Petrolul, un nou balon speculativ?

Analizand ultimele evolutii ale pretului petrolului, unul dintre motoarele economiei mondiale, s-ar putea spune ca am terminat cu criza si ca intradevar cererea s-a insanatosit. Ma refer la campionii consumului mondial de materii prime, respectiv SUA si China, care se pare ca merg cu toata puterea inainte. Ne este insa teama de un posibil, nou, balon speculativ... Nu cumva pretul petrolului creste prea repede pentru a fi digerat de economie? Nu cumva se umfla artificial? Vom vedea iar barilul peste 140 dolari ? Va putea oare populatia sa-si permita un pret asa mare? Pretul mare la pompa se resimte si in SUA, nu numai in Romania. Acestea sunt intrebari, la care incerc sa gasesc raspuns, din prisma unei companii de comert exterior, care se ocupa cu tranzactionarea internationala a produselor ce deriva din procesarea petrolului.

Sentimentul pe care il incerc este ca pretul petrolului creste mult prea repede pentru a fi sustenabil de economiile mici. Aceasta neinsemnand ca, nu putem asista la o corectie in viitorul apropiat. Se pare insa ca toti jucatorii din aceasta piata (piata fizica dar si cea de futures) sunt animati de un optimism exagerat.

Analiza este realizata luand ca referinta evolutia pretului petrolului (West Texas intermediate - WTI, or Texas light sweet, un tip de petrol care se extrage din diferite regiuni ale continetului american si datorita specificatiilor sale, este un petrol mai bun calitativ, daca il comparam cu alt tip de petrol - Brent care se extrage din Marea Nordului).

In primul rand, vrem sa facem o scurta analiza a evolutiei pretului la petrol (WTI) din anul 2010 fata de anul 2009. In ultimii doi ani am avut un trend ascendent al pretului la petrol. In decursul anului 2009, am avut practic o dublare a pretului (de la 40 la 80 dolari/baril), anul trecut am avut o crestere de numai 46 % (de la un minim de 67 pana la un maxim de 92.5 dolari/baril), dar, spre deosebire de 2009 cand pretul a crescut aproape in fiecare luna (daca ne uitam pe grafic din douasprezece luni, in 2009, zece au fost de crestere) anul trecut cresterea a fost mai ponderata si s-au inregistrat variatii destul de mari, atat de crestere cat si de scadere. Exista un palier de fluctuatie pentru anul trecut, intre 74 si 85 dolari/baril, preturile au atins de mai multe ori ambele capete ale acestui palier.

La inceputul lunii decembrie a anului trecut, limita superioara a palierului de variatie (85 dolari/baril) a fost depasita, pretul la WTI ajungand pana la un maxim din ultimii doi ani de 92 dolari/baril. Aceasta crestere nu a fost corelata cu evolutia monedei americane, dimpotriva, dolarul a inregistrat o aprecierea usoara fata de alte valute, aceasta divergenta s-a reflectat in cresterea pretului la consumatorul final.

Preturile la pompa a combustibilului auto au inregistrat in luna decembrie a anului trecut cel mai inalt nivel din ultimii doi ani in SUA. Cresterea a fost pusa pe seama semnalelor date de pricipalii indicatori economici care au aratat o usoara crestere pentru economia SUA. Am avut pentru aceasta zona o scadere a somajului, si a importurilor record de produse energetice din partea Chinei. Banca Centrala a Chinei a luat in decursul anului trecut o serie de masuri de politica monetara (cresterea dobanzii de referinta, cresterea ratelor rezervelor minime obligatorii, China fiind al doilea mare importator la nivel mondial pentru produse energetice!) pentru a diminua ritmul creditarii si a evita supraincalzirea economiei, dar aceste masuri nu au potentat... o eventuala scadere a preturilor la produsele energetice! Facem referirea, pentru ca in ianuarie 2010 am avut aceleasi masuri luate de Banca Centrala a Chinei, iar pretul la petrol a scazut cu 7 dolari/baril in decurs de trei saptamani. Oricum am observat ca in ultimile luni, orice data sau stire care ar fi putut sa potenteze o scadere a pretului la petrol a avut un efect minim, iar orice date sau stiri care ar fi influentat o crestere a preturilor au avut efecte maxime. Demn de retinut!

In ultima perioada de timp, au fost o serie de declaratii contradictorii ale unor membrii OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), referitor la o eventuala crestere a pretului peste nivelul de 90 dolari/baril, care ar putea aduce o suplimentare a productiei. Au urmat declaratii, ca piata poate sa suporte un pret de 100 dolari/baril sau ca nu putem avea o relansarea a economiei la nivel global cu un pret al barilului peste 100 de dolari. Aceste comentarii au avut ca singur efect o crestere a volatilitatii preturilor, insa trebuie sa avem in vedere si ca orice crestere a preturilor nu face decat sa creasca profitul tarilor membre OPEC!

