La multi ani mai buni decat 2012! De ce anul acesta va arata rau

Nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine Craciunul e singura sarbatoare cu adevarat capitalista, fundamentata pe proprietate privata, schimburi voluntare si beneficii reciproce. Spre deosebire de zilele de Craciun, noaptea dintre ani inseamna mai ales inceputul unui nou an fiscal in care ar trebui sa ne preocupe ca in urmatoarele cinci luni de zile vom lucra pentru stat. Masurile socialiste cu care am incheiat 2011 ne transmit o unda de neliniste pentru cum va arata 2012. Locuiesti ori ai biroul intr-un cartier de vile? Din 2012 trebuie sa dai impozite locale mai mari. Nu platesti taxe, atunci ramai fara unele beneficii sociale! Acestea sunt doar doua mesaje proaspete care arata simplist cum taxarea este o forma de furt.

La inceput de an intrebarea care sta pe buzele tuturor este daca destramarea reprezinta un scenariu concret pentru viitorul zonei euro. O dilema de un milion de puncte pentru care nu am un raspuns, chiar daca imi e greu a crede ca Franta si Germania nu vor reusi sa ingroape incertitudinile legate de dezmembrarea Uniunii Europene. Riscurile externe sunt asadar uriase, iar 2012 va fi un an in care economia romaneasca va avansa lent in cadenta unei broaste testoase. Dar stim ca se poate si mai rau! Nu putini au fost anii in care economia a mers inapoi. Mai jos gasiti sapte puncte esentiale despre mersul economiei pe care va invit sa le dezbatem.

1. Multe plati la stat in 2012. Taxele nu vor creste considerabil in 2012, caci, nu-i asa, avem in fata un an electoral, dar pentru a-i oferi unui angajat un salariu net de 1.000 euro, o firma va plati in continuare dari de 820 euro si, mai subtil, statul va actiona in continuare intr-un mod foarte creativ prin taxe care nu apar in Codul Fiscal, cum sunt taxele parafiscale, fixate de institutiile care le percep. In ansamblu, predictibiliatea fiscala va fi mai subreda, ceea ce va influenta punctul 2 de mai jos.

2. Mediocritate in atragerea investitiilor straine. Daca vom cauta grupul fata de care guvernantii au fost in mod constant impotriva de-a lungul anului trecut, acesta este format din investitorii straini. Nu este sustenabil si suficient sa ai o oarecare stabilitate economica si sa mentii cota unica de impozitare pentru a atrage mai multe investitii straine, mai ales in contextul in care presedintele Traian Basescu ataca Petrom, Nokia si Ford si continua sa-i urecheze pe bancheri. Antreprenorul roman si investitorul strain risca sa devina in 2012 raufacatorii tarii. Ma astept ca acest cuplu sa fie abordat prin politici de agresiune, adica prin controale, supraimpozitari si prin penalizari. Climatul va deveni mai dusmanos cu afacerile pentru simplul motiv ca businessul nu voteaza anul acesta! Iar efectele vor fi imediate: in 2012 vom auzi mai des expresia “ca parte a unui plan de restructurare”!

3. Evolutia PIB? E mai probabil un “minus”. Cand bancile revizuiesc de la 2,5% la 1% prognoza PIB pentru 2012, incepi sa pui la indoiala relevanta acestui indicator economic. Pentru cetatenii care (inca) isi castiga existenta de pe urma unei industrii care scade cu 30%, e mai putin exacta dinamica PIB. Pentru cei care isi pierd jobul, deja devine un instrument inutil. Totusi, merita sa ne intrebam daca revigorarea economica din trimestrul al treilea va implica o redresare mai mare in 2012? Foarte probabil ca nu, iar in scenariul fericit cresterea economica anuala va fi de cel mult 1%. In plus, semnul negativ trebuie luat in calcul atunci cand facem predictii cu cifrele care releva dinamica PIB si, mai trist, nici 2012 nu va fi anul in care sa vedem cum se descurca economiile dupa ce au fost tinute nenatural in viata. De ce nu se va intampla acest lucru? Dupa cum stiti, in Statele Unite, Franta si Rusia vor avea loc alegeri prezidentiale in 2012, iar clasa politica din China si Rusia va fi intr-o aparenta schimbare.

