Premier technocrat: Ce ziceti de un expat OBLIGATORIU economist?

In sfarsit, avem o decizie politica: premierul Emil Boc isi anunta ministrii ca a decis sa depuna mandatul Guvernului. Dar nu avem nevoie de hotarari politice, ci de intentii de natura economica si de oameni care sa le implementeze, adica de economisti.

Imi permit un exercitiu de imaginatie si incerc sa fac abstractie de planul care seamana cu cel al guvernului esuat din toamna anului 2009, o strategie pe termen scurt a lui Traian Basescu prin care vrea sa controleze in continuare Executivul: propune un guvern format din tehnicieni care trece de Parlament (gratie noilor prieteni din UNPR, desigur), insa nu va fi legitimat de Opozitie la nivelul discursului public. In acest scenariu, cred ca viitorul premier trebuie sa fie economist, pentru ca problemele economiei romanesti sunt abia la inceput. Nu ma refer aici la zecile de experti care mimeaza lucrul in birourile guvernamentale si in cele ale partidelor politice si grupuri de presiune ori la premieri economisti dupa modelul Radu Vasile, ci, obligatoriu, la cei care stiu sa ia decizii strategice in conditiile unei incertitudini a viitorului.

Am pomenit de grupuri de presiune, care nu sunt straine de specialistii care ar veni la Palatul Victoria, astfel incat subiectivitatea si coruptia ar fi irezistible unui posibil guvern de tehnicieni. Vedem aceasta realitate astazi in Grecia sau Italia, asa cum s-a intamplat de doua ori si in Romania ultimelor doua decenii: Theodor Stolojan, 1991-1992, si Mugur Isarescu, 1999 - 2000. Au reusit acestia sa fie independenti de partide si de establishmentul politic? Anii ulteriori scurtelor mandate de premier ne demonstreaza ca nu: traiectoria lui Theodor Stolojan este evidenta pe axa politica, iar apropierea bancii centrale de guvernanti in anumite momente cheie a fost constanta (vezi momentul inscaunarii lui Lucian Croitoru la Palatul Victoria).

Stim, din sondaje si cercetari sociologice mai complexe, dar si din reactia strazii, ca asa zisa elita politica este respinsa de populatie. Mai cunoastem, asa cum afirma recent un bancher de top, ca insuccesul Romaniei de azi este esecul generatiei politice din anii '90, ai carei exponenti sunt Theodor Stolojan, Mugur Isarescu sau Traian Basescu. Ei bine, nu cred ca ar fi oportun ca viitorul premier sa fie din generatia anilor 2000, iar destinul tarii sa fie in mainile unui tanar fara experienta de conducere, insa a sosit momentul ca urmatoarele 9 luni de guvernare sa fie acordate unui grup de experti care sa nu aiba legaturi cu anumite partide si grupuri de presiune, sa fie cat mai putin interesate sa dobandeasca privilegii speciale si, mai ales, sa devina cat mai putin partinitori. In opinia mea, acest job il poate prelua de maine doar un expat, care sta in fiecare zi cu cash-flow-ul in mana, e cetatean strain, experienta de management in Romania si are cel putin o diploma in stiinte economice si un MBA in administrarea afacerilor. Sigur va fi mai bun decat Emil Boc.

Am incheiat exercitiul de imaginatie care includea si schimbarea Constitutiei, astfel incat premierul sa nu fie obligatoriu un cetatean roman. Traian Basescu va scoate asul din maneca si va propune un premier technocrat – Lucian Tanasescu Ungureanu Georgescu Negoita Mihai -, o papusa manevrabila, cu familie si prieteni, care va face jocurile grupurilor de interese.

P.S. 1: Oricine de la BNR, daca trece de Parlament, reprezinta un compromis rezonabil care va mai rezolva din problemele ECONOMICE de astazi.

P.S.2: O majoritate covarsitoare dintre cititorii Wall-Street.ro prefera la Palatul Victoria un tehnocrat, de profesie economist.

Care este opinia voastra? Cine credeti ca este potrivit pentru functia de premier?