Curat murdar, coane cititorule! Parol!

Articol actualizat pe 16 decembrie. Click aici pentru update

Astazi are loc Gala Premiilor Pietei de Capital. Un eveniment ajuns la a zecea editie, organizat de Asociatia Brokerilor - o serbare a pietei, la care participa reprezentanti ai caselor de brokeraj, ai presei, ai emitentilor si companiilor implicate in activitatea bursiera. O gala in care se decerneaza premii - atat din partea brokerilor, care au nominalizat si si-au ales “campionii”, cat si din partea publicului, care a putut vota timp de 6 zile favoritii sai dintre emitenti, case de avocatura sau presa.

La trei dintre premii - “jurnalistul anului”, “premiul pentru combativitate si promptitudine in relatarea stirilor din piata de capital” si “premiul pentru sustinerea pietei bursiere”, am fost si noi nominalizati - atat la premiile brokerilor, cat si la premiile publicului. Noi, adica Diana Cioltei Cretu, redactor sef-adjunct al Wall-Street.ro, respectiv publicatia care gazduieste acest articol de opinie.

Nu am castigat premiile publicului. Premiile brokerilor - vom afla in seara aceasta desi, nu-i asa, conteaza mai mult cine numara voturile, decat cine voteaza efectiv. Mai interesant este insa cum nu am castigat distinctiile publicului - si cum mii de cititori Wall-Street.ro care ne-au votat si-au pierdut timpul in van. Pentru ca au fost corecti, iar in Romania (inca) a fi corect inseamna a fi mai prost.

proba 1proba doiCe s-a intamplat, concret: speculand litera regulamentului care permitea "1 vot / IP", au existat persoane care s-au conectat din retele de internet cu IP dinamic, inregistrand voturi multiple de pe acelasi calculator prin tehnica: votare, deconectare de la retea, reconectare in urma careia se aloca un nou IP, votare din nou - s.a.m.d. Am putut observa aceste lucruri avand acces la datele publice disponibile via trafic.ro - identificand vizite pe pagina de concurs cu o durata de cateva ore si cu accese/voturi de pana la o data / minut (cu browser si sistem de operare identic, dar cu IP-uri diferite dar in cadrul aceleiasi clase) - lucru care evident a viciat rezultatele finale. Au existat inclusiv cazuri in care s-au folosit proxy-uri gen hidemyass.com – pentru a se ascunde IP-ul real al celui care voteaza.

Cu 30 de ore inainte de deadline-ul votului publicului am sezizat Asociatia Brokerilor, solicitandu-le restrictionarea acelor clase de IP-uri astfel incat sa nu se mai poata vota in aceasta forma. Raspunsul primit - "asta este regula, daca altii fac asa ceva, faceti si voi la fel" - nu ne-a multumit si nu credem ca reprezinta o atitudine normala.

Ulterior, am solicitat sa nu se decerneze aceste premii ale publicului, avand in vedere modul in care au fost obtinute. Ni s-a raspuns ca “nu se pot schimba regulile in timpul jocului”, ca din punct de vedere al regulii care spunea “1 vot / IP” cei care au folosit tehnica descrisa mai sus nu au incalcat-o, ca e clar ca nu este suficienta aceasta regula si ca la anul se va imbunatati, probabil, sistemul de vot.

Din acel moment, pur si simplu, nu am mai putut intelege ce se intampla. Cum o asociatie care ar trebui sa fie un model din punct de vedere al corectitudinii, transparentei si bunelor practici poate accepta, tacit, astfel de gainarii. Cum, desi principial/moral rezultatul acestei "competitii" a fost grav viciat, se alege varianta ingroparii capului in nisip. Cum, in loc de a se interveni curajos si a se da un exemplu de corectitudine, conducerea Asociatiei prefera sa nu ia atitudine in fata unei flagrante incalcari a logicii unui proces de vot. Cum se prefera litera regulamentului in cel mai strict sens al sau - si nu principiul care sta la baza acestuia.

Ceea ce m-a determinat 100% sa scriu acest material tine insa de mesaje primite in ultimele zile. Mesaje care m-au atentionat, subtil sau nu, ca e mai bine sa nu facem publica situatia de fata, pentru ca vom deranja diverse grupuri de interese. Pentru ca e posibil ca anumite bugete de publicitate sa nu mai includa si Wall-Street.ro. Pentru ca vom parea “ofticosi” ca nu vom castiga premiile publicului (cred ca avem totusi mai mult de 10 ani astfel incat sa tratam problemele mai matur decat in copilarie). Pentru ca e posibil sa nu ni se mai raspunda la unele telefoane cand e vorba de problemele pietei de capital. ETC. Mesaje care, una peste alta, au reusit mai mult sa ma intrige si intarate, pentru ca nu cred ca este normal sa ai de suferit in momentul in care reclami niste chestiuni grave, neprincipiale?

