Mai facem lista cu dorinte si planuri pentru 2012?

Fiecare inceput de an aduce o lista lunga de planuri, promisiuni si speranta ca o sa fie mai bine. Piata de capital nu face exceptie.

La inceputul anului trecut si chiar din 2010, declaratiile optimiste despre cat de istoric va fi 2011 nu au intarziat sa apara. Inceputul sub semnul listarii Fondului Proprietatea plus promisiunile dinspre guvernanti creau premisele unui an ce ar fi putut sa propulseze Bursa de Valori Bucuresti spre o noua etapa.

Inceputul anului a fost promitator - s-a listat cel mai asteptat emitent din istorie. Si finalul, daca ne gandim la aprobarea ridicarii pragului la SIF-uri, de la 1 la 5%. Ce a fost insa intre listarea FP si SIF-uri, nu a fost nici pe departe istoric.

Ofertele publice anuntate de stat s-au mutat usor catre 2012. Singura companie la care statul a incercat sa isi vanda participatia a fost Petrom, dar fara succes. Desi nu s-a derulat prin bursa, esecul ofertei de la SNP a dat o lovitura de imagine si credibilitate pietei financiare romanesti, fiind imputat conducatorilor BVB, nicidecum vanzatorului sau intermediarului. Ceea ce putea fi un moment istoric in istoria pietei de capital romanesti s-a transformat intr-un fiasco total, despre care s-a scris si s-a vorbit zile intregi, in piata locala si internationala.

De fapt, sintetizand, cam in acest ritm s-au derulat majoritatea miscarilor de anul trecut – inceput promitator, furtunos, glorios si final nefericit.

Finalul anului a scos la iveala jocurile de culise din conducerea BVB. Directorul general a fost concediat, fara prea multe explicatii publice, doar cu motivatia ca si-a indeplinit 10% din obiective. Dupa o luna, Consiliul Bursei (acelasi care l-a numit pe Valentin Ionescu ca CEO, l-a tinut mai mult de un an in functie, i-a aratat pe ce pedale sa apese si apoi l-a concediat imediat dupa ce grupul de actionari a convocat AGA pentru revocarea CA) a publicat un raport cu toate obiectivele realizate. Multe si marete, frumoase si laudaroase. Raspunsul la intrebarea “cine a indeplinit acele obiective?” ramane un mister, la fel ca multe alte explicatii cerute pe parcursul anului.

Tot finalul de an a adus plecarea din Consiliu a reprezentantului Franklin Templeton – cel mai activ investitor strain pe piata romaneasca. Dupa ce in vara a fost propus de CA pentru inlocuirea lui Daniel Tepes (despre care se spune ca a demisionat tocmai ca sa ii lase loc lui Greg Konieczny) si validat ulterior de CNVM, la reclamatia unui actionar, aceiasi comisari au constatat dupa cateva luni ca este incompatibil.

In ultimele zile din 2011, ca sa nu fie un final de an linistit, s-a vorbit despre schimbarea sistemului de conducere al BVB, intr-unul dualist. O discutie mai veche, dar care a prins contur chiar inainte de AGA in care s-ar putea revoca Consiliul.

Dupa acest scurt rezumat, este clar ca toate sperantele se muta in 2012. Asa cum in ultimii ani s-au tot mutat de la o lista de dorinte la alta, nici anul care tocmai a inceput nu se dezmite: oferte publice de stat care sunt in stadii avansate, cateva companii private care cocheteaza cu finantarea prin bursa (de cativa ani tot cocheteaza, dar amana momentul), eventualele schimbari din board.

Lunea viitoare, pe 9-10 ianuarie, imediat dupa weekendul care incheie sirul sarbatorilor de iarna, dupa caltabosi, sarmale, cozonac si vin, actionarii BVB vor fi pusi intai sa decida daca sa revoce consiliul actual. Daca il revoca, vor trebui sa aleaga presedintele, dintre actualul sef Stere Farmache, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, si surpriza alegerilor – economistul sef al BCR, Lucian Anghel. Apoi vor alege si membrii CA: lista completa o puteti gasi aici; in mare, ecuatia e simpla: actualii administratori, candidatii din grupul care a convocat AGA si cativa outsideri, colagulati sau nu in jurul unui grup de interese.

Deci inceputul de an nu va fi unul linistit. Nu cred ca cineva se asteapta la o AGA fara scandal saptamana viitoare. Daca se mai convoaca actionarii si pentru propunerea schimbarii modului de conducere, e posibil sa mai urmeze cateva adunari.

Cu riscul de a scrie un cliseu, 2012 are sanse mari sa scrie istorie in piata. Dar pentru asta este nevoie in primul rand de intelepciune. Sa se ia cele mai bune decizii, cu scopul unic al sustinerii DEZVOLTARII pietei si nu al intereselor personale, din propriul business sau ca sa il distrugem pe vecinul X. Apoi de liniste. Daca atentia intermediarilor si a conducerii BVB se va concentra pe alegeri, campanii, strangeri de randuri, nu o sa aiba cine sa faca istoria – caci singura, din pacate, nu se scrie.

BVB are premise de propulsare, dar cineva trebuie sa apese butonul si sa mentina directia.

In contextul actual, eu nu mai fac liste sau planuri pentru 2012. Din experiente trecute, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Si nici intentiile declarate nu se mai potrivesc de mult timp cu cele reale. In schimb, raman visele si dorintele. Noi nu facem campanie, nu spunem cine ar trebui sau nu sa fie votat, nu avem nicio garantie ca cineva va face sau nu treaba mai buna. Sau mai putin buna.

Noi, la Wall-Street.ro, sustinem dezvoltarea pietei de capital, alinierea sa la principiile din noua economie. De mai bine de un an, despre acest laitmotiv discutam in sedinte, in planurile de conferinte sau de proiecte editoriale. Tocmai de aceea, ne dorim ca in 2012 sa scriem mai mult despre ce se intampla in piata si nu in spatele scenei. Despre oferte si succese, nu despre alegeri si scandaluri. Despre dezvoltare si crestere, nu despre ce NU s-a realizat anul acesta.

In acest spirit, dorintele noastre pentru piata de capital, in 2012, sunt simple: intelepciune si liniste. La multi ani!

Setari Cookie-uri