Scaldati in declaratii

Am ajuns sa cred ca, dintr-un anumit punct de vedere, Romania este una dintre tarile lumii in care societatile comerciale se nasc greu, vietuiesc in conditii absurde si mor mult mai greu decat s-au nascut. Daca m-as naste maine, n-as vrea sa fiu persoana juridica. Pentru ca nu vreau sa ma acuzati de ipocrizie, iata si motivele mele.

Durerile nasterii

Act constitutiv. Declaratie pe propria raspundere data de fiecare dintre asociati ca indeplineste conditiile prevazute de legislatia romana pentru a fi asociat intr-o societate comerciala. Declaratie pe propria raspundere a fiecarui administrator ca indeplineste conditiile prevazute de legea romana pentru a fi administrator al unei societati comerciale.

Cazier fiscal (doar dupa obtinerea prealabila a chitantei de plata a taxei de obtinere, la o institutie aflata in celalalt capat al orasului). Specimen de semnatura al administratorului societatii coemrciale, obtinut doar de la un birou notarial. Acordul asociatiei de proprietari / locatari ca admit ca societatea comerciala sa aiba sediul intr-un apartament din blocul in care exista aceasta asociatie de proprietari.

Formulare peste formulare. Ce tip de societate comerciala decid asociatii sa fie (microintreprindere sau platitoare de impozit pe profit)? La cat timp doresc sa plateasca impozitul? Va fi societatea platitoare de TVA sau nu? Va avea societatea angajati? Cati?

Un dosar voluminos si cozi la registrul comertului, unde formularele de mai sus pot sau nu sa fie valabil intocmite, dupa cum functionarul care le verifica a citit legea pe pagina din dreapta sau doar pe pagina din stanga.

Durerile functionarii

Declaratia lunara privind TVA-ul. Declaratia lunara privitoare la impozite. Declaratiile privitoare la contributia de asigurari sociale, asogurari sociale de sanatate, somaj, etc. declaratii privitoare la fondul de mediu. State de plata, depuse regulat la ITM. Semnaturi peste semnaturi pe ordine de plata a contributiilor la stat.

Despre agonia mortii unei societati comerciale mi-a pierit cheful sa mai scriu. Sunt atate formalitati, incat refuz sa ma mai gandesc la ele.

Toate formularele de mai sus, cumulate, depasesc cateva sute bune in fiecare an. Semnaturile administratorilor trebuie puse, de obicei, pe doua exemplare ale acestora, astfel incat putem vorbi fara probleme ca in fiecare zi, un administrator al unei societati comerciale semneaza cel putin 2 declaratii catre statul roman.

Cu toate acestea, unii gandesc ca ar fi necesare noi declaratii, cu care contribuabilul corporatist din Romania sa isi incarce timpul si asa prea lejer. Business Software Alliance este o asociaie a productorilor de software, cu reprezentare i n Romnia. Printre membrii si putem aminti companii precum: Adobe Systems, Apple Computer, Autodesk, Cisco Systems, HP, IBM, Intel, Microsoft, Symantec, etc. ntr-o conferin recent de pres, reprezentanii BSA i-au expus ideile privitoare la modalitile practice cu care, n viitor, se poate combate pirateria software din Romnia.

Cristian Dumitrescu, preedintele A&C International, membru BSA, a adus n discuie un proiect de lege prin care companiile s fie obligate s precizeze, n bilantul lunar pe care l depun, numele i seria aplicaiei contabile pe care o folosesc. Mai mult, odat cu bilanul anual, administratorii societilor comerciale din Romania ar putea fi obligai s prezinte i o declaraie pe propria rspundere, prin care s precizeze c folosesc, n activitatile pe care le desfasoara, numai programe pentru calculator achiziionate legal.

Acest proiect de lege urmeaz a fi prezentat Guvernului spre dezbatere, n perioada urmtoare.

O saptamana relaxata.
Setari Cookie-uri