Sunteti cumva un hacker?

Cu ani in urma, un autor anonim lansa pe internet un manifest ciudat. Credinta unui hacker. In scurt timp, din ce in ce mai multi oameni s-au regasit in acel text, si-au explicat asa propriile porniri. Credinta unui om a devenit atunci un manifest al unei intregi generatii. Inceput ca un curent generat de internet, fenomenul de hacker s-a extins mai rapid decat ne-am dat noi seama la multe dintre domeniile de activitate ale vietii moderne.

Si designerii, si creatorii de moda, si avocatii si presedintii de tara au sansa de a fi acum hackeri. Adica sa faca lucrurile intr-un al mod decat le-au facut cei de pana atunci. Sa felieze viata lor in bucati din ce in ce mai mici si sa incerce sa inteleaga ce mecanism trebuie uns.

A fi hacker incepe sa insemne altceva decat acum cativa ani. Nu mai e, neaparat, un cuvant cu o conotatie negativa. In lumea in care traim, conceptele se diversifica, iar noi ne vedem etichetati, uneori fara voia noastra. Pentru ca, simplist vorbind, nu putem merge decat cu sau impotriva curentului.

The Mentor, unul dintre primii hackeri ai internetului modern, a scris textul de mai jos in 1986. Pe atunci, se spune ca facea parte dintr-un grup de adolescenti care aveau la degetul mic intreaga retea de telefonie din SUA. Va regasiti cumva in acest text?

„Am facut o descoperire astazi. Am gasit un computer. Hmmm, e mai mult decat interesant. Face tot ce ii spun eu sa faca. Daca face o greseala, este pentru ca eu am gresit, la randul meu. Nu pentru ca nu ma place... nu pentru ca se simte amenintat de mine... ori pentru ca ar crede ca sunt un ingamfat nemernic... ori pentru ca nu ii place sa predea si nu ar trebui sa fie profesor...

Pacatosi, copii astia. Nu fac decat sa se joace pe calculator. Sunt toti la fel.

Sigur ca suntem toti la fel... Am fost dominati de oameni sadici, ignorati de semenii nostri apatici. Putinii oameni care au avut ce sa ne invete au aflat ca suntem copii inteligenti. Ei au fost, din pacate, doar niste picaturi minuscule de apa intr-un desert al ignorantei.

Acum, ne-am regasit lumea. O lume a electronului.

Nu platim pentru serviciile pe care le folosim, desi aceste servicii ar trebui sa fie mult mai ieftine daca n-ar fi inlantuite de cine stie ce monopol. Si ne numiti criminali.

Exploram...si ne numiti criminali.

Cautam cunoasterea acolo unde voi va opriti din cautari. Si ne numiti criminali. Existam intr-o lume in care nu exista culoarea pielii, nationalitatea, religia. Si ne numiti criminali.

Voi construiti bombe atomice, voi porniti razboaie, ucideti, inselati, ne mintiti ca toate acestea sunt pentru binele nostru comun. Si totusi, doar noi suntem criminalii.”

Sunt unele lucruri in viata pe care nu le acceptam, desi nu ne-am batut niciodata capul sa le intelegem. Hackerii nu pot fi altfel decat niste criminali. Cand nu nu avem chef, cand nu intelegem, cand nu ne pasa, dam vina pe altii pentru necazurile noastre. Ignoranta e cel mai nefast sentiment al lumii. Prostia e cel mai intalnit sentiment al lumii. Nepasarea e cel mai temut sentiment al lumii. Si noi punem, caramida dupa caramida la soclul tururor acestor sentimente.

Deci, ganditi-va bine. Sunteti cumva un hacker?

Setari Cookie-uri