Piata de M&A respira. Sa ii luam pulsul

Mi-a fost aproape imposibil sa vad nori linistiti in piata de Mergers&Acquisitions (fuziuni si achizitii), mai ales in ultimele luni cu aceasta furtuna economica. Dar ultimele tranzactii de pe piata locala, ce-i drept timide, mi-au amintit de soarele de acum unul-doi ani din zona mariajelor corporatiste.

Nu imi propun sa creionez acum o analiza profunda a tendintelor din piata de fuziuni si achizitii, ci vreau sa anunt un moment special din viata publicatiei Wall-Street. Veti afla mai jos despre surpriza noastra.

Criza a topit tranzactiile in primele patru luni. Fondurile de private equity au amutit, iar investitorii strategici au redus investitiile straine directe, implicit si achizitiile de companii.

Starea de asteptare a fondurilor de investitii s-a instaurat inca din toamna anului trecut. Am observat asta chiar la un eveniment dedicat industriei de private equity si consultantilor in M&A, cand numarul de invitati prezenti era dublu fata de editia din 2007. In toamna lui 2008, deal-maker-ii faceau networking in cautarea de tranzactii. Cu un an in urma, investitorii erau pe cai mari in Romania, negociau, fara timp si rabdare pentru conferinte si dialog cu posibili parteneri. Era firesc: randamentele obtinute in urma vanzarii pachetelor de actiuni de la firmele locale ajungeau in perioada de boom sa fie printre cele mai ridicate din regiune, iar bancherii de investitii anuntau lunar inchiderea unor deal-uri de calibru.

Piata de M&A din Romania atingea in luna aprilie din 2008 cel mai fierbinte punct al unui an fulminant: trei tranzactii de ordinul zecilor de milioane de euro (grupul francez Groupama prelua Asiban in cea mai mare tranzactie din 2008, Cargus, jucator local de curierat, era preluat de compania internationala DHL, intr-o tranzactie estimata la 50 milioane de euro, iar omul de afaceri Jean Valvis incheia vanzarea companiei LaDorna catre producatorul francez Lactalis, printr-o tranzactie evaluata de presa la 100 de milioane de euro).

Spre comparatie, in luna aprilie a acestui an, deal-urile aproape ca au inghetat, iar pe plan mondial piata globala de fuziuni si achizitii a atins cel mai slab nivel din ultimii cinci ani, in ciuda celei mai mai bune zile pentru M&A din 2009: valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor s-a ridicat luna trecuta la 113,4 miliarde de dolari, cel mai scazut nivel din septembrie 2004.

“Cumpara doar cand vezi sange curgand pe strada!” - aceste cuvinte ii apartin baronului Rothschild, care in secolul al XVIII-lea a creat un colos financiar, insa in zilele noastre reprezinta un laitmotiv pentru companiile ce stau pe cash.

In ciuda declinului actual din piata de fuziuni si achizitii comparat cu boom-ul din 2007 si 2008, clientii sunt sfatuti de bancherii de investitii ca logica ideii de consolidare ramane in picioare si pe timp de criza. O logica inteleasa si de trei investitori strategici care au perfectat cele mai proaspete trei tranzactii de pe piata locala. Trei tranzactii despre care Wall-Street a scris, trei vesti bune ce ne ilustreaza ca lucrurile se misca, ca piata de M&A nu este inabusita.

In felul in care pe 20 aprilie - cea mai buna zi de fuziuni si achizitii din 2009 - speranta a cuprins birourile bancherilor de investitii de pe Wall Street, asa cred ca ultimele tranzactii perfectate in Romania ne arata ca starea de expectativa e pe final.

Cele trei semnale pozitive au venit din trei industrii diferite: IT, resurse umane si segmentul bunurilor de larg consum: deal-ul prin care distribuitorul IT Asesoft Distribution a preluat 51% din actiunile celui mai mare retailer online, eMag, tranzactia Gi Group – Barnett McCall (povestea deal-ului poate fi citita astazi pe Wall-Street) si mutarea unui om de afaceri roman ce sta pe cash.

Ar fi multe de dezbatut despre starea pietei locala de M&A: penuria imprumuturilor bancare (leverage), ajustarea multiplilor de evaluare, reducerea din intensitate a asteptarilor pentru vanzatori, rigoarea criteriilor de selectie pentru fonduri de investitii.

Dar la aceste subiecte va invit sa gasim explicatii pe 28 mai, cand Wall-Street, cel mai citit cotidian online de business din Romania, va organiza M&A Outlook, editia 2009 - cel mai important eveniment dedicat industriei de fuziuni si achizitii din prima jumatate a anului 2009.

Va astept sa va inscrieti, sa luam pulsul deal-urilor, sa comentati si sa dezbateti atat in cadrul conferintei, cat si online pe Wall-Street, in articolele publicate in urmatoarele doua saptamani, inclusiv live in timpul evenimentului din 28 mai.








Setari Cookie-uri