4. Atentie la exporturi in contextul international! Vestile bune ale anilor 2010 si 2011 din economie au fost aduse de exporturi, care au avansat cu doua cifre (peste 20% ritm de crestere). Insa, asa cum avertizeaza analistii economici, rezultatele ar putea fi eclipsate de efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, care ar putea lovi cresterea economica prin scaderea exporturilor, amenintand mai ales perspectivele sectorului financiar.

5. An electoral cu oameni de afaceri ignorati. Tocmai am incheiat un 2011 in care Opozitia nu a reusit sa puna mana pe mult trambitatele anticipate, iar anul acesta vor fi alegeri locale si parlamentare. Ar fi multe dezbatut cu privire la dinamica agendelor din 2012, dar ma voi rezuma la doua lucruri.

In primul rand, un pronostic: Opozitia nu va depasi pragul de 40%, mai ales ca ma astept ca Puterea sa lanseze o strategie discursiva si actionala similara cu cele din 2004 si 2009, astfel incat sa diminueze ecartul actual pe care ni-l arata sondajele de opinie.

In al doilea rand, oamenii de afaceri nu isi vor gasi locul pe lista temelor decisive din campania electorala nici anul acesta si nu vor fi reprezentati nici macar la nivel imagologic. Ei vor fi aruncati in vijelia promisiunilor electorale, insa temele discursive care au legatura cu mediul de business nu vor misca muntii procentelor. Oamenii de afaceri vor performa si se vor lupta mai departe in arena realitatii de business si nu vor puncta la nivelul imaginii.

6. “Milenarii” vor emigra si in 2012. In Occident, indeosebi in Statele Unite, se discuta foarte mult despre “The Millennials”, generatia Y, formata din tinerii nascuti intre 1980 si 2000. Acest grup de tineri, printre care se numara subsemnatul si probabil multi cititori Wall-Street.ro, care incearca sa invinga cat mai repede criza actuala, trebuie sa devina un segment prioritar pentru guvernantii de pretutindeni. Pe cat de mult sunt convins ca cei din generatia „Milenarii” impartasesc intre ei ambitia si au spiritul antreprenorial dezvoltat, pe atat de putin ma astept ca acest grup sa devina o miza concreta pentru guvernanti. Estimez ca aceasta boala crunta a societatii romanesti - emigrarea continua a tineretului sau doar intentia de a pleca - se va acutiza in 2012.

7. Antreprenorii vor fi persecutati si aratati cu degetul. “Romanii cred despre tara lor ca este un loc in care nu poti face afaceri in mod cinstit”, acesta este motto-ul emisiunii Start-Up Wall-Street, un talk-show saptamanal cu si despre antreprenori. Este o perceptie adevarata, ilustrata de o cercetare care arata ca 70% dintre romani considera ca antreprenorii si managerii din Romania sunt mai degraba necinstiti. M-a frapat sa vad in emisiune cum invitatii Start-Up Wall-Street - intreprinzatori de succes care au reusit pe cont propriu - dadeau din cap sau chiar aratau anumite gesturi obscene dezaprobatoare fata de perceptia publica. Din pacate, aceasta forma de reflectare din constiinta romanilor nu se va schimba fundamental in 2012. In continuare, vor fi promovate anumite „modele” gresite de oameni de afaceri (NU si pe Wall-Street.ro), iar politicienii vor gandi si actiona intr-un mod gresit si anti-capitalism, asemenea unui fost ministru de finante, care a spus foarte recent ca cetatenii si antreprenorii sunt vinovati de prelungirea recesiunii.

Avem in fata un an care va fi mai dificil decat 2011 indeosebi pentru ca politicul va fi mai implicat in economie. Va invit sa ne scrieti aici previziunile voastre. Sa ne oferiti certitudini la timpul viitor. Care vor fi amenintarile economiei globale? Vom avea o agenda electorala cu teme economice? Care vor fi rolul si soarta antreprenorului roman in 2012? Nu ezitati! Singurul adevar despre predictii este ca acestea se adeveresc foarte rar.

La multi ani, dragi cititori!

Setari Cookie-uri