Piata de capital la jumatatea anului (I)

In primele 6 luni ale anului evolutia pietei interne de capital a confirmat scenariul central creionat la finele anului trecut, in care 2011 se vedea un an bun pentru investii, dupa cum notam intr-un comentariu din luna ianuarie.

Intr-adevar, bursa romaneasca a debutat cu deptul in 2011, indicele general al pietei, BET, consemnand un avans de aproximativ 2% in prima sedinta de tranzactionare a anului. Iar la finele lunii ianuarie indicele se situa cu 7,7% peste nivelul de inchidere de la finele anului 2010.

Climatul macro-bursier international a continuat sa fie motorul principal de evolutie a bursei interne in aceasta perioada. Ceea ce nu constituie o surpriza, date fiind caracteristicile pietei interne de capital: piata de frontiera (cu capitalizare, lichiditate, free-float mult sub nivelul pietelor mature), puternic dependenta de fluxurile internationale de capital. Cu mentiunea ca amplitudinea este mai ridicata in cazul bursei interne (comparativ cu bursele internationale). Aceste afirmatii au fost confirmate pe deplin si de evolutia pietei interne de capital din primul semestru al anului curent.

Se pot observa 2 perioade cu evolutii diferite ale pietei interne de capital in primul semestru din 2011. Prima perioada: primele 4 luni ale anului, cand indicele BET a crescut cu peste 10%, testand pragul de 6 000 puncte (la finele lunii aprilie); a doua perioada: mai – iunie, cand indicele BET s-a depreciat cu aproximativ 7%.

Pe parcursul primei perioade (ianuarie-aprilie) indicele BET a fost un outperformer (daca comparam cu indicii din principalele piete mature (DAX, Dow Jones)) (cum se poate observa in graficul alaturat, indicatorul a prezentat randamente pozitive in aceasta perioada, in general peste cele consemnate de indicii DAX sau Dow Jones).

La baza acestei evolutii (din primele 4 luni) s-a aflat in primul rand climatul macro-bursier international, predominant favorabil, alimentat de ritmul bun de evolutie a economiei mondiale din T1 (4,3% anualizat), dar si de rezultatele raportate de companiile internationale (in general peste estimarile analistilor, atat in Statele Unite, dar si in Europa). De asemenea, la aceasta evolutie contributii favorabile au avut si unii factori din plan intern.

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca evolutia ascendenta a indicelui in primele luni ale anului a reflectat stabilizarea economiei interne si a anticipat iesirea din recesiune (in trimestrul I). Iar macrostabilizarea a contribuit la ameliorarea rezultatelor raportate de companiile listate (in principal cele cu o importanta expunere externa).

Se remarca in primul rand evolutia companiilor din industria prelucratoare, cu expunere importanta pe exporturi (stabilizarea economiei a fost posibila prin prisma dinamicii exporturilor, cu impact favorabil pentru industria prelucratoare). Cu alte cuvinte, putem spune ca economia financiara a reflectat evenimentele din economia reala. Mentionam in acest context evolutia bursiera a unor companii precum Azomures sau Alro (cu pondere importanta a exporturilor in cifra de afaceri).

Desigur, la acesti factori interni se adauga si listarea FP care a atras capitaluri spre piata interna, dar si intrarile de capital in economie din aceasta perioada, in general speculative (daca ne uitam la evolutia investitiilor straine directe (contractie)) (reflectate si prin evolutia cursului de schimb). Nu in ultimul rand, dividendele anuntate de companii au alimentat rally-ul in primele luni ale anului (a se vedea evolutia SIF-urilor).

Ulterior, in mai si iulie indicele BET a prezentat o evolutie mai slaba comparativ cu indicii din pietele mature (DAX, Dow Jones). Indicele BET a scazut cu peste 7% (comparativ cu finalul lunii aprilie), in timp ce indicele DAX a scazut cu doar 2%, iar indicele Dow Jones cu 3%.