In caz ca nu s-a inteles pana acum, ce am scris mai sus nu are legatura cu faptul ca nu am castigat niste premii. Nici cu faptul ca un grup de (probabil) maxim zece persoane au reusit sa invalideze votul corect al catorva mii sau cu faptul ca cititorii nostri au pierdut, cumulat, zeci de ore acordandu-ne 30 de secunde fiecare pentru a vota. Pentru mine personal, pentru InternetCorp (n.r.: editorul Wall-Street.ro), pentru echipa Wall-Street.ro sau pentru colegii mei - nu exista nicio miza in aceste premii, castigarea unui premiu in cadrul unui concurs de frumusete (cum este unul bazat pe votul publicului) neafectandu-ne business-ul sau imaginea sub nicio forma.

Insa business-ul are o foarte mare legatura cu onoarea si corectitudinea. Si nu e ok sa asisti impasibil la ocolirea regulamentului fara a nu lua masuri. Pentru ca “unde nu e moral, acolo e coruptie si o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are”, asa cum zicea acum peste 100 de ani Caragiale prin vocea lui Zaharia Trahanache, prezident de comitete si comitii.

Update [16 decembrie]: s-au decernat si premiile si, cum spuneam, conteaza mai mult cine numara voturile decat cine le acorda.

Nu ne asteptam, marturisesc, sa se adevereasca proverbul "chelul isi pune mana-n cap" intrucat, puternic motivat de statuetele primite si succesurile inregistrate, dl. Florian Goldstein (Make pentru prieteni si numeroasa audienta a ziarului Bursa) ne-a transmis cateva vorbe de bine.

Noi il scuzam pe domnia sa ca nu a inteles lucrurile pe care le citeste pe bloguri (sau globuri - s-ar putea sa le cunoasca sub numele acesta), dar ii putem recomanda lectura unei resurse cat de cat oficiala - pe site-ul BRAT, o organizatie a pietei care se ocupa cu auditul de tiraje.

Il scuzam si pentru ca nu a inteles exact cum e cu functionarea internet-ului asta, ca domnia sa spune ca "joi noaptea, între orele 12.00 şi până dimineaţă, la orele 6.00, am coborât fulgerător, în medie pe cele trei categorii, la 25%", in timp ce cifrele transparente si publice spun altceva.

Ne scuzam si noi pentru ca nu putem vedea numărul vizitatorilor unici ai publicatiei pe care o reprezinta, pentru ca nu suntem atat de buni incat sa ne dam seama de aceasta cifra nefiind publica. Asa cum nu sunt publice nici informatii de tiraj / vanzari, sau cel putin dintr-o sursa oficiala gen BRAT - pentru ca probabil am ramane intr-adevar cu gura cascata in privinta modului in care face performanta acest cotidian.

Cu gura cascata ramanem insa, parol monser, la calendarul elegant si seducator realizat de ziarul Bursa, in care sunt prezentate "cele mai frumoase fete din presa"! Splendid si de exceptie!

Si ... destul cu scuzatul - e timpul si pentru felicitari! Felicitari, domnule fotograf, si la mai mare, adica la cat mai multe fete pe care sa le stimulati intelectual si carora sa le promovati meritele jurnalistice! Caldura mare, stimabile, in biroul redactiei, ne dam seama... suficient de mare pentru scenariul in care unui publisher online i s-ar rupe inima de durere ca nu a fost dat la ziar. Sau ca nu are ziar.

La capitolul felicitari sincere, in cadrul Galei de aseara au fost si cateva premii de excelenta care se merita a fi notate - Varujan Vosganian, Gabriela Anghelache si Andrei Siminel, oameni care au facut multe pentru piata de capital romaneasca si care au pus umarul pentru a ajunge astazi acolo unde suntem. Mai sunt multe de facut, dar nu trebuie sa uitam de unde am plecat si cate lucruri s-au intamplat pe parcurs, in directia unei piete transparente si bazate pe valori reale.

Setari Cookie-uri