Trebuie mentionata evolutia spreadului intre pretul la WTI si pretul la Brent, acesta fiind obtinut ca diferenta intre pretul la WTI si pretul la Brent (spreadul este un produs al bursei care se tranzactioneaza atat in scop speculativ cat si ca tehnica de hedging in combinatie cu alte produse; cotatiile la WTI si Brent pot sa creasca de exemplu cu 10 dolari si valoarea spreadului sa ramana aproape neschimbata).

Atat WTI cat si Brentul sunt doua tipuri de petrol, practic acelasi produs dar cu specificatii calitative diferite. In general acest diferential este foarte putin volatil, de aceea este si recomandabil sa fie tranzactionat in situatii de incertitudine a evolutiei preturilor. Avand in vedere ca pretul acestor doua produse se misca in aceasi directie si ca in mod normal acest diferential are o evolutie intr-un palier de plus/minus doi dolari fata de valoarea zero, in ultima saptamana acest diferential a ajuns la valoarea de minus opt dolari, valoare record pentru ultimii doi ani! Daca in mod normal fluctuatia zilnica a acestui spread este de 30-50 centi intr-o directie sau alta, au fost zile, in ultimul timp, in care acest spread a avut variatii de aproape doi dolari intr-un singur sens.

Asfel ne putem da seama ca in piata exista incertitudini in ceea ce priveste evolutia viitoare a preturilor, ca nivelul tranzactiilor speculative a atins niveluri record iar in perioada viitoare ne putem astepta practic la orice! Ne gandim astfel ca pretul poate atinge in cateva luni de zile nivelul de 140 dolari/baril, la fel ca in 2008.

FIG 1 - Graficul evolutiei spreadului WTI-Brent in ultimii doi ani
WTI - rosu/Brent - albastru



Spread-urile intre diferitele produse petroliere au in general au o volatilitate mult mai redusa decat produsele in sine, in ultimul timp insa au inregistrat volatilitati record. Daca ne uitam in urma, de cate ori am avut o crestere a volatilitatii acestor spreaduri am avut miscari ample de pret pentru produsele petroliere pe termen mediu si lung.

Pentru anul 2011, atata timp cat dobanzile interbancare sau investitia in titluri sau bonduri de trezorerie aduc randamente minime, cu risc aproape zero, credem ca lichiditatea introdusa in piata de Banca Centrala a SUA si alte banci centrale pentru impulsionarea creditarii, s-a dus in alte directii. Atata timp astfel cat ritmul creditarii nu da semnale de crestere, teoretic trebuie sa ne asteptam ca preturile la produsele energetice sa inregistreze din nou volatilitati record. Argumentul ar fi ca numai in luna noiembrie a anului trecut intrarile de capital in piata marfurilor au fost de 6.1 miliarde dolari.

Din punct de vedere macroeconomic exista comentarii ale analistilor care previzioneaza usoare cresteri economice la nivel global.

Guvernatorul Bancii Centrale a declarat ca este posibil sa avem o crestere de 3-4% a economiei americane in 2011. Credem ca vor fi in continuare mari divergente in privinta cresterii economice intre diferitele regiuni, atata timp cat Europa inca se confrunta cu probleme grave din partea economiilor unor state membre ca Portugalia si Spania. Pe de alta parte SUA a avut la finele anului trecut primele semne positive de crestere iar China inregistreaza o crestere economica clara.

Situatia este departe de a fi limpede si credem ca o crestere a economiei la nivel global este greu de realizat cu pretul la petrol peste nivelul de 100 dolari/baril. Luand in considerare faptul ca numarul pozitiilor necomerciale de pe bursa produselor petroliere de la New York a atins nivele de maxime istorice spre finalul anului trecut si evident exista pozitii de cumparare, este posibil sa vedem, intr-o perioada foarte scurta de timp, depasirea pragului de 100 dolari/baril pentru Brent. Atunci este posibil sa asistam la o crestere accelerata a preturilor pana la 110 -120 dolari/baril. Daca se v-a repeta scenariului din 2008, adica pretul sa atinga din nou nivelul de 147 dolari/baril si luandu-se in considerare ca dolarul este astazi mult mai puternic fata de anul 2008, cresterea cotatiei la petrol in aceasta situatie ar face ca pretul platit de consumatorul final pentru acest tip de produse sa creasca cu 15-20%.

Daca ne intoarcem in anul 2008, trebuie amintit ca de la inceputul anului cotatiile au crescut de la nivelul de 90 pana la 147 dolari/baril, iar la finalul anului cotatia era de 37 dolari/baril. Teoretic putem spune ca in anul 2008 pretul la petrol a scazut (90 deschidere fata de 37 dolari/baril inchidere) dar a atins un maxim istoric de 147 dolari/baril. Datorita stocurilor mari de produse petroliere si a timpului scurt in care s-a inregistrat crestere urmata de scadere, iar dolarul era foarte slab in comparatie cu celelalte valute, consumatorii finali au fost foarte putini afectati de crestere.