Evolutia pietei interne de capital pe parcursul ultimelor 2 luni a fost, din nou, determinata, in primul rand, de climatul macro-bursier international. In ultimele luni (in special mai si iunie) am asistat la intensificarea semnalelor de dezaccelerare a economiei mondiale, dar si la intensificarea crizei finantelor publice in Europa (recent, Presedintele Bancii Centrale Europene, J. C. Trichet, se referea la alerta maxima in ceea ce priveste propagarea crizei catre sistemul financiar-bancar privat din regiune.

Aceste evolutii din plan macroeconomic au determinat cresterea aversiunii fata de risc pe mapamond (cum se poate observa in graficul alaturat, indicele de volatilitate VIX a crescut cu peste 50% de la finele lunii aprilie). Cu alte cuvinte, s-au intensificat riscurile privind un nou val de criza economico-financiara pe mapamond.

Din plan intern, se mentioneaza trecerea datei de inregistrare privind dividendele, ceea ce a determinat corectii importante pe mai multe companii (a se vedea SIF-urile, TGN).

Putem prin urmare sa spunem ca evolutia indicelui BET din primul semestru al anului este pe deplin justificata (cel putin din punct de vedere fundamental). Se remarca o serie de evolutii interesante ale mai multor companii listate pe parcursul primului semestru. In primul rand, am asistat la o evolutie favorabila a companiilor cu expunere importanta pe pietele internationale, pe fondul ameliorarii rezultatelor (dat fiind contextul international favorabil: cresterea cererii reale, dar si a preturilor la bunuri). Astfel, titlurile AZO au crescut cu peste 60%, in timp ce actiunile ALR au urcat cu 26%.

Aprecieri importante au consemnat si companiile din sectorul financiar-bancar, pe fondul stabilizarii climatului macroeconomic intern. Actiunile BRD au crescut cu 13%, in timp ce titlurile TLV au consemnat un avans mai consistent (23%), ca urmare a unei dinamici superioare a rezultatelor (an/an).

SIF-urile au avut o evolutie in forma de „V” intors: crestere importanta in primele luni ale anului (determinata de ameliorarea perspectivelor macroeconomice (la vremea respectiva), dar si de anunturile de dividende), urmata de declin pe parcursul ultimelor 2 luni (pe fondul temerilor cu privire la declansarea unei noi crize financiare pe mapamond, dar si a trecerii datei de inregistrare pentru dividende).



FP – noua speranta de la BVB a prezentat o evolutie descrescatoare de la listare pana in prezent, pe fondul ofertei in crestere de titluri (dat fiind procesul de despagubire).

Pe de alta parte, la companiile cu expunere preponderent pe piata interna si aflate in sectoare intensive in factorul capital am asistat la evolutii bursiere predominant nefavorabile. Spre exemplu, companiile din sectorul de constructii au scazut pe parcursul primelor 6 luni, pe fondul mentinerii unui climat macro-sectorial predominant favorabil. De asemenea, scaderea COMI este justificata din punct de vedere fundamental de deteriorarea severa a rezultatelor in primele 3 luni ale anului (declinul cifrei de afaceri cu peste 75% y/y si pierderi de 4,6 mil. RON).

Trebuie mentionat faptul ca in trimestrul II am asistat la intensificarea tranzactiilor speculative, atat prin prisma riscurilor externe, dar si a unor factori specifici pe plan intern. Astfel, s-a evidentiat evolutia exponentiala a cotatiei Oltchim, ca urmare a speculatiilor cu privire la modificari structurale in cadrul companiei (privatizare, schimbare de management, etc.), mai ales in urma incheierii celui de-al doilea Acord cu FMI (prin care se acorda prioritate ameliorarii situatiei companiilor controlate de stat).

Totodata, speculatii cu privire la modificari structurale in cadrul Carbochim au determinat o explozie a acestor titluri in luna iunie. Lipsa unui actionar majoritar (structura disperata a capitalului) a alimentat speculatii cu privire la o posibila oferta de preluare. De altfel, o serie de modificari in structura actionariatului au fost raportate recent.



Setari Cookie-uri