Conferinta pe piete de capital. Pentru investitori, fara brokeri

Am fost intrebata, de cand am inceput promovarea conferintei Maturizarea pietei de capital – Intrebari si raspunsuri, de mai multe ori, de ce “o conferinta fara brokeri”. Caci brokerul este interfata dintre investitor si bursa. Si brokerul simte piata, o traieste in fiecare zi, vorbeste cu clientul, ii stie nevoile si dorintele.

In primul rand, partenerii nostri in organizarea evenimentului sunt brokeri – Intercapital Invest. In al doilea rand, intre speakeri vor fi cinci brokeri (la modul generic, reprezentand mai multe companii si niveluri de experienta).

Singura si poate cea mai importanta diferenta este ca astazi nu vom avea brokeri in public. Din scaunul de jurnalisti, ne-am dat seama, inca de cand am avut ideea de a organiza un eveniment pe zona bursiera, ca nu trebuie sa cadem in pacatul de a urma exemplul clasic al conferintelor organizate de specialisti, cu specialisti si pentru specialisti.

Aproape orice broker din aceasta piata are acces la oameni si la informatii mai repede si mai mult decat investitorul. Ei se intalnesc, discuta, au reprezentanti comuni, isi pot impartasi oricand ideile sau reprosurile.

In schimb, investitorul, in aceasta situatie cititorul Wall-Street, sta in spatele unui monitor, isi face tranzactiile si din cand in cand isi mai suna consultantul pentru intrebari. De cele mai multe ori, legate de piata si tranzactionarea zilnica. Dar citeste presa, este la curent cu noutatile, cu problemele ridicate de noi in articole. De cele mai multe ori, fara sa aiba si un raspuns. Si isi pune multe intrebari, la care noi, jurnalistii, fie nu raspundem de fiecare data, fie nu le consideram la fel de importante sau relevante.

Investitorul vede, aude si citeste aproape zilnic despre o piata de capital imatura, fara emitenti, fara instrumente, cu lichiditate anemica. Poate trage singur concluzii sau adera la un anumit curent de opinie, “la moda” intr-un anumit moment. Dar nu are ocazia sa discute cu zece specialisti din diverse zone ale pietei de capital.

Intelegand aceste mesaje de-a lungul timpului si articolelor scurse, am gandit conferinta pentru investitori. Si am exclus din start varianta succesiunii de prezentari pe care, din nefericire, o intalnim foarte frecvent la conferinte si seminarii, urmate de o scurta sesiune de intrebari si raspunsuri.

Ne dorim interactiune continua intre public si speakeri, intrebari pe subiectele propuse si discutii active. De aceea, am selectat 10 oameni dinamici din zona bursiera, care sa faca fata intrebarilor transmise de investitori – cititori Wall-Street.

Astfel, scopul evenimentului nu este ca Wall-Street.ro sau Intercapital Invest sa mai bifeze un eveniment organizat pe lista, ci cel putin jumatate din cei 50 de investitori prezenti in public vor pleca de la conferinta cu mai multe lucruri lamurite.

Si ca sa raspund la intrebarea ce a cuprins specialistii neinvitati la conferinta, acest eveniment este al investitorilor. Desi nu sunt toti investitorii de retail din bursa romaneasca, macar o mica parte din ei au ocazia de a discuta cu 10 oameni din toate zonele acestei piete.

Asa ca am riscat sa racim relatiile cu cativa oameni din piata, care nu au inteles scopul acestui eveniment, dar sa reusim sa il realizam in directiile propuse. Si chiar daca un singur eveniment de acest gen nu va maturiza piata de capital romaneasca, macar putem spera ca va deschide un trend, in sensul promvarii ideii de investitie la bursa si educarii actualilor si potentialilor investitori.