Reevaluarea activelor imobilizate in vreme de criza

Romania a cunoscut o crestere economica semnificativa in ultimii ani. Multe societati au investit in noi fabrici, depozite, masini si echipamente, birouri. Societatile imobiliare au initiat proiecte de dezvoltare de anvergura.

Toate aceste cheltuieli cu capitalul au fost efectuate cu scopul de a raspunde cererii tot mai mari de pe piete. Dar, in prezent, situatia economica din intreaga lume, care nu exclude Romania, este esential diferita. Cresterea economiei romanesti cu peste 8% anual a scazut la 1% sau 2%, conform estimarilor.

Tarile din zona Euro au suferit si mai mult din cauza crizei economice si PIB s-a diminuat cu aproximativ 1,2%, in medie. Si nimeni nu poate estima in prezent, in mod credibil, daca acesti indicatori vor scadea si mai mult si, daca da, cu cat.

In aceasta situatie economica incerta, conducerea firmelor trebuie sa verifice mai atent sumele din bilanturile contabile ale societatilor lor si sa aplice o abordare prudenta. Conducerea trebuie sa reevalueze toate ipotezele si estimarile anterioare referitoare la evaluarea activelor din bilantul contabil. Potrivit unei definitii - activele reprezinta beneficii economice viitoare. Aceste beneficii viitoare pot fi acum foarte diferite fata de de cele estimate in perioada de prosperitate economica. Foarte diferite poate insemna mult mai mici in cazul multor societati.

Citind cerintele Standardelor Internationale de Raportare Financiara, am ajuns la concluzia ca actuala situatie economica le solicita societatilor sa faca testul deprecierii pentru mijloacele lor fixe. Adica, conducerea trebuie sa verifice daca valoarea contabila a acestor active nu depaseste valorile recuperabile ale activelor. Standardul International de Contabilitate 36 – Deprecierea Activelor – ofera recomandari detaliate in aceasta privinta.

Valoarea recuperabila poate fi estimata fie ca valoarea justa minus costul de vanzare, fie ca valoarea de utilizare, in functie de care dintre acestea este mai mare. Valoarea de utilizare reprezinta fluxurile de numerar actualizate care urmeaza a fi generate din utilizarea activelor. Desi reglementarile contabile romanesti nu sunt atat de specifice si nu cuprind atatea recomandari, cerintele generale sunt aceleasi.

In opinia mea, toate firmele care aplica modelul reevaluarii pentru imobilizarile lor corporale trebuie sa verifice, in prezent, daca evaluarile realizate cu un an in urma mai sunt valabile. Trebuie obtinute noile rapoarte de evaluare sau actualizari ale celor realizate cu un an in urma. Legea contabilitatii este clara in aceasta privinta – valoarea contabila a mijloacelor fixe nu poate sa difere semnificativ de valoarea justa.

Dupa parerea mea, insa, nu este suficient sa se solicite un raport de evaluare din partea unor evaluatori profesionisti. Conducerea este, in final, responsabila sa se pronunte daca activele au fost inregistrate la o valoare justa corecta, iar faptul ca se apeleaza la servicii de evaluare ale unor terti nu absolva conducerea de aceasta responsabilitate. Prin urmare, conducerea trebuie sa furnizeze evaluatorilor cele mai credibile estimari pentru modelele de evaluare. Este esential pentru o evaluare corecta.

Societatile care isi inregistreaza imobilizarile corporale la costul istoric minus amortizarea trebuie sa evalueze si beneficiile economice viitoare care vor rezulta din activele pe care le detin. Aceasta se poate face fie obtinand valorile de piata ale activelor, fie estimand fluxurile de numerar nete ce vor fi generate din utilizarea acestor active, si comparand aceste valori cu sumele relevante din bilantul contabil. Aceste estimari presupun elaborarea de ipoteze credibile pentru viitor, de catre conducere, cum ar fi rata cresterii, factorul discount, estimari privind stabilirea preturilor pentru produse sau servicii proprii si pentru materii prime, etc. Nu este deloc un proces facil si necesita o cunoastere aprofundata a activitatii societatii si a sectorului industrial, avand in vedere ca viitorul este plin de incertitudini.

Ca un comentariu general, as afirma ca intocmirea bilantului contabil anual va fi mult mai dificila anul acesta si va necesita eforturi mai mari si o munca mai sustinuta din partea conducerilor societatilor. Acestea au responsabilitatea principala de a prezenta actionarilor imaginea reala si corecta a pozitiei financiare a societatilor pe care le administreaza. Termenul limita pentru finalizarea situatiilor financiare anuale se apropie cu pasi rapizi si sper ca toata lumea ia in serios confruntarea cu aspectele prezentate mai sus.

Este dificil de precizat care ar fi, in procente, diminuarea mijloacelor fixe. Zilnic primim noi informatii cu privire la impactul actualei situatii economice asupra sectoarelor industriale si asupra societatilor. Vom gasi numeroase exemple daca rasfoim ziarele din ultimele luni. Vom avea un raspuns final, corect, odata cu depunerea situatiilor financiare anuale auditate de catre societati. Sper ca toate aceste situatii financiare sa reflecte problemele legate de evaluare si depreciere pe care le-am prezentat mai sus si sa fie intocmite respectand principiul prudentei. Unele societati vor prezenta o diminuare minora a valorii activelor, altele vor recunoaste pierderi din depreciere semnificative. Este posibil ca multe dintre ele sa nu supravietuiasca crizei. Depinde foarte mult de industria in care activeaza societatea, de pozitia pe piata a societatii, precum si de deciziile Conducerii si ale Actionarilor in confruntarea cu situatia actuala.

Setari Cookie-uri