Un fermoar de moda noua

Am observat, in ultima vreme, o aplecare din ce in ce mai vadita a oamenilor spre internet. Unii il aseamana telefonului. Altii vorbesc despre internet ca despre o tehnologie extraterestra. Ce-o fi, pana la urma, aceasta retea de computere?

Am decis, incepand de astazi, sa va explic unele lucruri despre internet. Ce este cu adevarat? Cum a aparut si cum ne afecteaza pe noi, oamenii? Pentru ca mi se pare mult mai usor asa, haideti sa privim internetul altfel decat ne-am obisnuit deja. Sa ne gandim la istoria noastra...

stiti care a fost cosmarul cel mai impresionant al antichitatii? Zambiti, desigur, pentru ca imi puteti da atatea raspunsuri ...: razboiul, foametea, barbaria, fanatismul religios, ...banala raceala chiar, toate au macar caderea de a fi raspunsul corect. si ati avea dreptate.

Toate aceste lucruri se leaga insa, printre altele, de unul si acelasi element: distanta. Fie ca vorbim de comoditate, ca masura a distantei psihice, de rapiditate, ca masura a distantei orare sau de o distanta fizica, un singur lucru este cert: oamenii s-au regasit de cele mai multe ori cautand un leac pentru distantele din viata lor.

Asa se face ca, uneori, leacurile au capatat forme din cele mai diverse, asa dupa cum problemele pe care isi doreau sa le rezolve priveau natura umana sau mediul inconjurator. in fond, pentru aceia dintre noi care sunt chinuiti zilnic de o insuportabila durere de spate, distanta de la degetele mainilor si pana la siretul pantofului se poate asemana foarte bine cu distanta de la Pamant la Luna.

Inventatorul de care o sa va povestesc mai jos, a fost macinat toata viata sa de exemplul unui prieten care avea nevoie de cel putin 30 de minute pentru a-si incheia sireturile de la pantofi. Pe prieten, istoria nu l-a pastrat cu numele, fiindu-i de ajuns sa retina problema sa. De Whitcomb L. Judson insa, cartile vorbesc si acum ca despre inventatorul “inchizatorului de gāici”, strabunitul fermoarului. A cautat, in primii ani ai vietii sale, o solutie pentru a ameliora problema acelor oameni care gaseau greu de parcurs distanta de la varful mainii la sireturile pantofilor. Judson le-a oferit acestora solutia care parea sa raspunda tuturor asteptarilor: o modalitate de a te incheia la pantofi folosind o singura mana.

Au urmat ani in care fermoarul a provocat rasul multora, in primul rand datorita faptului ca “dintii” sai, din fier, rugineau in fata intemperiilor vremii. Fermoarul era de-a dreptul urat asa..., plin de rugina.

Mai tarziu, la multi ani dupa moartea lui Judson, fermoarul si-a vazut nestingherit de drumul afirmarii sale. inceput precum povestea cu “ratusca cea urata”, drumul fermoarului modern spre glorie l-a dus de la calitatea de moft, inventie excentrica, la pozitia de element indispensabil vietii moderne.

Ironic insa, acum, in culmea aventurii sale, acest produs si-a gasit linistea datorita aceleiasi ignorante care il insotea la nasterea sa. Este, daca vreti, liantul tuturor marilor inventii, care dupa ce ajung sa fie folosite la o scara mult mai mare decat au visat vreodata creatorii lor, se pierd apoi in ignoranta universala, pentru a reveni in atentia lumii doar la momentul la care se poticnesc in drumul lor.

Povestea fermoarului are, din multe puncte de vedere, o asemanare vadita cu povestea retelei mondiale constituite acum de internet. Amandoua descriu modalitati de a ocoli distantele. Dincolo insa de acest aspect, as vrea sa cred ca nici unul dintre dumneavoastra nu isi inchipuie ca internetul este doar un mijloc de comunicatie mai evoluat decat cele de pana acum.

Adevarul este mult mai complex pentru ca, de la momentul lansarii, internetul si-a croit propria-i lume. Si vom afla impreuna, data viitoare, cate lumi insumeaza termenul de internet.

Setari Cookie-uri