Criza imobiliara, vazuta cu bun-simt

Cresterile de preturi sunt generate mereu de increderea celor care investesc in respectiva piata, iar scaderile sunt amplificate de neincredere.

Daca oamenii sunt increzatori ca preturile de pe piata imobiliara vor prezenta cresteri in perioada lor de interes, vor cumpara case sau terenuri si asta va determina cresterea preturilor. Daca increderea dispare, dispar si cumparatorii.

O oferta imobiliara limitata poate duce la cresterea preturilor intr-o anumita zona. Cresterea posibilitatilor si modalitatilor de finantare a achizitiilor imobiliare este un alt factor de crestere a preturilor. Probabil ca te intrebi de ce. Pentru ca oamenii tind sa cumpere cu atat mai mult cu cat cresc posibilitatile sa o faca. Si daca exista posibilitatea de a lua mai usor un credit pentru a-si cumpara o casa, este foarte posibil sa o si faca. Asa ca, incetul cu incetul, preturile vor creste, iar oferta initiala va scadea.

Evolutia pietei imobiliare este sinusoidala, cu perioade de maxim si minim. Este aproape imposibil sa previzionezi cu exactitate aceste momente, dar un broker imobiliar de valoare le poate anticipa. Acesta poate trage concluzii care sa iti fie utile, avand la dispozitie datele din piata.

O alta lege importanta a investitiilor spune sa nu investesti niciodata ceea ce nu iti poti permite sa pierzi. In domeniul imobiliar, am descoperit ca aceasta lege ar trebui sa sune altfel: sa nu investesti niciodata sumele de care vei avea nevoie in scurt timp, pentru ca este nevoie de perioade mai lungi de timp pentru capitalizarea investitiilor.

Cei care fac investitii imobiliare pe termen scurt risca foarte mult, piata imobiliara fiind extrem de sensibila la variatia increderii investitorilor. Investeste banii pe care poti sa ii scoti o perioada mai mare din campul tau investitional. Chiar daca, la un moment dat, valoarea investitiei tale va scadea, fii sigur ca dupa o perioada aceasta va creste.

De multe ori, in goana dupa profit rapid, bancile finanteaza pe termen scurt valori materiale imobiliare, care prin natura lor au durata lunga de viata, prin aceasta putand genera crize financiare de proportii, de tipul celei pe care o traversam acum. Bunul-simt ne spune ca este foarte greu, aproape imposibil, sa stim ce se va intampla peste un an, peste doi, peste cinci, zece sau douazeci.

Tot acelasi bun-simt ne spune ca durata unei finantari trebuie sa fie de aproximativ jumatate din viata bunului finantat. Daca nu se respecta aceste reguli, se creeaza presiuni foarte mari asupra persoanei care ia un credit bancar pentru finantarea unui imobil, in timp putand aparea sincope serioase in rambursarea datoriei catre banca. Goana dupa profit cu orice pret este un pacat capital al omului modern si al marilor institutii financiare, fiind una dintre cauzele principale ale crizelor financiare.

Globalizarea face ca o criza financiara aparuta pe o anumita piata din lume sa fie resimtita in foarte scurt timp in tot domeniul financiar. Si, cum domeniul imobiliar inseamna in cea mai mare parte investitie, este normal ca si el sa fie afectat de problemele lumii financiare.

Fragment din cartea “Pariul proprietatii. Ghidul investitiei imobiliare inteligente”, Editura Nemira, scrisa de Eduard Uzunov.

Nota: Fragmentul a fost publicat cu acordul Editurii Nemira



Setari Cookie-uri