Exista posibilitatea ca si in 2011 sa avem o crestere rapida a preturilor urmata de o scadere la fel de rapida. In contextul actual o crestere abrupta urmata de o stabilizare a preturilor la nivele de 130-140 dolari/baril, va duce in mod clar la o scumpire a preturilor la consumatorul final. Privind per ansamblu, anul trecut, pretul la aur, dupa ce a atins un maxim istoric de 1430 dolari/uncie, s-a stabilizat in jurul acesti cotatii. Indicii principalelor burse internatioale au atins maximele de acum doi ani iar cotatiile pentru toate marfurile sunt in crestere, crestere, urmata de o stagnare nu de scadere. Este evident ca aceste cresteri sunt datorate in cea mai mare parte unor tranzactii speculative sau de investitii. In acest sens, OPEC a facut public faptul ca, in cazul unei depasiri peste pragul de 100 dolari/baril a cotatiei, va convoca o sedinta de urgenta!

Se stie insa ca adoptarea unor masuri din partea organizatiei este destul de lenta. Pe de alta parte, Comisia de Supraveghere a Pietelor Futures a propus un plan pentru a diminua aceste distorsiuni ale preturilor datorate unor tranzactii speculative foarte mari, care nu au legatura cu cererea si oferta pentru marfa respectiva si implementarea acestor masuri va lua timp, bineinteles doar daca vor fi votate. Problema este ca cine cumpara in acest moment marfuri in scop comercial, in lipsa unui hedging adecvat, va fi nevoit sa cumpere la preturile actuale, iar prin cumparare, cotatiile cresc!

Din punct de vedere tehnic, ne aflam in continuare intr-un trend ascendent care poate evolua la fel ca anul trecut - usor crescator! In opinia unor analisti orice scadere aduce noi oportunitati de cumparare, iar acest trend usor crescator poate astfel continua. Este putin probabil sa avem un astfel de scenariu, avand in vedere faptul ca pragul de 100 dolari/baril pentru Brent este foarte aproape. Chiar daca acest nivel va fi depasit sau nu, vom avea miscari ample de pret intr-o directie sau alta si suntem convinsi ca vom avea un trend, ascendent sau descendent, mult mai agresiv decat cel de anul trecut.

Tehnic, pentru WTI, nivelul de 92.5 dolari/baril s-a dovedit deocamdata un prag important de rezistenta, nivelul acesta fiind atins de doua ori pana acum, insa fara ca pretul sa se inchida peste acesta. In prezent cotatia se indreapta din nou spre acest prag, a treia oara, iar in teorie se spune ca atacarea unui nivel important pentru a treia oara creaza volatilitate foarte mare. Daca acest prag este "spart", ne asteapta o crestere de 4-5 dolari, daca nu, ne asteptam la o scadere de aceeasi valoare. Consideram ca acest nivel de 92.5 este crucial pe termen scurt. Pragul de 88 dolari/baril reprezinta un nivel de suport pentru termen scurt iar o eventuala depasire si confirmare sub acest nivel poate duce pretul din nou spre zona de 82-83 dolari/baril.

Pentru Brent, care se afla la o distanta de doi dolari de pragul psihologic de 100 dolari/baril, cotatia este intr-un trend ascendent, mult mai agresiv decat la WTI, de unde si diferenta intre cele doua cotatii de aproximativ opt dolari. Depasirea acestui prag este foarte posibila, poate impulsiona pretul la Brent pana la nivelul de 110-120 dolari/baril in timp foarte scurt. Nivelul de 90 dolari/baril reprezinta un nivel important de suport (cel putin pentru ultima luna de zile), o eventuala spargere si inchidere sub acesta poate duce pretul din nou in zona de 85-86 dolari/baril.

In anul 2011 vom avea din nou volatilitati record ale cotatiilor pe toate pietele financiare. Aceasta, in primul rand datorita apetitului investitorilor pentru aceste produse, datorita lichiditatilor mari care exista in sistemul financiar si care nu au unde sa fie directionate pentru obtinerea unor randamente corespunzatoare, multi investitori cautand astfel de rezultate, chiar daca exista la ora actuala produse care ofera si randamente mai mici, cu riscuri aferent de mici...

Este greu sa facem o previziune asupra evolutiei cotatiilor pentru acest an, primul scenariu ar fi o crestere accelerata a preturilor peste pragul de 100 dolari/baril, urmata de o scadere la fel de agresiva sub acest nivel, scenariu care ni se pare cel mai plauzibil. Al doilea scenariu ar fi sa avem o crestere usoara de 20-30 % in acest an si o stabilizare a cotatiilor peste nivelul de 100 dolari/baril, probabil o stabilizare intr-un palier de 110-130 dolari/baril. Ultimul scenariu si cel mai putin plauzibil in acest moment, avand in vedere sentimentul clar de crestere care este in piata este ca pragul de 100 dolari/baril poate sa nu fie depasit si cotatiile au sa scada din nou la nivelul de 80-85 dolari/baril.

Setari Cookie-uri