Cursa contracronometru in labirintul cu o singura iesire

Pe 9 ianuarie, se scria istorie la Bursa de Valori Bucuresti. Dupa 16 ani in care Bursa a fost pe mana brokerilor, coagulati in jurul unui vector comun, polul de control din Consiliul de Administratie a fost schimbat radical.

Nu am reusit sa inteleg de ce se tot vorbeste in piata dar si in media ca “grupul bancilor” a preluat puterea: singurii reprezentanti ai unei banci in tabara castigatoare sunt cei doi de la BCR: Lucian Anghel si Valerian Ionescu. Plus Stere Farmache, din partea Alpha Bank.

Din contra, daca ne uitam cu atentie, observam cat de bine sunt reprezentati brokerii independenti: Intercapital Invest, prin Adi Lupsan, Swiss Capital (care este un SSIF independent, dupa iesirea din grupul KBC), prin Robert Pana, IFB Finwest, prin Octavian Molnar si, nu in ultimul rand, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, ce reprezinta comunitatea brokerilor din Romania.

Apoi, ar mai fi reprezentantul celui mai important investitor strain din piata romaneasca, Matjaz Schroll – Franklin Templeton dar si un avocat – Narcisa Oprea, Schoenherr si Asociatii.

Avem de-a face, deci, cu un Consiliu de Administratie unitar, cu reprezentanti din cele mai importante segmente ale acestei industrii si care au avut, de-a lungul anilor, un cuvant greu de spus fie in propriul business, fie in piata.

Chiar daca la nivel declarativ, beneficiaza de sustinerea unei bune parti din piata, in spatele reportofonului, a camerei de filmat sau sub protectia anonimatului, discutiile sunt de alta natura.

Initial, imediat dupa AGA, s-a vorbit de probleme in avizarea membrilor de catre CNVM: ba ca sunt unii care nu au studii superioare, fie ca sunt mai multi din aceeasi institutie sau ca nu si-au trimis documentele si ca nu sunt interesati. Au trecut si acest test, astazi Comisia a anuntat validarea noului CA.

Apoi, au inceput discutiile despre competenta membrilor: ca nu toti au experienta de management, ca nu au zeci de diplome si cursuri pe CV, ca au pierdut bani sau ca nu au facut nimic pentru piata de capital, deci nu au ce cauta in conducerea bursei.

Dupa atatia ani in care se cerea schimbarea, pe la colturi sau prin presa, cand in sfarsit o avem, primul instinct este sa aruncam cu noroi. Pornim cu stangul pe un drum pe care, daca nu stim sa tinem volanul drept, s-ar putea ca impacul sa fie frontal si mortal.

Sunt trei scenarii posibile: 1) acest nou Consiliu distruge bursa (nu prea vad cum ar putea si sper sa nici nu ajungem sa se intample, 2) o mentine la nivelul actual (ceea ce cred ca ar fi chiar mai rau decat sa o distruga), 3) o reformeaza total si o duce intr-o era noua (sunt aproape sigura ca si atunci vom gasi ce sa comentam pe la colturi).

Sa nu uitam, totusi, ca acesti specialisti care au fost alesi sa formeze boardul BVB nu pot sa faca revolutie singuri. Nu pot intermedia listarile ce vor veni, nu pot aduce investitori de pe strada, nu pot educa poporul in spirit bursier.

Bursa nici macar nu este a lor, nici macar a actionarilor, este a tuturor care fac business si care isi doresc o piata puternica. Si tocmai pentru ca activeaza aici, poate chiar de la infiintare, tocmai pentru ca se plang ca afacerile nu merg din cauza situatiei pietei, au responsabilitatea de a pune umarul la dezvoltare.

Chiar si acum, in al 12-lea ceas, cand am ajuns sa punem deadlineuri si sa gandim scenarii dramatice: ori se schimba, ori dispare!

Sa fim „supportive”, cum ar spune americanul. Sa le dam sansa de a arata ce vor si ce pot face. Sunt foarte sigura ca vor face si greseli, dar cati dintre noi nu am facut? Sunt convinsa ca se vor lovi de greutati, dar daca ar fi fost totul simplu, am mai fi fost la stadiul acesta?

Putem macar incerca sa lasam deoparte simpatiile si antipatiile, orgoliile si ambitiile si sa sustinem echipa care de astazi va conduce Bursa de Valori Bucuresti, pana cand vor vrea actionarii.

Acesti noua oameni poarta pe umeri povara unei piete care atarna de puterea lor de a produce schimbarea, cat mai repede si cat mai bine. Nu e usor, riscurile pe care si le-au asumat sunt uriase si ma indoiesc ca multi sunt capabili sa isi asume o asemenea responsabilitate.

Suntem constienti cu totii ca un final nefericit, ca in primul scenariu enuntat mai sus, i-ar executa public si fara vreo speranta de gratiere.

Este o cursa care a inceput oficial de astazi, in care miza este uriasa si riscurile pe masura. O cursa ce va avea micile ei derapaje, poate din cauza unor conditii nefavorabile sau a unor neintelegeri din interior. Cu multe rascruci si variante de drum, pe care vor trebui sa le aleaga rapid, fara sa piarda prea mult din viteza. Unele sunt cu sens unic, altele au si cai alternative.

Un labirint cu o singura iesire si care trebuie parcurs contracronometru. Dar, spre deosebire la cursele la care va ganditi acum, noi, spectatorii, avem sansa sa contribuim si sa ajutam, in loc sa stam in tribune ca sa aplaudam sau sa huiduim!

Setari Cookie-uri