Sutele de milioane de euro, puse la bataie de statul roman, pot fi valorificate acum de afacerile romanesti

Dupa lovituri semnificative, mediul de afaceri din Romania infrunta cateva realitati confuze: „ dezghetul economic” care nu se va produce prea curand si intrebarile de tipul „va iesi Romania din criza pana in anul 2011?”.

Cel mai bun analgezic pentru mediul de business actual consta intr-o noua abordare: aceea de a valorifica toate oportunitatile oferite. Si da, acestea exista. De data asta, este vorba despre oportunitati oferite chiar de statul roman. Ceea ce numim „ajutorul de stat” devine mai accesibil cu prilejul unor reglementari recente facute de „Guvernul Boc”: pragul minim necesar pentru calificarea proiectelor de investitii in vederea finantarii prin ajutor de stat a fost redus de la 10 milioane euro la 5 milioane de euro, iar numarul minim de locuri de munca nou create s-a redus de la 100 la 50.

In plus, institutiile mici si mijlocii sunt mai nou eligibile pentru ajutoarele mentionate. Numarul potential al beneficiarilor s-a dublat. Si, cel mai important, sectorul turistic si medical fac parte din domeniile vizate de aceste finantari incepand cu finalul lunii septembrie a anului curent.

In scopul asigurarii unei dezvoltarii economice durabile mai sunt disponibili in acest an peste 65 de milioane de euro pentru firmele care genereaza afaceri in Romania pana la sfarsitul anului 2010. Conditiile de aplicare mai putin rigide si largirea domeniilor vizate ar trebui sa functioneze ca un stimulent suficient de tentant pentru investitorii romani. In plus, pentru anul 2011, este posibil ca bugetul alocat acestui instrument financiar sa fie de 200 milioane euro. Confirmarea acestei afirmatii o vom primi odata cu aprobarea legii bugetului de stat.

Ca o concluzie si un stimulent pentru investitori, instrumentele puse la dispozitia mediului de afaceri, in ciuda situatiei dificile a bugetului national impulsioneaza investitorii romani sa aplice pentru o astfel de finantare in conditiile in care fluxul net al investitiilor straine directe intrate anul trecut in Romania a fost de doar 3,48 miliarde de euro, cifra semnificativ redusa fata de anii precedenti pentru piata din Romania.

Potentialul de business este foarte important, in conditiile in care piata romaneasca alaturi de cea a Poloniei este este cea mai mare din Europa Centrala si de Est De aceea, prin comparatie cu alte tari din regiune, Romania ofera investitorilor premise si oportunitati foarte interesante pentru dezvoltarea proiectelor de investitii pe termen lung.