10 motive pentru care Romania nu mai are norocul de acum 90 de ani

Dupa Marea Unire, chiar in urma cu 90 de ani, Petre Carp spunea ca Romania are prea mult noroc pentru a mai avea nevoie de politicieni. In anii tranzitiei, Octavian Paler reformula afirmatia, spunand ca tara noastra are suficient noroc pentru a face fata si unor politicieni demagogi, fara simt istoric si fara caracter.

vrinceanu.ro

In vreme de criza economica mondiala care nu ocoleste Romania, consider ca ar trebui sa reformulam total fraza lui Petre Carp, un artistocrat al politiciii romanesti de acum 90 de ani. Spre deosebire de ultimii opt ani de expansiune economica, Romania nu mai are noroc pentru a face fata si unor politicieni fara competente economice si incapabili sa gestioneze efectele unei hemoragii financiare. Priceperea economica trebuie sa devina principalul criteriu de alegere a noului Guvern.

Ieri seara ne-am bulucit toti in fata televizoarelor ori a PC-urilor conectate la Internet sa vedem rezultatele infruntarii dintre PSD-PC, PDL, PNL si UDMR. Insa nimeni, dar absolut nimeni nu a lansat coerent o problema esentiala, cea care a creat singura tema (de fapt, o pseudo tema) a alegerilor tocmai incheiate. Un termen de lucru, o unealta folosita exclusiv de jurnalisti si analisti, deci nu de politicieni: criza economica.

De ce am facut ieri alegeri? Iata o intrebare care necesita raspunsuri economice, iar pentru toti cei dintre noi care nu le-au primit ieri seara, rezum mai jos o lista de vesti rele si bune transmise in cursul saptamanii trecute de finantistii romani, majoritatea de la BNR. Simt deja in spatiul media cum problemele de mai jos au trecut in plan tertiar intrucat de astazi negocierile politice si inceputurile de scandal au revenit in lumina reflectoarelor.

Iata, pe scurt, ce ar trebui sa intelegem despre Romania din 2009, an care e posibil sa debuteze pentru romani fara un Guvern:

Cresterea impozitelor este inevitabila daca noul guvern va dori sa sprijine economia reala cu resurse de la buget.

Restrangerea finantarii pune probleme serioase multor companii, cu numar mare de angajati. Vor fi probleme serioase pentru un numar mare de companii, care angajeaza multi oameni, multa forta de munca si contribuie semnificativ la produsul intern brut (PIB).

Restantele pentru creditele populatiei mai mari de 20.000 lei au urcat ingrijorator in 2008. Iar tendinta continua.

Somajul frictional va creste in mod evident in 2009, iar Romania trebuie sa aiba o mai mare flexibilitate a pietei muncii, potrivit Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

De asemenea, Isarescu nu se declara "la fel de optimist" in privinta inflatiei din 2009 ca in cazul altor indicatori macroeconomici, sustinand ca o accentuare a inflatiei, conjugata cu stimularea cererii, va agrava deficitul de cont curent.

Aproape 30.000 de romani s-ar putea intoarce in tara din Spania si Italia pana in luna martie a anului 2009.

Deficitul bugetar va depasi 3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an, dupa ce veniturile la bugetul statului au scazut semnificativ.

Romania este capabila sa realizeze, in actualul context international, o aterizare lina, care va reprezenta "batalia anului viitor", in ciuda unor semnale de incoerenta pe parcursul anului 2008, pe fondul perioadei electorale.

Romania trebuie sa-si ajusteze deficitul de cont curent cat timp mai inregistreaza crestere economica, in conditiile in care "nimeni nu ne va mai finanta" la un nivel al deficitului extern de 14% din PIB.

Exista pericolul ca prea multe IMM-uri sa dispara. Firmele mici si mijlocii trec, in prezent, "printr-un proces foarte dur de selectie naturala", in conditiile crizei financiare internationale, care s-a suprapus eforturilor de conformare cu standardele de performanta mai ridicate impuse de UE.

Reintorcandu-ne la ce spunea Petre Carp in urma cu exact 90 de ani, ramane de vazut cat de norocoasa va fi Romania anului 2009 in contextul proiectiilor de mai sus, care reprezinta doar o lista scurta din zecile de proiecte economice ale viitoarei guvernari.

Setari Cookie-uri