Unde ne sunt finantistii?

Presedintele George Bush si-a prins in panoplie zilele trecute una dintre putinele bile albe ale controversatei sale administratii, prin numirea celui mai puternic bancher de pe Wall Street, Henry Paulson, in cea mai importanta pozitie economica de la Casa Alba, aceea de Secretar al Trezoreriei.

In structura administratiei de la Washington, Secretariatul Trezoreriei este un mega-minister care reuneste atributii combinate ale echivalentelor romanesti gen Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Industriei precum si o buna parte din treaba pentru care la noi se agita, chipurile, cinci-sase agentii guvernamentale.

Faptul ca Presedintele Bush a reusit sa-l convinga pe seful celei mai mari banci de investitii din lume, Goldman Sachs, sa preia pozitia cu cel mai greu cuvint de spus in ghidonarea strategica a economiei americane mi-a atras atentia asupra diferentelor de mentalitate politica si administrativa care inca ne separa de Europa si Statele Unite.

Am trecut mental in revista, inca o data, pedigree-ul profesional al factorilor de decizie economica din Romania si, pe linga faptul ca nu sint deloc impresionat -cu exceptia notabila a domnului Stolojan -inteleg mai bine de ce merg lucurile asa cum merg pe aici, pe la noi.

In aparatul administratiei de stat romanesti, atit guvernamentale, cit si prezidentiale, alocarea pozitiilor de autoritate economica si financiara pare a se face exclusiv pe criteriul politic, diluat si mai mult de matricea algoritmului coalitiei. Prin acest mecanism de alocare a competentelor opac la valoarea profesionala, am ajuns in situatia destul de hilara de a iesi in fata la negocieri foarte complicate, intr-un mediu international extrem de competitiv, cu persoane care -datorita lipsei de experienta- nu pot negocia profitabil pentru Romania, cum e cazul la Ministerul Finantelor, al Economiei, la ARIS, la AVAS, la vestitul Fond Proprietatea si in prea multe alte locuri.

Din nefericire, economia de piata e necrutatoare, iar rezultatele acestor numiri grabite se vor repercuta ani de zile asupra Romaniei: un mare investitor pierdut astazi in favoarea Bulgariei sau Ungariei pentru ca nu stim sa negociem ne va costa pe fiecare citiva ani in plus pina cind vom trai mai bine. Fiecare zi in care la AVAS nu se curata o “buba” din portofoliu valoreaza enorm, si timpul are particularitatea pacatoasa ca nu se intoarce.

Desigur, nu sint un visator aiurit: inteleg prea bine discrepanta mare dintre veniturile personale in sectorul privat si cele pe care le poti astepta ca ministru ori secretar de stat, si impactul pe care il are acest lucru asupra profesionistilor valorosi. Dar credeti ca Mr. Paulson poate spera sa cistige la Casa Alba macar o sutime din cit obtinea la Goldman? Nici vorba. Omul preia aceasta responsabilitate enorma probabil din doua motive: in primul rind pentru ca vrea sa dea ceva inapoi societatii punind in practica, pentru binele comun, idei si convingeri sedimentate de-a lungul vietii sale profesionale; apoi, cred ca merge la Casa Alba fiind convins ca numele sau nu va fi terfelit prin simpla asociere cu un mediu politic prafuit, ineficient si uneori de-a dreptul golanesc.

Daca va esua, va fi numai pentru ca nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, dar nu cred ca si-ar fi asumat vreodata riscul de a esua pentru ca, de exemplu, devine o victima colaterala a orgoliului cutarui sef de partid.

Bancherul Henry Paulson, legenda vie a Wall Street-ului, a acceptat un contract social simplu si larg raspindit in lumea occidentala: eu va pun la dispozitie experienta mea profesionala si integritatea, voi, guvernul american, ca reprezentant legitim al societatii, imi creati conditiile de a le transforma in actiune politica. Suna atit de simplu, nu? Ceea ce ma face sa ma intreb, cu regretul romanului descumpanit de ceea ce vede in fiecare zi: unde ne sunt finantistii? Sau poate, mai correct ar fi, unde ne sunt visatorii?