Nu da cash-ul din mana pentru marja de pe gard

Cat de importanta este gestiunea fluxului de numerar?

Foarte importanta! E una din lectiile de baza, invatata in orice scoala de business.

Chiar si in perioade de expansiune generalizata a economiei, cand ritmurile de crestere a activitatii companiilor sunt de 30% - 50% anual, sustinerea acestora implica o gestiune eficienta a fluxurilor de numerar. In astfel de perioade insa, esecul acestui demers nu este penalizat foarte drastic. Deficitul de lichiditate poate fi relativ usor finantat prin imprumuturi bancare. Bancile sunt dispuse si fericite sa finanteze, chiar relativ ieftin, nevoile curente de lichiditati atata timp cat orizontul general de asteptare este unul optimist sau macar stabil.

Pentru companie, costul finantarii este usor de compensat din profitul marginal. Asadar, multe firme actioneaza in acest context, ghidate preponderent de ratiuni de maximizare a profitului plasand in plan secund preocuparile de gestiune riguroasa a fluxului de numerar.

O asemenea abordare poate fi aspru sanctionata atunci cand schimbari relativ bruste de context al mediului economic au loc, asa cum se intampla (si in Romania) in ultimele luni.

Care sunt elementele ce caracterizeaza aceste schimbari?
• Diminuarea brusca a cererii, cu impact direct asupra reducerii marjelor,
• Ingreunarea accesului la creditare si mai ales scumpirea creditarii,
• Gradul redus de predictibilitate a evolutiei economice.

Impactul acestor schimbari in gestiunea fluxului de numerar se traduce astfel:

• Cash flow-ul operational este diminuat ca urmare a reducerii incasarilor din vanzari
• Cash flow-ul din investitii este de asemenea diminuat ca urmare a ingreunarii procesului de valorificare a imobilizarilor, dar si ca urmare a reducerii valorii de revanzare a imobilizarilor
• Cash flow-ul financiar este influentat prin cresterea volumului dobanzilor si mai ales prin reducerea drastica a posibilitatii de accesare a unor credite.
Influenta conjugata a acestor factori poate efectiv impinge spre faliment o companie indiferent daca este profitabila sau nu.

De aceea, companiile devin din ce in ce mai interesate de gestiunea riguroasa a fluxurilor de numerar, in fiecare dintre cele trei planuri: operational, investitional si financiar.

Cu banii cui finantezi activitatea?

Directorii financiari incearca sa identifice posibilitati de atragere a resurselor cu costuri cat mai reduse. Intrebarea cheie din perspectiva gestiunii fluxului de numerar este: cu banii cui finantezi activitatea?

Poti lucra cu banii actionarilor, cu banii clientilor, cu banii furnizorilor sau cu banii bancii. Probabil ca cele mai multe companii pot bifa toate aceste surse de finantare, insa importanta este ponderea fiecareia in total.

Fireste ca in conditiile in care compania are suficiente lichiditati proprii este mai putin expusa riscurilor constituite de o schimbare brusca si impredictibila a conditiilor economice. Insa modelul de business al celor mai multe companii include o pondere crescuta a resurselor exogene de finantare a business-ului.

Intre aceste surse, finantarea bancara este probabil cea mai "toxica" din perspectiva riscurilor. In primul rand pentru ca ea este "externa" business-ului, iar apoi pentru ca este si nesolidara cu acesta.

In plus, daca asistam la un declin generalizat al activitatii economice cum este cel traversat de noi in prezent, chiar banca poate sa fie cea care declanseaza dificultatile unei companii prin retragerea neprevazuta a unor finantari curente.

In cazul unei deteriorari a evolutiei business-ului, relatia cu furnizorii, clientii sau actionarii este intotdeauna mai flexibila decat relatia cu banca.

Lanturile de achizitii (Supply Chains) ce au devenit tot mai integrate in ultima vreme, faciliteaza o abordare optimizata a gestiunii lichiditatilor in sensul reducerii la minim a imobilizarilor in stocuri, iar uneori chiar si a imobilizarilor in active (in sensul mijloacelor fixe). De asemenea, aceasta abordare permite coordonarea deciziilor de adaptare la schimbarile bruste din piata.

"Cash is king"

1. Sustinerea activitatilor companiei implica o gestiune eficienta a fluxurilor de numerar
2. Intre sursele de finantare, finantarea bancara este probabil cea mai "toxica" din perspectiva riscurilor
3. Lanturile de achizitii faciliteaza o abordare optimizata a gestiunii lichiditatilor
4. Negocierea cu furnizorii a unor termene de plata mai "confortabile", respectiv agreerea unor conditii de livrare catre clienti cat mai aproape de modelul "just in time", pot face in aceasta perioada diferenta
5. "Cash is King"

Ce poate face o companie, in aceasta perioada de criza, pentru a minimiza impactul acesteia asupra propriului business?

In multe situatii, renegocierea conditiilor existente in contracte reprezinta un factor important cu efect benefic in ceea ce priveste acest impact negativ.

Astfel, negocierea cu furnizorii a unor termene de plata mai "confortabile", respectiv agreerea unor conditii de livrare catre clienti cat mai aproape de modelul "just in time", pot face in aceasta perioada diferenta. In oglinda, modelele de business caracterizate prin incasari in avans, sau la livrare, respectiv termene de plata foarte stranse pot contribui la obtinerea unui avantaj competitiv.

Un alt factor important il constituie modul in care sunt abordate investitiile (in echipamente, tehnologii, cladiri, terenuri etc). In cazul in care aceste investitii nu pot fi amanate, este indicat macar ca finantarea acestora sa se faca prin imprumuturi pe termen lung.

Ce ar trebui subliniat aici este ca termenul de plata are un rol important, modificari in planul termenelor de plata sau al termenelor de incasare fiind adeseori obtinute in schimbul unor conditii de pret mai defavorabile.

Asadar, marja devine un element secundar, desigur important ca tinta, insa focusul se va axa, mai ales in aceasta perioada, pe gestiunea lichiditatilor, ca si parghie mai eficienta de control al riscurilor financiare. Cu alte cuvinte compania va putea sa "ofere marja contra cash".

Aceasta abordare are sanse de succes, intrucat, in conditii de turbulenta, performantele sistemelor de franare si directie (respectiv control al riscurilor) pot deveni mai importante decat performantele motorului unei companii. Iar definirea acestor sisteme de control necesita adesea fine tunning si reglari complexe."Cash is King" este asadar un refren actual si cu o audienta din ce in ce mai mare.

Setari Cookie-uri