Lumea araba si globalizarea

Inca de la finele anului trecut Lumea Araba a fost cuprinsa de un val de tensiuni. Declansata in Tunisia, Primavara Araba s-a extins rapid in majoritatea statelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, atragand atentia intregii lumi.

La o prima privire de ansamblu, se poate trasa o paralela intre evenimentele curente din Lumea Araba si evenimentele din Europa de Est din urma cu mai bine de 20 de ani! In primul rand se mentioneaza natura autoritara a regimurilor politice! Dar cea mai importanta asemanare, din punct de vedere economic, consta in vulnerabilitatea sociala a maselor, dar si contextul macroeconomic mondial, caracterizat prin concurenta acerba pentru identificarea si penetrarea de noi piete cu potential!

Lumea dezvoltata are nevoie de noi piete, la fel cum a avut nevoie de pietele din spatiul comunist in urma cu 20 de ani! Este in interesul marilor economii dezvoltate de a deschide aceasta regiune catre modelul functional de economie de piata! Mai ales daca avem in vedere potentialul economic ridicat al acestei regiuni, dar si accesul facil la resurse energetice! Cu alte cuvinte, am putea spune ca globalizarea bate puternic la poarta Lumii Arabe!

Cu extindere de la Maroc la Iran, Lumea Araba cuprinde majoritatea statelor din Orientul Mijlociu si Maghreb: Algeria, Bahrain, Egipt, Iran, Iraq, Israel, Iordania, Kuwait, Liban, Libia, Maroc, Oman, Teritoriile Palestiniene, Qatar, Arabia Saudita, Siria, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, Yemen.

Este o regiune strategica din punct de vedere economic, cu potential ridicat de evolutie pe termen mediu si lung! In primul rand vorbim despre o populatie de aproximativ 400 mil. locuitori (6% din populatia mondiala), cu o pondere importanta a populatiei tinere! Totodata, regiunea dispune de rezerve importante de titei si gaze naturale (aproximativ 60% din rezervele mondiale de titei si 45% din rezervele mondiale de gaze naturale), care pot asigura intrari importante de fluxuri de capital, care pot fi utilizate in proiecte de investitii pe termen lung!

O prima analiza macroeconomica sumara a regiunii scoate in evidenta functionarea echilibrata (execendente bugetare, excedente comerciale, un nivel redus al datoriei publice (sub pragul de 35% din PIB)).

Cu toate acestea, o analiza macroeconomica mai elaborata scoate in evidenta si o serie de aspecte economice nefavorabile! Regiunea a cunoscut pe parcursul ultimelor 3 decenii o crestere medie anuala de aproximativ 3,4% (in linie cu evolutia economiei mondiale, ritm de 3,3%). Putem insa vorbi de dezamagire, daca comparam cu ritmul de evolutie a economiilor emergente (4,5%)! Si mai ales, daca avem in vedere cresterea de cateva ori a cotatiilor internationale la titei pe parcursul perioadei analizate.

De asemenea, se adauga nivelul ridicat al inflatiei (medie anuala de 10% pe parcursul ultimelor 3 decenii)! Mai mult, desi dispune de astfel de resurse naturale si umane, regiunea sufera de o serie de carente, care sunt piedici in calea dezvoltarii durabile! Printre acesti factori care au stat in calea dezvoltarii regiunii se numara: regimurile politice autoritare, coruptia, lipsa unei clase de mijloc, nivelul ridicat al somajului, factori de natura culturalam, gradul redus de reglementare, guvernanta, transparenta, etc.

De exemplu, pe parcursul ultimelor 3 decenii regiunea a ramas in urma in ceea ce priveste dezvoltarea economica! Daca ne uitam la indicatorul PIB/locuitor observam o adancire a decalajului dintre Lumea Araba si tarile dezvoltate! Nu acelasi lucru s-a intamplat cu Europa Centrala si de Est, care a reusit sa recupereze din decalaje in raport cu economiile dezvoltate dupa caderea regimurilor comuniste si trecerea la economia de piata.

Iata deci, o serie de aspecte economice care au determinat acumularea de tensiuni de-a lungul timpului si declansarea protestelor de masa pe parcursul ultimelor luni.

Cum am mentionat si anterior, regiunea prezinta un potential ridicat de evolutie pe termen mediu si lung. Este deci important ca Lumea Araba sa devina din ce in ce mai integrata in economia mondiala! Insa este dificil de crezut ca acest proces de integrare se va realiza peste noapte.

Cum de altfel, nu a fost usor nici pentru economiile din Estul Europei. Literatura macroeconomica identifica o serie de legi universale pentru performanta macroeconomica pe termen lung, despre care momentan nu se poate vorbi, in general, in Orientul Mijlociu si Africa de Nord: concurenta, capacitatea de guvernare, capacitatea de actiune pe perioada de criza, dreptul la proprietate si respectarea dreptului de proprietate, rolul productivitatii muncii, calitatea actului de scolarizare, etc.

Setari Cookie-uri