Climatul macroeconomic mondial

Evolutia indicatorilor macroeconomici din ultima perioada confirma procesul de relansare a economiei mondiale in urma celei mai severe crize economico-financiare de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acest proces a fost initiat la jumatatea anului 2009, pe fondul resimtirii politicilor monetare si bugetare expansioniste implementate pe mapamond.

Cu toate acestea, pe parcursul ultimelor saptamani am asistat la o evolutie mixta a indicatorilor macroeconomici la nivelul principalelor economii dezvoltate. Pe de o parte, se remarca in Statele Unite evolutia consumului privat (care continua momentul bun din ultimele luni ale anului 2010), a industriei prelucratoare (motorul acestui proces de relansare economica), dar si ameliorarea graduala a conditiilor la nivelul pietei fortei de munca (rata somajului a scazut la 8,8% in martie – nivelul minim din ultimii 2 ani).

De asemenea, se mentioneaza semnale favorabile si la nivelul pietei fortei de munca din Europa, unde am asistat la reducerea ratei somajului (la 9,9%), in principal ca urmare a dinamicii economiei Germaniei. In Japonia se evidentiaza evolutia industriei si reducerea somajului inainte de cutremurul din 11 martie.

Pe de alta parte, o serie de indicatori macroeconomici atrag atentia cu privire la sustenabilitatea si ritmul procesului de relansare economica mondiala. In acest sens mentionam deteriorarea indicatorilor de incredere a consumatorilor si a venitului real disponibil (pe fondul avansului cotatiilor internationale la titei si alte bunuri in ultima perioada), dar si contractia comenzilor in fabrici, declinul sectorului de constructii si mentinerea unor conditii dificile la nivelul pietei imobiliare (si pe fondul majorarii dobanzilor in ultima perioada) in Statele Unite.

Totodata, sentimentul economic s-a deteriorat in Europa, in contextul accelerarii presiunilor inflationiste (2,6% y-y in martie), dar si a programelor de consolidare bugetara din regiune si a concurentei economiilor emergente.

Chiar daca nu se poate discuta despre o noua perioada de recesiune pentru economia mondiala, trebuie sa mentionam faptul ca unele riscuri s-au intensificat in ultima perioada: tensiunile din Lumea Araba, normalizarea politicii monetare in Zona Euro intr-un moment in care regiunea se confrunta cu o criza a finantelor publice, criza valutara pe mapamond.

La acestea se adauga normalizarea politicii monetare in China, nivelul ridicat al somajului in economiile dezvoltate, dificultatile din piata imobiliara americana. Cu alte cuvinte, creste probabilitatea unei dezaccelerari a economiei mondiale catre a doua jumatate a anului curent.

Totodata, se mentin provocarile din sfera finantelor publice, nu numai in Europa (recent Portugalia a solicitat ajutor extern), dar si in Statele Unite (in aceasta saptamana sunt asteptate propunerile Administratiei americane pentru reducerea deficitului bugetar).

In acest context, ramane de vazut care va fi urmatoarea directie a politicii monetare a Rezervei Federale, orientare care va afecta evolutia pietelor internationale de capital, dar si mersul economiei mondiale. Deocamdata, remarcam optimismul Comunicatului FED de la Sedinta de Politica Monetara din martie, dar si declaratiile recente ale unor membrii ai Comitetului de Politica Monetara care exprima semnale normalizare a politicii monetare dupa expirarea programelor actuale.

Setari Cookie-uri