Piata de capital la jumatatea anului (II)

In prima parte a articolului am trecut in revista evolutia pietei interne de capital in primele 6 luni ale anului. In continuare voi prezenta principalele scenarii privind evolutia bursei interne in a doua jumatate a anului curent.

Contextul macro-bursier international pune in dificultate construirea scenariilor pe termen scurt. Economia mondiala se afla in plin proces de decelerare, iar criza finantelor publice din Europa se propaga pe continent (in prezent bate la poarta economiilor mari – Italia).

Decelerarea economiei mondiale la jumatatea anului curent nu surprinde, fiind semnalata inca din primele luni ale anului de evolutia principalilor indicatori macroeconomici. Initial, atenuarea ritmului de evolutie a economiei mondiale a fost determinata de factori precum: avansul cotatiilor internationale la titei si alte bunuri (cu impact nefavorabil pentru consumul privat – principala componenta a PIB, cel putin in randul economiilor dezvoltate); distorsiunile introduse de cutremurul din Japonia si consecintele acestuia; normalizarea politicii monetare in economiile emergente (cazul Chinei), dar si dezvoltate (Zona Euro); procesele de consolidare bugetara.

Insa, in ultima perioada economia mondiala resimte din ce in ce mai puternic intensificarea crizei finantelor publice (in Europa si propagarea acesteia pe continent (Italia a intrat in aceasta hora)), dar si in Statele Unite (legislativul nu a ajuns inca la un acord privind limita datoriei publice).

Aceasta criza de natura financiara are consecinte nefavorabile pentru sistemul financiar-bancar privat (multe banci au expunere pe titluri de stat emise de tarile care au ajuns in pragul falimentului) (iar rezultatele institutiilor vor fi afectate de declinul valorii acestor obligatiuni), cu implicatii nefavorabile pentru economia reala.

Nici propagarea crizei finantelor publice pe batranul continent nu surprinde. Votul din Parlamentul elen de la finele lunii iunie a atenuat doar temporar preocuparile cu privire la dimensiunea acestei crize. Ulterior, Agentia de rating Moody’s a reaprins temerile prin reducerea rating-urilor Portugaliei si Irlandei la categoria junk.

Ceea ce suprinde, insa, este viteza de propagare a „cancerului” finantelor publice. In ultimele zile Italia (a 3-a tara ca dimensiune din Zona Euro, cu un PIB de 1,55 trilioane de euro) a devenit tinta atacurilor speculative ale pietelor financiare. CDS-ul Italiei a crescut semnificativ, indreptandu-se cu pasi repezi catre pragul de 300 p.b.. Nu surprinde nici noua victima a acestei maladii: Italia se situeaza pe pozitia a-2-a in randul statelor din Zona Euro din punct de vedere al ponderii datoriei publice in PIB (aproximativ 120% in 2010).

Intensificarea acestei crize contribuie la cresterea probabilitatii unui scenariu de hard landing pentru economia mondiala. Evenimentele (cel putin in Zona Euro) se succed cu o viteza impresionanta. Iar, cel putin deocamdata, nu se poate anticipa cand si cum se va termina aceasta criza. Aceasta criza a fost determinata de dezechilibre macroeconomice generate pe parcursul mai multor generatii! Iar reechilibrarea va cadea in sarcina mai multor generatii urmatoare!

Nu in ultimul rand, in China decelerarea economica, coroborata cu problema datoriei guvernelor locare ar putea determina o aterizare fortata, cu impact nefavorabil pentru economia mondiala. De altfel, evolutia indicelui Shanghai Compozit pe parcursul ultimelor trimestre reflecta dezechilibrele cu care se confrunta a doua mare economie a lumii.

Intr-un astfel de context international caracterizat prin decelerare economica si intensificare si propagare a crizei finantelor publice, este dificil de recomandat expunere ridicata pe segmentul actiuni (oricat de ieftine ar parea acestea). Practic, asistam la o crestere a riscurilor! Chiar daca in Statele Unite s-ar putea ajunge la un acord in ceea ce priveste finantele publice, iar Rezerva Federala ar putea initia un nou program de quantitative easing, problema care pare fara solutie (momentan) provine din sfera Zonei Euro.

Deocamdata nu se pot identifica solutii intermediare pentru rezolvarea acestei crize pe termen scurt, fapt recunoscut si de Guvernatorul Trichet la Conferinta de Presa de dupa Sedinta de Politica Monetara din luna iulie: „... I would say ... it would be a little bit naïve to think that we have a clear cut solution and the solution is easy to apply. It’s complex ...”. Desigur, se mentioneaza cele doua scenarii extreme, care par dificil de imaginat in acest moment: realizarea Uniunii Politice (uniune bugetara); destramarea Uniunii Monetare.

Economia interna (mica ca dimensiune, cu un grad ridicat de deschidere) este integrata in economia europeana/mondiala! Cu alte cuvinte, daca climatul macroeconomic extern va continua sa se deterioreze, economia interna ar putea reintra in contractie in trimestrele urmatoare. Totodata, mentinerea la nivel ridicat a riscurilor externe ar insemna riscuri si mai mari pentru piata interna de capital.

De altfel, desi Fitch a ameliorat rating-ul Romaniei, capitalul strain nu se grabeste deocamdata sa vina pe plan intern. Cu alte cuvinte, un posibil scenariu pentru bursa interna in perioada urmatoare consta in continuarea deprecierilor din ultima perioada. Indicii bursieri interni ar putea pierde 17,5%-20% pana la finele anului, daca climatul extern nu se stabilizeaza/amelioreaza. Nu este exclus sa asistam la momente similare cu cele inregistrate in a doua jumatate a anului 2008!

Pe de alta parte, intr-un scenariu macro-bursier predominant favorabil piata interna s-ar putea aprecia cu 12,5% - 15% pana la finele anului. Deocamdata, un astfel de scenariu are o probabilitate redusa in acest moment. Un scenariu favorabil ar presupune in primul rand ajungerea la un acord in Statele Unite (privind limita datoriei publice) si identificarea unor solutii credibile (pentru pietele financiare) in Zona Euro in ceea ce priveste criza datoriilor suverane!

Intr-un astfel de scenariu am asista la reducerea aversiunii fata de risc pe pietele financiare internationale, iar capitalurile straine vor redeveni interesate de pietele emergente. Astfel, piata interna de capital ar redeveni in atentia investitorilor straini. Fapt care ar putea determina o crestere importanta a actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti. Sunt companii interne care prezinta potential de crestere pe termen mediu si lung. Majoritatea companiilor listate s-au redresat in urma primului val de criza, multe din ele sunt pregatite pentru un nou val de criza, insa perceptia riscului poate atinge cote alarmante in momentele dificile din plan extern.

Desigur, trebuie mentionat si scenariul intermediar, o evolutie in lateral ((intervalul (-7,5% +7,5%)).


Setari Cookie-uri