de pe piata locala.

J nu se acorda pentru luna septembrie.

K este pentru KBC Securities Romania, casa de brokeraj a grupului belgian KBC Group NV, care s-a mentinut si in luna septembrie pe prima pozitia din punctul de vedere al sumelor rulate la Bursa de Valori Bucuresti.

L este pentru Lehman Brothers. Chiar daca nu a fost un personaj pozitiv, numele bancii de investitii a fost rostit luna trecuta de toti cititorii de presa de business. Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

M este Marie Kovarova, noul director general al Generali Romania, care il inlocuieste pe Tudor Moldovan.

N este pentru Nokia, care ocupa prima pozitie in topul preferintelor romanilor, potrivit studiului High Impact Brands 2008.

O este pentru Omniasig Pensii, companie cu 66.700 de participanti, cumparata luna trecuta de BCR.

P este pentru Procter & Gamble. Producatorul de bunuri de larg consum va investi peste 100 mil. dolari intr-un nou proiect greenfield, localizat in orasul Urlati, judetul Prahova. Analiza proiectului fabricii de la Urlati a inceput in anul 2007, printre tarile vizate numarandu-se, pe langa Romania, si Turcia, Rusia, Polonia, Ucraina.

R este pentru Romtelecom. ANRCTI a desemnat luna trecuta compania Romtelecom drept castigator al licitatiei pentru noua licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz.

S nu se acorda in aceasta luna.

T este pentru Tempo Media Advertising. Preluarea Tempo de catre Aegis Media, cea mai mare tranzactie din advertising-ul local, a primit luna trecuta OK-ul Concurentei.

U este pentru Ubisoft, unul dintre principalii jucatori pe piata mondiala de jocuri, care a deschis cel de-a doilea studio de creatie din Romania situat in Craiova.

V este pentru Vlad Stan, care a lansat primul fond de investitii pentru proiecte online din Romania.

W este pentru Wall-Street.ro, cotitidian de business online, care a serbat luna trecuta publicarea editiei cu numarul 1000.

Z este pentru miliardarul Mordechay Zisser, care, cu ocazia deschiderii celui mai mare hotel de cinci stele din tara, a anuntat un plus de investitii de 2 miliarde de euro in real-estate-ul local, dar si intentia de a muta o fabrica de aplicatii medicale din Statele Unite in Romania.